Stoppen met roken

Inhoudsopgave

Wilt u graag stoppen met roken, maar lukt het u niet om cold turkey van af te kicken? Als niemand zou roken, zouden de wachtkamers zo goed als leeg zijn volgens longartsen. Want longkanker en COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) zouden dan vrijwel niet voorkomen.

Stoppen met roken, wat levert het op?

Op korte termijn
Korte termijn

  • Na 20 minuten wordt de bloeddruk en hartslag weer normaal
  • Na 8 uur neemt de zuurstofconcentratie in het bloed toe en neemt de kans op een hartaanval of trombose af.
  • Na 24 uur verlaat het koolmonoxide het lichaam. De longen beginnen met opruimen van teer, het teveel aan slijm en andere rook overblijfselen.
  • Na 48 tot 96 uur is het lichaam nicotinevrij. Smaak en reukzin neemt toe.
  • Na 2 tot 12 weken krijgt u een betere bloedsomloop. Wandelen en sporten gaan gemakkelijker.
Op lange termijn
Lange termijn

  • Als u stopt met roken, is na 3 tot 4 jaar het risico om een infarct te krijgen bijna hetzelfde als bij nooit-rokers.
  • Als u stopt met roken, is de kans op een beroerte na zo’n 2 tot 4 jaar ongeveer gelijk aan de kans bij nooit-rokers.
  • Voor mensen met COPD (rokerslong) geldt: als u nu stopt met roken, daalt de longfunctie voortaan even snel als bij nooit-rokers. Het longweefsel gaat niet verder kapot als u nu stopt.
  • De kans op longkanker daalt trager. Afhankelijk van hoelang u gerookt hebt, duurt het 10 tot 30 jaar voordat u kans op aan roken gerelateerde kankers gelijk is aan die van de nooit-rokende bevolking.
  • Een van de eerste dingen die herstellen, zijn de trilhaartjes die de slijmvliezen van de luchtwegen bekleden. De trilhaartjes hebben als taak om alle stofdeeltjes, virussen en bacteriën naar buiten te wapperen. Bij rokers zijn deze trilhaartjes dood, maar 4 tot 6 maanden na het stoppen met roken, komen ze weer op. Vanaf dat moment kunt u merken dat u minder infecties krijgt.
  • De kans op een longontsteking wordt kleiner en u hoeft minder te hoesten.
  • Zowel de vrouwelijke als mannelijke vruchtbaarheid neemt toe als u stopt met roken.
  • Stoppen met roken is de kans op impotentie in de toekomst veel kleiner.
  • Als u rookt, hebt u drie keer zo grote kans op een miskraam. Als u stopt, is dit risico weer vergelijkbaar met dat van de normale bevolking.
  • Kinderen van rokende ouders hebben veel minder last van bronchitis en middenoorontstekingen als de ouders stoppen met roken.
  • U hebt veel minder kans op blindheid en doofheid als u stopt met roken.
Feiten en cijfers stoppen met roken
1. 70 tot 90 procent van alle longkankergevallen wordt door roken veroorzaakt.
2. Zware rokers (gemiddeld pakje sigaretten per dag) heeft 10 tot 30 maal hoger risico op longkanker te krijgen dan een niet-roker.
3. Stoppen met roken is de meest effectieve maatregel om COPD te behandelen. COPD is een verzamelnaam voor longemfyseem en chronische bronchitis. COPD wordt ook wel rokerslong genoemd. Maar liefst 80% van COPD wordt veroorzaakt door het roken.
4. De kans op een klaplong (pneumothorax) is vele malen hoger dan bij niet-rokers.
5. Patiënten met astma hebben prikkelbare luchtwegen. De luchtwegen vernauwen als zij in contact komen met allerlei stoffen in de lucht, met benauwdheid als gevolg. En, u raadt het al, sigarettenrook is één van de ergste prikkels voor astmapatiënten. Verder geeft een openhaard veel houtrook wat ook een trigger kan zijn voor acute astma aanvallen.

Tabaksvervangers & Nicotinevervangers

Verschillende stopmethoden

Acupunctuur
Acupunctuur is een eeuwenoude traditionele geneeswijze uit China waarbij drukpunten worden gestimuleerd. Acupunctuur kan helpen bij stoppen met roken.

Acupunctuur: traditionele Chinese geneeswijze

Acupunctuur bestaat al meer dan 2500 jaar en is ontwikkeld in China. In het prille begin werden er waarschijnlijk naaldjes gemaakt van botten of stenen, maar tegenwoordig worden er voor het uitvoeren van acupunctuur lichtgewicht, titanium of roestvrijstalen naalden gebruikt. Acupunctuur heeft te maken met de energiebanen in het lichaam, ook wel de chi genoemd. Wanneer deze banen worden geblokkeerd door bijvoorbeeld een ziekte, aandoening, obstructie in het lichaam of zelfs negatieve emoties, dan kan de energie niet goed stromen. Door midden van acupunctuur worden de energiebanen weer vrijgemaakt. De speciale acupunctuurpunten zijn te vergelijken met reflexzonepunten: hier komen zenuwbanen aan het oppervlak, waardoor dieper gelegen organen en weefsels bereikt kunnen worden.
acupunctuur roken

Acupunctuur & stoppen met roken

Acupunctuur kan zelfs helpen bij het stoppen met roken. Hierbij worden meestal verschillende punten in het oor gestimuleerd met behulp van naaldjes. De stimulatie helpt om de behoefte aan nicotine te verminderen, waardoor de ontwenningsverschijnselen die ontstaan na het stoppen met roken verminderen. Ook kan een sessie acupunctuur de energiebanen vrij maken, zodat de wilskracht toeneemt. Tevens zal acupunctuur helpen om u meer energie te geven. Naast een behandeling worden in de praktijk door de acupuncturist ook veel gesproken met de cliënt en krijgt deze tips om het stoppen vol te houden. Veel mensen zijn sceptisch als het gaat om acupunctuur als hulpmiddel bij het stoppen met roken, maar ook veel mensen hebben er baat bij. U kunt het natuurlijk altijd gewoon proberen.

Acupunctuur: alternatieven

Veel mensen zien tegen acupunctuur op, omdat er naalden bij komen kijken die in het lichaam worden gestoken. In de Westerse cultuur zijn wij daar niet zo heel erg van gecharmeerd. Zou u wel acupunctuur willen uitproberen, maar dan zonder de naalden, dan kunt u bijvoorbeeld softlaser- of lasertherapie proberen. Dit werkt exact hetzelfde als acupunctuur met het verschil dat er infrarood of laserlicht gebruikt wordt om de acupunctuurpunten te stimuleren. Hier voelt u helemaal niets van. Overigens voelt u bij een goede, traditionele Chinese acupuncturist ook weinig tot niets van aanbrengen van de naalden voor de acupunctuur.

Apps
Stoppen met roken is niet altijd even eenvoudig. Iedereen kan wel een beetje hulp gebruiken. De stoppen met roken app geeft deze extra ondersteuning.

Handig: stoppen met roken app

De een heeft er nu eenmaal meer moeite mee dan de ander: het uitdrukken van die laatste sigaret en dan nooit meer een nieuwe opsteken. Veel mensen kunnen dan best een beetje hulp gebruiken. Van hun omgeving bijvoorbeeld of via een cursus. Maar het kan ook door middel van een stoppen met roken app. Deze apps geven bijvoorbeeld tips als je het even moeilijk hebt of helpen je geleidelijk aan te stoppen. Welke stoppen met roken app het beste bij u past is misschien even uitzoeken, maar voor iedereen is er wel een goede stoppen met roken app voor Apple of Android te vinden. Zowel gratis als betaald.

Ondersteuning dankzij stoppen met roken app

Veel apps bieden de stopper morele en sociale steun. Zoals bijvoorbeeld Rookvrij Pro voor iPad en iPhone. Deze stoppen met roken app houdt namelijk bij wat de voortgang is van het stoppen met roken. Zo houdt deze stoppen met roken app bij hoeveel geld men heeft uitgespaard door niet te roken, maar ook hoeveel tijd dat heeft opgeleverd. Een andere stoppen met roken app die morele steun geeft is QuitNow. Een engelstalige stoppen met roken app voor iPad, iPhone en Android. Deze app houdt vanaf het moment dat men stopt bij hoeveel sigaretten er niet zijn gerookt, hoeveel geld en tijd daarmee is bespaart en het aantal dagen dat men is gestopt. Ook geeft het negen gezondheidsveranderingen aan en kunnen er prestatiebadges worden verdiend. Deze badges kunnen vervolgens op Facebook worden geplaatst voor nog meer steun van de omgeving.

Samen stoppen, met een stoppen met roken app

Veel mensen willen actief stoppen met roken. Ook daar zijn verschillende apps voor ontwikkeld. Zo is er bijvoorbeeld de Engelstalige stoppen met roken app iQuit voor iPhone en iPad. Deze app bevat een timer die aangeeft wanneer er gerookt mag worden. De tijd tussen de laatste en volgende sigaret wordt steeds langer, waardoor het helpt om aanzienlijk te minderen en uiteindelijk te stoppen. Een strenge coach vindt iedereen in de stoppen met roken app Livestrong MyQuit Coach Lite. Deze stoppen met roken app is zeer interactief en is daarom een zeer populaire stoppen met roken app. Er kunnen prestaties worden verdiend, maar de voortgang kan ook in tabellen en dergelijke worden afgelezen.

Boeken

De opluchting boek van Jan Geurtz

In één dag van het roken af! Dit handboek is een must om te stoppen met roken! Koop het boek De Opluchting van Jan Geurtz.

Allen Carr

De meest verkochte stoppen met roken boeken komen van de hand van Allen Carr. Hij heeft er meerdere geschreven die nog steeds worden uitgegeven. De boeken (ook in de Nederlandse vertaling) helpen op een humoristische, leuke wijze te stoppen met roken, zonder belerend of betuttelend te zijn. Allen – zelf ooit ook een roker – weet in zijn stoppen met roken boeken met herkenbare anekdotes en een duidelijk stappenplan te boeien en daardoor te helpen met stoppen met roken. Er zijn ook veel Nederlandse stoppen met roken boeken verkrijgbaar die op een niet belerende wijze helpen. Bijvoorbeeld Stoppen doe je zo van Marcel van Mosselveld en Nederland Stopt! met roken van Pauline Dekker en Wanda de Kanter. Beide boeken bevatten een goed Stoppen met roken-plan die door iedere stopper te volgen is.

Diverse boeken, organisaties, instituten en bedrijven biedt informatie over tabak. Zoals het Trimbos, KWF, Clean Air Nederland, RIVM, GGZ, Hartstichting en het Longfonds.

Allen Carr helpt duizenden mensen te over de hele wereld. De methode van Allen Carr is anders. Het vermindert de motivatie, waardoor stoppen vanzelf gaat.

Bewegen werkt!
Bij ‘bewegenwerkt’ zijn veelal gestopte rokers welke anderen helpen om ook te stoppen. Ze geven mentale- en fysieke trainingen waardoor de kans toeneemt om afscheid te nemen van tabak. De gezondheidsredenen worden nagenoeg niet benoemd want deze zijn bij rokers al bekend. Het is een effectieve behandeling om het verslavingsmechanisme te doorzien en te doorbreken. Want waar een wil is, is een weg.

Allen Carr: van kettingroker naar stoppen
De Brit Allen Carr heeft een groot deel van zijn leven heel veel gerookt. Zo rookte hij naar eigen zeggen 100 sigaretten per dag. Dat Allen Carr wilde stoppen, mocht duidelijk zijn. Toch lukte het hem pas in 1983 om echt die laatste sigaret uit te maken. Waarom? Omdat gewoonweg de motivatie om te blijven roken was verdwenen. Allen Carr deelde zijn ervaringen in zijn eerste boek The Only Way To Stop Smoking (in het Nederlands: Stoppen met roken) dat verscheen in 1995. Vele mensen hebben baat gehad bij de methode van Allen Carr. En daar komen alleen maar meer mensen bij.
allen carr
Het boek van Allen Carr
Wat maakt het boek van Allen Carr nu zo bijzonder? Ten eerste geeft Allen Carr aan dat de lezer tijdens het lezen van het boek gewoon mag blijven roken. Gewoon doen, zegt hij. Maar hij maakt wel de afspraak met de lezer dat met het uitlezen van het boek ook de laatste sigaret (sigaar, pijp) wordt uitgemaakt. De truc van de methode van Allen Carr is niet dat hij opsomt wat roken allemaal voor ziektes kan geven, hij geeft juist aan wat het u oplevert wanneer u stopt. Bovendien gaat hij niet belerend te werk en trapt hij ook geen open deuren open dat roken slecht voor je is. Hij draait het eigenlijk om en stelt alle lezers de vraag: Waarom rookt u eigenlijk?

Allen Carr maakt stoppen gemakkelijk
Niet alleen de lezers, ook tijdens zijn groeps- of privésessies stelde Allen Carr deze vraag. Veel mensen moeten het antwoord eigenlijk schuldig blijven. Tja, waarom rook ik eigenlijk, luidt vaak het antwoord. En dat is de eerste stap naar stoppen. Allen Carr hamert dus niet op waarom u zou moeten stoppen, hij helpt u inzien dat roken eigenlijk niets toevoegt aan het dagelijks leven. Zo neemt hij met iedere pagina de motivatie weg om te blijven roken. Veel lezers van de boeken van Allen Carr geven aan dat ze eigenlijk die laatste sigaret aan het einde van het boek met tegenzin roken.

Kinderen met rokende ouders zijn vaker ziek. Dit blijkt uit veel onderzoek in het verleden en menig (kinder)arts zal dit beamen. Stoppen met roken en dampen doet u niet alleen voor uzelf maar ook voor uw naasten.

Ik heb er tabak van!

Ik heb er tabak van! is een boek van Jessica Leijgraaff dat op humoristische maar praktische wijze helpt te stoppen met roken. Ook verkrijgbaar als e-boek.

Stoppen met roken is moeilijk. Dan is het wel zo fijn als je ergens hulp in kunt vinden. Jessica Leijgraaff – auteur van Ik heb er tabak van! – heeft zelf ook gerookt. Op het moment dat ze besloot te stoppen met roken, merkte ze dat zelfhulpboeken vaak belerend en denigrerend zijn. Het geeft een slecht gevoel – en men heeft het al zo moeilijk – waardoor het stoppen eerder overgaat in weer beginnen. Ik heb er tabak van! is een heel ander boekje. Het beschrijft aan de ene kant precies wat een ex-roker doormaakt als hij of zij wil breken met vriend Nico (de personifiëring van de sigaret). En aan de andere kant geeft het weer wat er allemaal in het lichaam gebeurd. Ik heb er tabak van! werkt, zegt STIVORO die het boekje van harte aanbeveelt, dankzij de zeer handige tips en de humoristische stijl. Daarom is Ik heb er tabak van! een echte aanrader.

Ik heb er tabak van!: boordevol humor
Want zeg nu zelf: stoppen met roken is al moeilijk genoeg. Dan is het des te leuker om al die herkenbare situaties op een leuke manier te kunnen lezen. 90 pagina’s lang zal men zich steeds gemotiveerder voelen om net als de schrijfster van Ik heb er tabak van! te roepen: ‘Ik heb er tabak van!’ Uiteraard van het roken. In het boek Ik heb er tabak van! wordt de lezer niet alleen voorgesteld aan vriend Nico, maar ook aan een nieuwe vriend, Wil. Want samen met Wil gaat het lukken om te stoppen. Door van nicotine en wilskracht personen te maken, leest het boekje Ik heb er tabak van! heel fijn en voelt de lezer zich ook veel meer betrokken bij de hulp die via de tekst wordt geboden.

Ik heb er tabak van!: samenvatting & verkrijgbaarheid
Wilt u ook stoppen met roken en bent u op zoek naar een boek waar u echt wat aan heeft? Dan is Ik heb er tabak van! van Jessica Leijgraaff echt iets voor u. Het boek is verkrijgbaar als paperback, maar ook als e-boek. De cover van Ik heb er tabak van! ziet eruit als een pakje sigaretten met heel groot de titel op de waarschuwingssticker. Ik heb er tabak van! telt 90 pagina’s vol goede tips die iedereen zal kunnen gebruiken.

Champix
Champix is een ontwenningsmiddel dat helpt bij het stoppen met roken. Zo sluit Champix de nicotinereceptoren af, maar geeft wel een fijn gevoel.

Champix: receptgeneesmiddel bij stoppen met roken

Wanneer iemand echt wilt stoppen met roken, maar al menig poging de mist in heeft zien gaan omdat men niet met de ontwenningsverschijnselen om kon gaan, kan gelukkig ook bij de huisarts of apotheek terecht voor een ontwenningsmiddel: Champix. De werkzame stof van dit geneesmiddel is varenicline. De werking van Champix is te vergelijken met Tabex, met het enige verschil dat Tabex een middel op natuurlijke basis is. Champix kan bijwerkingen geven, zoals misselijkheid, duizeligheid en slaperigheid. Maar dat hoeft natuurlijk niet. Echter: wanneer u last heeft van slaperigheid en duizeligheid dan is het verstandig niet deel te nemen aan het verkeer.

Champix: zo werkt het

Veel stoppers geven aan dat de ontwenningsverschijnselen het ergste zijn om mee om te gaan. De ontwenningsverschijnselen ontstaan doordat de nicotinereceptoren in de hersenen niet krijgen wat ze willen hebben: de nicotine. Vervolgens gaan ze er zeurderig om vragen. Als ze eenmaal nicotine krijgen, dan houdt het gezeur op en ontstaat er een fijn gevoel – veroorzaakt door dopamine of endorfine in de hersenen. De varenicline in Champix sluit de receptoren af, zodat ze geen nicotine meer krijgen, maar stimuleert tegelijkertijd de aanmaak van endorfine. Hierdoor geeft Champix hetzelfde genotsgevoel, maar dan zonder de nicotine. Zo kan men met Champix de ontwenningsverschijnselen de baas.

Champix: werkt als een kuur

Champix werkt als een kuur van 12 weken. Men begint met het innemen van de tabletten terwijl men nog rookt. De eerste drie dagen één tablet, de volgende vier dagen tweemaal daags één tablet. Deze tabletten bevatten 0,5mg varenicline. Vanaf week 2 tot en met het einde van de kuur neemt u tweemaal daags één tablet van 1 mg. Ondertussen stopt u met roken tussen dag 8 of 14 van de kuur met Champix. Dit moment is geheel aan u. Maar omdat de nicotinereceptoren al worden gewend aan het verminderen van nicotine dankzij Champix zal u minder trek hebben in een sigaret. Het stopmoment zal een stuk eenvoudiger worden. Raadpleeg wel voordat u met Champix begint uw huisarts of apotheker en lees voor gebruik de bijsluiter aandachtig door, zodat u precies weet hoe het medicijn werkt.

Cold Turkey
Cold Turkey stoppen met roken is in één keer stoppen met roken, zonder hulpmiddelen. Alhoewel, bij de Cold Turkey mag men best hulp inschakelen. Helaas blijkt wel dat slechts circa 3% het lukt om cold turkey te stoppen met roken. Dit percentage ligt vele malen hoger met de elektrische sigaret.

Cold Turkey: stoppen in alle hevigheid

Het is een term die veel genoemd wordt: Cold Turkey. Wanneer men in één keer de verslaving afwendt en in volle hevigheid de strijd met de ontwenningsverschijnselen aangaat, die stopt via de Cold Turkey methode. De term Cold Turkey komt eigenlijk uit de drugsverslavingszorg waarbij men wel Cold Turkey moet stoppen. Vervolgens rollen de emoties, afkickverschijnselen en stemmingswisselingen in een razendtempo over de stopper heen. Omdat een rookverslaving minder heftig is dan een drugsverslaving, zijn ook de ontwenningsverschijnselen anders. Toch kan men er flink ziek van zijn, en rare dingen willen doen om toch maar iets van tabakswaren in handen te krijgen. Wie dus op deze wijze stopt, moet er wel 100% achter staan.

Cold Turkey met hulpmiddelen

Als men goed kijkt stopt bijna iedereen Cold Turkey. Het is immers niet de bedoeling om na het uitmaken van die laatste sigaret, sigaar, pijp of waterpijp er daarna nog eentje op te steken. Alleen mensen die eerst het gebruik minderen en dus geleidelijk afbouwen stoppen eigenlijk niet ineens. Stopt u van het ene op het andere moment, maar wilt u niet alleen de ontwenningsverschijnselen te lijf, dan kunt u de Cold Turkey methode combineren met hulpmiddelen. Producten met therapeutische nicotine bijvoorbeeld helpen perfect bij wie Cold Turkey is gestopt. Ook lasertherapie, personal coaching, acupunctuur en zelfhulpboeken kunnen prima ondersteunen in deze periode.

Cold Turkey: hou het vol

Cold Turkey stoppen is moeilijk, vooral wanneer u daarnaast geen hulpmiddelen wenst te gebruiken. Echter zijn een glas water drinken, het roken vervangen door een lolly of een pepermuntje in de mond doen wanneer men zin heeft in een sigaret ook vormen van hulpmiddelen die u toepast nadat u Cold Turkey gestopt bent. Wees niet bang om het vol te houden, hoe erg u ook snakt naar tabak. Omarm en herken de ontwenningsverschijnselen die na Cold Turkey te zijn gestopt zich kunnen voortdoen en geef uzelf de grootste slagingskans door uw Cold Turkey stoppoging te ondersteunen met een hulpmiddel. Zo houdt u het zeker vol.

De rookverslaving
Roken is onherroepelijk verweven met het ontwikkelen van een rookverslaving. Naast een verslaving aan nicotine, ontstaat er ook een sociale rookverslaving.

Rookverslaving: geestelijk verslaving

Een rookverslaving ontstaat door de nicotine in de tabak. Het is mogelijk om deze verslaving dus te krijgen van verschillende soorten rookwaren, zoals sigaretten, sigaren, pijp en waterpijp. Het lichaam wil – als men eenmaal rookt – steeds meer genieten van de nicotine in de tabak. Maar niet alleen de nicotine is een boosdoener die de geestelijke rookverslaving aanwakkert. Ook de stoffen die worden toegevoegd aan tabak helpen hieraan mee. Aan tabak worden namelijk smaakstoffen toegevoegd, zoals menthol en drop. Hierdoor smaakt de tabak niet alleen lekkerder, het vergroot ook de rookverslaving.

Rookverslaving: lichamelijke verslaving

Nicotine veroorzaakt een geestelijke verslaving, maar de rookverslaving wordt ook een lichamelijke verslaving. Men raakt namelijk verslaafd aan de handeling die bij het roken komt kijken. Dat eerste sigaretje bijvoorbeeld bij een kopje koffie of de sigaar die zo lekker ruikt. En wat dacht u van het klaarmaken van een waterpijp. Alle handelingen die bij het roken komen kijken, zullen gemist worden zodra men stopt met roken. Daarom vormen ze een groot deel van de rookverslaving.

Rookverslaving: sociale verslaving

Naast een lichamelijke en geestelijke rookverslaving is er ook nog het sociale aspect dat komt kijken bij roken. Vaak wordt er samen gerookt, want dat is gezellig. Zelfs wanneer men in de regen staat, je deelt het immers samen. Ook wordt er veel gerookt terwijl er een biertje of koffie wordt gedronken. Omdat mensen roken associëren met gezelligheid kan er gesproken worden van een sociale rookverslaving.

Doorbreek de rookverslaving

Deze drie vormen van rookverslaving maken het stoppen met roken juist zo moeilijk. Men mist het sigaretje tijdens het uitgaan of de waterpijp delen met vrienden en de gezelligheid die erbij komt kijken. Om de rookverslaving te doorbreken moeten ook de andere verslavingen worden doorbroken. Gelukkig is het doorbreken van de lichamelijke en sociale verslaving wel eenvoudiger dan het doorbreken van de geestelijke rookverslaving. Bouw de andere verslavingen eerst af, door bijvoorbeeld minder te roken tijdens het uitgaan of door de sigaar na het avondeten te laten staan. Vervang deze door iets anders. Een schaaltje fruit bijvoorbeeld of een stukje kauwgom.

Detabaq
Detabaq is een kruidenpreparaat met vitaminen en mineralen dat zou kunnen helpen bij het stoppen met roken. Wat is Detabaq nu precies en hoe werkt het.

Detabaq: voedingssupplement ter ondersteuning

De een staat te springen om te stoppen met roken en is helemaal klaar voor deze nieuwe uitdaging in het leven. Bij de ander breekt nu al het zweet uit bij de gedachte aan stoppen alleen… Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen die ondersteunend kunnen werken nadat de laatste sigaret, sigaar, waterpijp of pijp is gerookt. Detabaq is er daar een van. Detabaq is een voedingssupplement vol vitaminen, mineralen en kruiden die samen helpen het zenuwstelsel te versterken (onder meer verschillende B-vitaminen) waardoor u beter met de ontwenningsverschijnselen om kunt gaan. U neemt per dag twee tabletten Detabaq in van de vijf die u zou mogen gebruiken. Deze overige drie kunt u gebruiken tijdens moeilijke momenten.
detabaq

Detabaq: supplement, geen medicijn

Let wet dat Detabaq geen medicijn of therapeutisch hulpmiddel is, zoals producten met therapeutische nicotine. Het is gewoon een goed gedoseerd voedingssupplement dat als doel heeft u meer energie te geven en het zenuwstelsel te versterken, zodat u steviger in uw schoenen staat na het echte stopmoment. Detabaq bevat echter geen stoffen zoals therapeutische nicotine, dus u hoeft niet te verwachten dat het de trek in een sigaret onmiddellijk stilt, zoals nicotinekauwgom, zuigtabletten, mondspray en pleisters wel doen. Wel is het zo dat Detabaq goed en snel wordt opgenomen in het lichaam, omdat het op natuurlijke basis is. Dit houdt in dat Detabaq gebruik maakt van natuurlijke vitaminen en mineralen die – net zoals de vitaminen uit voedsel – sneller worden herkend door het lichaam en dus ook sneller worden verwerkt. Daardoor kunt u zich sterker voelen.

Detabaq hetzelfde als Energiebooster?

Op veel fora van stoppers wordt het product Detabaq geprezen, maar ook verguisd. Zo blijkt het dat Detabaq van Vitamust exact hetzelfde is qua inhoud en werking als de Energiebooster. Zelfs de omschrijving is hetzelfde. Het enige verschil is dat Detabaq duurder is dan de Energiebooster. Vitamust zelf reageert hier niet op, maar als Detabaq en de Energiebooster daadwerkelijk hetzelfde zijn, dan zou u ook deze laatste kunnen gebruiken als ondersteuning bij het stoppen met roken. Overleg voor gebruik ook eens met uw huisarts of apotheker voordat u met Detabaq begint.

Hypnose
Stoppen met roken onder hypnose is een veelbesproken methode. Voor de een helpt hypnose, voor de ander niet. Toch is het geen vreemd hulpmiddel.

Wat is hypnose?

We kennen allemaal wel de filmpjes van een hypnotiseur waarbij hij of zij mensen laat kakelen als een kip of andere rare dingen laat doen onder hypnose. Maar wat is hypnose nu precies? Kortgezegd is hypnose een staat van bewustzijn waarbij de gehypnotiseerde zich in een staat van trance bevindt. Deze trance helpt diegene zich beter te concentreren op een bepaald onderwerp, maar het helpt ook dingen te herinneren. Uit onderzoek is gebleken dat de hersenactiviteit tijdens een hypnose vergelijkbaar is met de hersenactiviteit die wordt gemeten in de periode tussen waken en slapen. De gehypnotiseerde is dus bij bewustzijn en kan zich volledig ontspannen.
hypnose

Waarom zou hypnose helpen bij stoppen met roken?

Tijdens een hypnose is het mogelijk om te praten met de hypnotiseur, maar ook om zich volkomen te concentreren op zichzelf. In deze staat van bewustzijn kan de hypnotiseur helpen om tot in het diepste bewustzijn te accepteren dat men wil stoppen met roken. Tijdens de hypnose zal de hypnotiseur praten met de cliënt. Omdat men onder hypnose volkomen openstaat voor suggesties, is het mogelijk om de suggestie van stoppen met roken compleet te omarmen. Daarbij kan men helpen met de lichamelijke of sociale ontwenningsverschijnselen, zoals het missen van een sigaret bij de koffie of een sigaartje na het eten. Of hypnose ook ontwenningsverschijnselen als eetbuien en nervositeit compleet wegneemt, is niet zeker en verschilt van persoon tot persoon.

Is hypnose een wondermiddel?

De een staat zeer sceptisch tegenover het idee van hypnose, terwijl de ander geen moeite heeft om het te proberen. Stoppen met roken is natuurlijk erg moeilijk en wanneer men extra ondersteuning wenst op een geestelijk vlak kan hypnose gewoon uitproberen. Uiteraard is hypnose geen wondermiddel: men moet toch echt zelf stoppen met roken. Hypnose kan daarom alleen maar helpen wanneer u er volledig achterstaat te stoppen met roken en uw diepste bewustzijn hier ook van wil overtuigen. Hypnose is geen erkende geneeswijze – hoewel het soms wel in praktijken wordt toegepast – maar vraag gerust uw arts eens naar de mogelijkheden.

Lasertherapie of Softlasertherapie
Een hulpmiddel bij stoppen met roken: lasertherapie. Bij lasertherapie worden reflexzones gestimuleerd die endorfine aanmaken en lijkt op acupunctuur.

Lasertherapie vs. Softlasertherapie

Lasertherapie wordt vaak in één adem genoemd met softlasertherapie. Nu werken beide therapievormen met lichtimpulsen waarmee de verschillende reflexpunten worden behandeld. Het verschil tussen lasertherapie en softlasertherapie is het verschil in lichtintensiteit. Bij lasertherapie is de intensiteit namelijk hoger. Verder is het principe van lasertherapie exact hetzelfde als softlasertherapie.
lasertherapie

Lasertherapie: moderne acupunctuur

Tijdens een lasertherapie sessie zullen verschillende reflexzones worden gestimuleerd. Welke dit zijn en hoe intensief heeft te maken met hoeveel u heeft gerookt, uw leeftijd en leefsituatie. Lasertherapie is eigenlijk een moderne vorm van acupunctuur, maar in plaats van naalden maakt men bij deze therapie gebruik van een laserapparaat. Door de reflexpunten te stimuleren maakt het lichaam endorfine aan. Endorfine is een hormoon dat een lekker gevoel geeft. Dit is hetzelfde gevoel dat een roker krijgt als de nicotine de nicotinereceptoren in de hersenen bereikt. Door dit gevoel met lasertherapie te stimuleren, zal de trek in een sigaret aanzienlijk verminderen. Een sessie duurt vaak een half uur tot een uur en vaak bevat een behandeling meerdere sessies, waarbij de aanmaak van endorfine door het lichaam telkens wordt gestimuleerd.

Werkt lasertherapie?

Er zijn veel sceptici te vinden die niet geloven in acupunctuur, reflexzonetherapie en dus lasertherapie. Of de therapie een kans van slagen heeft bij het stoppen met roken, heeft ook te maken met de eigen motivatie om te stoppen. Het is een hulpmiddel en werkt ondersteunend, geen wondermiddel waarmee men in één klap van het roken af is. Het is bewezen dat lasertherapie (en acupunctuur of reflexzonetherapie) kan bijdragen aan het vrijmaken van de energiebanen in het lichaam en het aanmaken van endorfine. En een gelukkig gevoel tijdens het stoppen met roken is natuurlijk nooit weg. Wilt u lasertherapie inzetten bij het stoppen met roken? Raadpleeg dan eens uw huisarts of win informatie in bij de verschillende klinieken in Nederland. Het is wel belangrijk dat u gemotiveerd bent om te stoppen met roken en gebruik zonodig andere hulpmiddelen om het stoppen tot een succes te maken.

Luxopuncture
Luxopuncture is een therapie waarbij drukpunten met infrarood licht worden behandeld. Het is te vergelijken met acupunctuur, maar dan zonder naalden.

Luxopuncture: hulp bij stoppen met roken

Wanneer de trek naar een sigaret of ander genotsproduct met nicotine en tabak niet te bedwingen lijkt, dan is het goed om te stoppen met roken met behulp van een therapie of hulpmiddel. Is het niet aan te raden om een product met therapeutische nicotine te gebruiken (zoals pleisters, spray, kauwgom en zuigtabletten) weet dan dat er nog genoeg andere therapieën zijn waar u baat bij kunt hebben. Luxopuncture bijvoorbeeld. Dit is een vorm van acupunctuur, maar dan zonder naalden. Het is te vergelijken met softlasertherapie, met het verschil dat bij luxopuncture geen gebruik wordt gemaakt van lasers, maar van infrarode lichtpulsen. Luxopuncture is volkomen pijnloos en kan zelfs heel rustgevend werkend, omdat u tijdens een behandeling met luxopuncture even heerlijk kunt relaxen in de behandelstoel.
luxopuncture

Luxopuncture stimuleert endorfine

Waarom vinden rokers roken nu zo fijn? Het antwoord is heel simpel: de nicotine zorgt ervoor dat de nicotinereceptoren in de hersenen dopamine en endorfine afgeven. Dit zijn stoffen waar men een heel fijn, soms euforisch gevoel van krijgt. Wanneer de nicotinereceptoren geen nicotine krijgen, worden deze stoffen niet aangemaakt, waardoor de ontwenningsverschijnselen ontstaan. Het lichaam wil zich namelijk goed voelen. Tijdens een sessie luxopuncture worden er zenuwuiteinden (ook wel reflexpunten) gestimuleerd met infraroodlicht die waardoor het lichaam weer zelf meer endorfine gaat aanmaken. Dit maakt luxopuncture een fijne vorm van therapie bij het stoppen met roken, want u krijgt er weer een betere hormoonbalans van en u zal zich er gelukkiger van gaan voelen.

Stoppen in drie luxopuncture behandelingen

Een luxopuncture sessie duurt ongeveer dertig minuten. Na de eerste behandeling zal de trek in een sigaret al aanzienlijk afnemen. Dankzij het stimuleren van de aanmaak van endorfine door de luxopuncture zal u ook aanzienlijk minder ontwenningsverschijnselen merken. Meestal bestaat een gehele luxopuncture behandeling uit drie sessies. Om de cliënt echt helemaal van het roken af te helpen, bieden veel klinieken ook persoonlijke begeleiding aan tot zeker een half jaar na de laatste luxopuncture sessie.

Softlasertherapie
Een therapie die helpt bij het stoppen met roken is softlasertherapie. Softlasertherapie is een vorm van acupunctuur, maar dan met lasers.

Softlasertherapie: acupunctuur met lasers
Het menselijk lichaam bevat verschillende zenuwknopen en energiebanen. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt beschreven hoe deze zenuwuiteinden gekalmeerd of juist gestimuleerd kunnen worden. Dit om zo de gezondheid te verbeteren, stress te verminderen en zelfs om te stoppen met roken. Echter wordt in de acupunctuur gebruik gemaakt van naaldjes. Iets dat niet iedereen ziet zitten. Daarom is er softlasertherapie uitgevonden. Softlasertherapie is vergelijkbaar met acupunctuur. De energiebanen en zenuwknopen gestimuleerd of gekalmeerd door middel van lichtflitsen: de lasers.

Softlasertherapie & stoppen met roken

Softlasertherapie kan helpen bij het stoppen met roken. Door de juiste energiebanen te stimuleren en kalmeren. Meestal voelt de cliënt zich na een behandeling een stuk rustiger en kan de neiging tot het roken van een sigaret aanzienlijk verminderd of zelfs weggenomen worden. Omdat ieder mens anders is, worden de sessies van deze therapie geheel toegespitst op uw situatie. Zo wordt er bijvoorbeeld voor de softlasertherapie een intake gesprek gehouden, waarbij we u vragen hoeveel u rookt en wat u precies rookt. Hierop wordt de behandeling van softlasertherapie aangepast. Door de juiste zenuwknopen vervolgens met kleine lichtflitsjes te behandelen, kan de rookverslaving stoppen.

Softlasertherapie: volkomen pijnloos

Omdat er bij softlasertherapie gebruik wordt gemaakt van lichtflitsjes, is de behandeling volkomen pijnloos. Ook laat het geen zichtbare sporen na op de huid – wat bij acupunctuur soms wel het geval kan zijn. Daarnaast is softlasertherapie volkomen onschuldig voor het lichaam, omdat er heel gericht gewerkt kan worden. Een sessie kan overigens ook heel rustgevend werken. De meeste behandelingen duren een uur, waarbij u heerlijk rustig kunt relaxen in de behandelstel. Dat is in het jachtige leven waarbij men snakt naar een sigaret een zeer welkome afwisseling zijn.

Speciale softlasertherapie wordt vaak toegepast voor doeleinden als; anti aging maar ook voor medische- en dermatologische doeleinden. Littekens, Huisverslapping, Acne, Wallen onder de ogen en rimpels.

Helpt softlasertherapie

Of softlasertherapie helpt, ligt uiteraard ook aan u. De een zal er meer baat bij hebben dan de ander en het moet natuurlijk ook in uw levensstijl passen om naar een praktijk voor softlasertherapie te gaan. De effecten van softlasertherapie zijn uiteraard onderzocht en uit die onderzoeken blijkt dat het zeker kan bijdragen aan het stoppen met roken.

Tabex
Tabex schijnt het nieuwe wondermiddel te zijn bij stoppen met roken. De werkzame stof cystisine vermindert het nicotineverlangen. Tabex is vrij verkrijgbaar.

Tabex: het nieuwe wondermiddel

Stoppen met roken is niet voor iedereen even makkelijk. Terwijl de een fluitend de laatste sigaret uitdrukt, breekt bij de ander het zweet al uit wanneer een geplande stopdatum in zicht komt. Voor die categorie is het verstandig om te stoppen met roken met een hulp- of geneesmiddel. Tabex wordt hét nieuwe wondermiddel genoemd voor het stoppen met roken. Het is vrij verkrijgbaar, maar nog niet makkelijk aan te komen in Nederland, maar wel is Tabex te bestellen (bijvoorbeeld vanuit Bulgarije). Maar wat is Tabex nu eigenlijk precies?

Cystisine de werkzame stof in Tabex

Tabex is dus een geneesmiddel dat helpt om van de rookverslaving af te komen. Dat doet het dankzij de werkzame stof cystisine. Deze stof komt van nature voor in brem en in de goudsbloem en een chemische variant ervan wordt toegepast in het middel Champix. Voor Tabex wordt de natuurlijke variant gebruikt. Dit heeft als voordeel dat Tabex weinig tot geen bijwerkingen heeft (in vergelijking met bijvoorbeeld Champix), omdat het beter door het lichaam geaccepteerd wordt. Verder werken beide producten hetzelfde.

Tabex schakelt nicotinereceptoren uit

De cystisine in dit hulpmiddel sluit namelijk de nicotinereceptoren af, zodat ze geen nicotine op kunnen nemen – iets wat tijdens het roken gebeurd. Omdat de receptoren niet krijgen wat ze willen, zal de vraag geleidelijk afnemen. Maar om te zorgen dat er geen ontwenningsverschijnselen ontstaan doordat de nicotinereceptoren geen nicotine krijgen, maakt cystisine dopamine aan in de hersenen. Dit is dezelfde stof die door de nicotinereceptoren wordt aangemaakt. Dopamine geeft een fijn gevoel, daarom vinden mensen roken zo fijn. Doordat er dopamine aangemaakt wordt, zullen er geen ontwenningsverschijnselen ontstaan. Een win-win situatie dus.

Tabex: gebruik & verkrijgbaarheid

Tabex wordt als een kuur gebruikt van 25 dagen. Na deze tijd is de roker van het roken af. Uit onderzoeken van Nieuw-Zeelandse wetenschappers blijkt dat Tabex helpt. Het is echter niet zomaar in Nederland te krijgen en het is niet op recept verkrijgbaar. Dit middel wordt vaak besteld vanuit Bulgarije. Wilt u dat ook, zoek dan een betrouwbare leverancier en lees van te voren de gebruiksaanwijzing goed door. Zorg ervoor dat u dergelijke producten van originele bron inkoopt.

Therapie
Stoppen met roken valt niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar de een fluitend stopt, heeft de ander hulp nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van verschillende soorten therapieën.

Verschillende soorten therapie

Er zijn natuurlijk verschillende soorten therapieën die men kan volgen. Zo zijn er praatgroepen, waar men onder leiding van een therapeut ervaringen, problemen en oplossingen kan uitwisselen. Deze vorm van therapie is vooral fijn voor mensen die graag persoonlijke steun krijgen en een klankbord nodig hebben. Bijvoorbeeld doordat er geen thuisfront is, die kan ondersteunen. Het nadeel van deze vorm is dat men vaak naar zo een groep of sessie toe moet. Dit kost natuurlijk tijd. Toch helpt therapie op deze manier erg goed.

Therapie met therapeutische nicotine

Een andere vorm van therapie die kan helpen bij het stoppen met roken is het gebruiken van zogeheten therapeutische therapie. Tijdens het stoppen met roken is de vraag van het lichaam naar nicotine een van de moeilijkste dingen om in bedwang te houden. De vraag kan gestild worden door middel van nicotinepleisters, kauwgom of zuigtabletten. Dit worden ook wel nicotinevervangers genoemd, maar die naam is niet geheel juist: het vervangt de tabak, maar geeft nog wel nicotine af. Bij deze vorm is het heel belangrijk dat men de gebruiksaanwijzing van de gekozen vorm van therapie goed opvolgt. Zo kan de therapie namelijk het beste zijn werk doen en is de kans dat men ook gestopt blijft veel groter.

Therapie met lasers of hypnose

Maar er zijn nog veel meer en andere vormen van therapieën. Zo heeft de een baat bij de therapie geboden in hulpboeken, terwijl een ander een hypnotherapeut raadpleegt. Populair is ook lasertherapie. Dit is een vorm van acupunctuur, maar dan met lasers. Door bepaalde drukpunten te stimuleren, maakt het lichaam extra endorfine aan, een stofje die een gelukkig gevoel geeft. Hierdoor wordt de trek in een sigaret minder, maar kan men ook de ontwenningsverschijnselen veel beter aan.

Therapie helpt

Wat voor een soort therapie u kiest, er is altijd een vorm die het beste bij u en uw leven past. Weet wel dat verschillende therapieën kan helpen te slagen in het stoppen met roken en dat de verschillende methodes zeker al hun vruchten hebben afgeworpen.

Zyban
Zyban is een receptgeneesmiddel dat kan helpen omgaan met de strijd tegen de ontwenningsverschijnselen als men stopt met roken. De stof bupropion beïnvloedt het humeur op een positieve manier.

Zyban: geneesmiddel voor stoppers

Stoppen met roken kan heel zwaar vallen. De ontwenningsverschijnselen vreten aan het humeur, er ontstaan nerveuze trekjes en sommige mensen ervaren zelfs depressiviteit en angstaanvallen. Wanneer ontwennen zo zwaar valt, dan wil men nog wel eens naar een sigaret grijpen. Doe dit niet en ga naar de huisarts en vraag om Zyban. Dit product is een receptgeneesmiddel en bevat de werkzame stof bupropion dat ook helpt bij depressiviteit. De werkzame stof van Zyban helpt om het hoofd tot rust te brengen, waardoor men beter met de ontwenningsverschijnselen om kan gaan.

Hoe gebruikt men Zyban

Als men echt wilt stoppen met roken dan kan Zyban goed werken als ondersteuning hierbij. Echter duurt het even voor Zyban werkt (minstens een week). Het is daarom verstandig om voordat men gaat stoppen naar de huisarts te gaan voor een recept. Begin vervolgens met het nemen van Zyban, terwijl men nog rookt. Zo kan er een buffer opgebouwd worden van bupropion in het lichaam. Na de zevende dag, zo luidt het advies, mag men twee tabletten per dag gebruiken. Na ongeveer anderhalve week stopt men dan met roken, maar niet met het gebruik van dit geneesmiddel.

Wie mag Zyban gebruiken

Wanneer u niet zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger wilt worden en niet overgevoelig bent voor de werkzame stof bupropion, dan kan in principe iedereen Zyban gebruiken. Overleg dit wel goed met een arts of met uw apotheker. Dat geldt ook voor de wisselwerking tussen Zyban en andere medicijnen of hulpmiddelen. Gebruikt u medicijnen voor andere aandoeningen, geef dit dan duidelijk aan.

Heeft Zyban bijwerkingen?

Net zoals andere antidepressiva of geneesmiddelen kan Zyban bijwerkingen geven. Vooral in de eerste week – wanneer het lichaam nog moet wennen aan bupropion – kunnen concentratiestoornissen, duizeligheid en verwardheid optreden. Daarom mag u absoluut in de eerste week dat u Zyban gebruikt of wanneer de dosis omhoog gaat geen autorijden. Wanneer de dosis minstens een week gelijk is gebleven, is dat wel weer mogelijk. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel een arts of apotheker.

Gevolgen van roken
Dat roken en dampen niet gezond is, weet u ongetwijfeld. Maar wat zijn precies de nadelige effecten? Waardoor worden ze exact veroorzaakt?

Bewust van de risico’s

In de beginjaren van de sigaret was niemand zich bewust van de gevolgen. Mensen rookten volop: thuis, in restaurants en cafés, op de werkvloer, in de auto en op straat, ook in de buurt van kinderen. Of sterker nog: kinderen kregen vroeger soms al op jonge leeftijd een sigaret van hun vader toegestopt. Tegenwoordig is dat ondenkbaar. We kennen de gezondheidsrisico’s, zijn inmiddels gewend aan het rookverbod in horeca en openbare gebouwen, en zullen het niet in ons hoofd halen om onze jonge zoon of dochter tot roken aan te zetten. Veel mensen stoppen met roken, al dan niet met hulpmiddelen als de e-sigaret, nicotinepleisters, kauwgum of tabletten.

Gevolgen van roken

Laten we de gevolgen van roken eens onder de loep nemen. Welke risico’s kleven er aan reguliere sigaretten? Wie rookt, heeft meer kans op:

  • Hart- en vaatziekten
  • Verschillende soorten kanker (waaronder longkanker, slokdarmkanker, strottenhoofdkanker, mondkanker, maar ook vormen van kanker elders in het lichaam)
  • COPD, ofwel chronische aandoeningen aan de longen en luchtwegen, zoals astma, bronchitis en longemfyseem
  • Verlaagde vruchtbaarheid
  • Oogziekten als grijze en groene staar
  • Maagzweren
  • Verslechterde lichamelijke conditie, die niet alleen tot een verminderd uithoudingsvermogen leidt, maar ook het herstel na ziekte en operaties vertraagt

Minder ernstig, maar ook onwenselijk:

  • Verminderde reuk en smaak
  • Slechte adem
  • Rokersgebit: verkleurde tanden, kiezen en/of vullingen
  • Tandvleesontstekingen
  • Rokershoest
  • Slechtere huid: grauwe teint, huidveroudering en rimpelvorming

Ingrediënten sigaret
Al deze aandoeningen worden veroorzaakt door de chemische stoffen in tabak. De grootste boosdoeners daarvan zijn teer en koolmonoxide. Steekt u een reguliere sigaret op, dan worden deze stoffen via de mond, keel, luchtwegen, longen en vervolgens het bloed in uw lichaam opgenomen, waar ze (zoals inmiddels bekend) veel schade kunnen aanrichten. Wilt u blijven roken of het roken op een verantwoorde manier afbouwen, dan is het dus raadzaam deze toxische stoffen te mijden. Hoe dat kan? Met de elektronische sigaret. Zie voor meer informatie de pagina ingrediënten sigaret.

Gevolgen gezondheid
Stop met roken voor betere gezondheid. Op de fiets naar het werk, de kinderen naar school brengen of boodschappen doen. Lekker bewegen in de sportschool of het zwembad. Misschien liever zelfs buiten met een bootcamp of een rondje hardlopen door de natuur. Nederland is in beweging en leeft weer steeds gezonder. Hoewel gezond eten en sporten geen wedstrijd is, voelt men zich lichamelijk een geestelijk beter door inspanning in combinatie met gezonde voeding.

Toch roken er nog heel veel mensen in Nederland en dat doet al die gezonde voornemens van meer bewegen en gezonder eten eigenlijk teniet. En dat is jammer. Want er valt zoveel te winnen voor de gezondheid om te stoppen met roken. Vele hulpmiddelen worden geboden zoals kauwgom en pleisters.

Gele tanden door roken

Tabaksrook brengt schade toe aan tanden. Veel rokers hebben gele of donkere tanden. Rokers kunnen tanden bleken om de gelige of bruine gloed van de tanden te halen. Hoewel gele tanden sterk zijn is het niet gewenst en kan behoorlijk in de weg zitten tijden het praten of lachen. Tegenwoordig zijn er genoeg thuiskits om zelf tanden witter te maken. Let wel, bij gevoelige tanden en/of tandvlees is het raadzaam om een afspraak te maken bij de tandarts. Gebruik van dergelijke producten is voor eigen risico.

Nicotine verslaving slecht voor de gezondheid

Iedere roker weet het: roken is niet goed voor de gezondheid. Maar de gedachte aan stoppen alleen al doet het zweet uitbreken. Dat is heel logisch. Roken is nu eenmaal een verslaving. In tabak zit nicotine en de hunkering naar nicotine maakt stoppen met roken nu juist zo moeilijk. Zat er alleen nicotine in tabak, dan was roken niet eens zo een ramp geweest voor de gezondheid, maar teer en de andere toegevoegde stoffen maken het zo schadelijk voor de gezondheid.

Voordelen voor de gezondheid

Stoppen met roken of dampen geeft veel voordelen voor de gezondheid en meestal worden deze al snel opgemerkt, zodra er niet meer gerookt wordt. Zo kunnen de longen veel meer zuurstof opnemen, waardoor het uithoudingsvermogen vooruit gaat. Dat is fijn bij het sporten of lekker ravotten met de kinderen. De smaak komt weer terug, waardoor men meer kan genieten van de gezonde groene smoothie of de heerlijke groenteschotel met stoofvlees. En de weerstand gaat omhoog. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van voordelen voor de gezondheid. Omdat een elektrische sigaret geen tabak bevat, zullen de voordelen voor de gezondheid bij het overstappen van gewone sigaretten naar de elektrische variant ook zeker voorkomen.

Zeg nee tegen roken
Zeg nee tegen roken, dat is makkelijker gezegd soms dan gedaan. Sociale druk en nieuwsgierigheid kunnen soms de overhand nemen. Nee-zeggen kan men leren.

Zeg nee tegen roken: jong geleerd…
Roken is slecht voor een mens. Waarom beginnen er dan toch zoveel jongeren met roken? Meestal komt dat door sociale druk. Vrienden en vriendinnen roken, dus waarom zou een tiener het niet ook uitproberen? Nieuwsgierigheid en een rebellerend karakter zorgen er ook nog wel eens voor dat ‘zeg nee tegen roken’ zich uit in het wel opsteken van een sigaret. Soms is ‘zeg nee tegen roken’ ook heel lastig, vooral als anderen de druk opvoeren er toch eentje te proberen. Toch is het mogelijk om ‘zeg nee tegen roken’ te leren aan tieners en kinderen. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Hoe doet men dat: zeg nee tegen roken
Zeg nee tegen roken, het klinkt heel simpel maar kan zo moeilijk zijn. Het helpt om met tieners en kinderen om de tafel te gaan zitten en ze uit te leggen waarom ‘zeg nee tegen roken’ zo belangrijk is. Leg rustig uit wat de gevolgen zijn van roken voor de gezondheid. Probeer ook rollenspellen uit waarbij ‘zeg nee tegen roken’ centraal staat. Maak het uw kinderen rustig moeilijk door alles wat vrienden en vriendinnen kunnen zeggen op te noemen. Vertel ook dat ‘nee’ zeggen veel sterker is dan wanneer men ‘ja’ zegt tegen een sigaret.

Zeg nee tegen roken, zonder te verbieden

Veel ouders verbieden hun kinderen om te gaan roken. Een verbod is niet hetzelfde als ‘zeg nee tegen roken’, het is eerder een reden voor jongeren om dan toch stiekem in een hoekje van het schoolplein een sigaret op te steken. Want als ouders het verbieden, dan zal het waarschijnlijk wel interessant zijn om te doen… Druk uw kinderen op het hart dat een verbod er niet in zit, maar dat het wel voor de gezondheid vele malen verstandiger is om Nee te zeggen tegen roken.

Dampen wordt ook afgeraden voor niet-rokers!

Stoppen met tabak
Reguliere sigaretten bevatten tabak, in combinatie met een aantal additieven. Op die manier zorgen de fabrikanten ervoor dat u sneller verslaafd raakt aan roken. U begint op jongere leeftijd, u gaat meer roken en het wordt lastiger om te stoppen met roken. Wist u bijvoorbeeld dat de fabrikanten bijvoorbeeld cacao toevoegen aan sigaretten, omdat we daardoor verslaafd raken aan de lekkere smaak hiervan? Aan 1 miljoen sigaretten wordt ongeveer 6 kilo cacao toegevoegd. Bovendien levert het stoppen met reguliere sigaretten de volgende voordelen op:

  • Uw conditie verbetert
  • Uw tanden worden witter
  • Uw reuk- en smaakbeleving verbetert
  • U kunt gemakkelijker minderen met roken
  • Stoppen met roken komt eindelijk binnen bereik
  • U bespaart op de dure accijnzen over reguliere sigaretten

Stoppen met dampen

Veel rokers zijn opzoek naar stopmethoden en er zijn nogal wat verschillende methodes. Neem eens contact op met uw verzekeraar omdat tegenwoordig (2020) persoonlijke coaching, groepstrainingen, voorgeschreven medicijnen of nicotinevervangende middelen in het basispakket valt en dus volledig vergoed wordt door uw zorgverzekeraar. Verzekeraars berekenen geen eigen risico en kunt u zich inschrijven voor deze verschillende stoppen-met-rokenprogramma’s. Dit is eveneens opgenomen in het nationaal preventieakkoord en de weg naar een rookvrije generatie. De e-sigaret valt niet onder deze programma’s en wordt daardoor niet vergoed.

Wilt u toch iets in uw handen en/of mond hebben omdat u de gewoonte niet kunt doorbreken? Kauwgom, lolly’s en dergelijke functioneren prima de eerste weken nadat u gestopt bent met elektrisch roken. Probeer zeker een paar uurtjes per week te sporten. Fietsen, (hard)lopen of aerobics in combinatie met gezond eten zal uw lichaam en geest voldoening geven.

Voordelen stoppen met roken

Wanneer u stopt met roken en/of dampen, gaat u er beter uitzien. De doorbloeding van de huid wordt veel beter en neemt de vale grauwe huidskleur af. De geelbruine vingers krijgen weer hun normale kleur en uw tanden worden weer witter. Verder wordt uw haar voller en glanzender. Rokers hebben meer last van haaruitval en worden sneller grijs. De lage krakende stem die sommige rokers hebben, zal bijtrekken. Hoesten wordt vele malen minder en u voelt zich weer vitaal. Zoekt u hulp bij het stoppen met roken? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar om te kijken welke stopmethoden in uw pakket valt.

Rokende ouders of verzorgers

  • Passief roken is bijna even slecht als zelf roken.
  • 1 op de 10 hartaanvallen bij niet-rokers wordt veroorzaakt door het meeroken.
  • Mensen met een astmatische aanleg worden extra benauwd van andermans rook. Kinderen worden vaak ziek door het meeroken met hun ouders.
  • Roken tijdens zwangerschap verlaagt het geboortegewicht
  • Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op suikerziekte als het kind (bijna) volwassen is.
  • Kinderen met astma hebben meer klachten als een of beide ouders roken.
  • Kinderen van rokende ouders hebben een verhoogd risico op steeds terugkerende middenoorontstekingen.
  • Kinderen van rokende ouders hebben vaker last van tandbederf in het melkgebit.

Afbouwen met nicotine
U kunt andere methoden gebruiken om af te bouwen met nicotine, waardoor u uiteindelijk kunt stoppen. Het is niet nodig om gebruik te maken van stickers of speciale nicotinekauwgom, u kunt zich gewoon blijven gedragen op de wijze zoals u dat al deed. Als u te kampen heeft met een rookverslaving dan kunt u overstappen naar een ander hulpmiddel. Verschillende methoden om te stoppen met het ongezonde roken vindt u op deze pagina.

Wat zit er in tabak?
Het verbrandingsproces creëert allerlei schadelijke stoffen zoals; teer, stikstofoxide, koolmonoxide, as, arseen, beryllium, cadmium, nikkel, vinyl, chloride, formaldehyde, nitrosaminen, methanol, waterstofcyanide en andere verbrandingsstoffen. Deze stoffen zit niet in e-liquids omdat er geen verbrandingsproces plaatsvindt. E-liquid wordt dusdanig verhit zodat het verdampt in tegenstelling tot sigaretten waarbij de tabak wordt verbrand.

Geleidelijk wennen en afbouwen rookverslaving
Nicotine is een belangrijke verslavende stof, waar uw lichaam behoefte aan heeft. Deze nicotineverslaving is zowel mentaal als fysiek. Door uw lichaam geleidelijk te laten wennen door nicotine afname zorgt u ervoor dat u makkelijker kunt stoppen met roken en waardoor de kans groot is dat u weinig last zal hebben van eventuele bijwerkingen en bijverschijnselen. Afkickverschijnselen en ontwenningsverschijnselen is voor iedereen anders. Door gebruik van andere al dan niet medische hulpmiddelen kunt u afkickverschijnselen en ontwenningsverschijnselen tegen gaan door geleidelijk af te bouwen met het nicotinegehalte.

Stoppen met roken is lastig, daar kan iedereen hulp bij gebruiken. Een goede methode is om een van de stoppen met roken boeken hiervoor te gebruiken. Stoppen met roken boeken zijn er van diverse schrijvers, waarvan Alan Carr waarschijnlijk wel de beroemdste is. Zoek een van de stoppen met roken boeken uit die het beste bij u past qua schrijfstijl en methode, zodat de stoppoging ook echt gaat lukken.

Methodes via boeken

De methodes van stoppen met roken boeken komen er samengevat op neer dat ze handige tips, stappenplannen en handvatten reiken om te helpen te stoppen met roken. De stoppen met roken boeken zijn geen wondermiddelen, u moet er wel actief mee aan de slag gaan. Goede stoppen met roken boeken zijn geschreven door ex-rokers die begrijpen wat een stopper doormaakt. Maar er zijn ook genoeg humoristische, goed geschreven boeken van therapeuten en artsen op de markt.

Wat is nicotine?

Nicotine is de verslavende stof en zit in tabak, e-liquid (tenzij 0 mg), sigaretten en in nicotinepleisters. Het geeft de (ex)roker een prettig en verzadigd gevoel. Na een tijdje is dat effect uitgewerkt en vraagt het lichaam weer om nicotine. Nicotine in e-liquid is vergelijkbaar met tabak sigaretten. Het wordt aangeduid met milligram.

Nicotinevervangers

Welke nicotinevervangers zijn er allemaal vraagt u zich af? De laatste dertig jaar zijn veel verschillende manieren bedacht om te stoppen met roken en dampen.

Nicotine in de tabaksplant
De tabaksplant bevat van nature de stof nicotine. Het zit voornamelijk in de wortels, maar wordt op den duur opgeslagen in de bladeren. Door op de bladeren van de tabaksplant te kauwen of door verbranding van de tabak die van de bladeren wordt gemaakt komt de nicotine vrij in het lichaam. In slechts zeven seconden bereikt de nicotine vervolgens de hersenen en geeft hier een fijn, licht verdovend gevoel af. Wanneer dit gevoel is uitgewerkt vraagt het lichaam eigenlijk weer om een nieuwe sigaret om zo te kunnen genieten van de nicotine. En dat maakt roken zo verslavend.
Nicotine

Nicotine zit in alle tabak
Met uitzondering van pure kruidensigaretten is nicotine terug te vinden in alle tabak die afkomstig is van de tabaksplant. Dat houdt in dat het ook in waterpijp- en pijptabak zit, alsmede in sigaren. Wanneer men nicotinevrije tabak aanschaft heeft de kans dat er weinig tot geen nicotine in de tabak zit. Maar de meeste tabak bevat deze stof gewoon. Hoewel de nicotine geen kanker veroorzaakt (daarvoor zijn andere stoffen in de tabak de boosdoener) is het wel de veroorzaker van de verslaving.

Nicotine opname door het lichaam
Nicotine wordt door het lichaam op verschillende manieren opgenomen. Ten eerste door de rook te inhaleren. Hierdoor komt het in de longen en dus in de bloedsomloop terecht. Ten tweede kan nicotine worden opgenomen door de slijmvliezen, zoals bij snuiftabak of pruimtabak bijvoorbeeld gebeurt. Tot slot is het mogelijk om nicotine via de huid op te nemen. Bijvoorbeeld door middel van nicotinepleisters.

Therapeutische nicotine
Wanneer men gaat stoppen met roken is de schreeuw van het lichaam om nicotine eigenlijk het ergste. Men moet immers zien te breken met de verslaving. Wanneer iemand het heel moeilijk vindt om daar tegen te vechten, is het verstandig om hulpmiddelen met therapeutische nicotine te gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld de pleisters, kauwgom en zuigtabletten die verkrijgbaar zijn bij drogisterij en apotheek. Hiermee is het eenvoudiger om de nicotineafhankelijkheid van het lichaam langzaam af te bouwen.

Nicotineverslaving maakt stoppen met roken heel lastig en veroorzaakt meestal ontwenningsverschijnselen. Het doorbreken van nicotineverslaving kan door verschillende stopmethoden zoals pleisters en kauwgom.

Wat is nicotineverslaving?

Roken op zich zou niet verslavend zijn, wanneer er geen nicotine in de tabak zit. De nicotine is namelijk de boosdoener dat men telkens weer een sigaret, sigaar, pijp of zelfs waterpijp wil roken. In de hersenen zitten namelijk nicotinereceptoren die maar al te graag de nicotine uit tabak willen opnemen. In ruil daarvoor geven zij dopamine of endorfine af aan het lichaam. Hormonen waar een mens intens blij van wordt. Zo blij, dat men het telkens weer wil voelen. En zo ontstaat er dus een nicotineverslaving. Wanneer men eenmaal rookt, gaat men vaak ook steeds meer roken om de nicotineverslaving te voeden. De nicotinereceptoren willen namelijk meer. Steeds meer…

Nicotineverslaving & stoppen met roken

De nicotineverslaving maakt het stoppen met roken nu juist zo moeilijk. De receptoren zullen namelijk steeds vragen waar hun nieuwe dosis nicotine blijft om in de nicotineverslaving te blijven voldoen. Wanneer de nicotinereceptoren geen nicotine krijgen, gaan ze zeuren. NiQuitin bracht dat een aantal jaren mooi in beeld met kleine zwarte monstertjes in de hersenen die maar zitten te vragen om nicotine voor de nicotineverslaving. Zo kan het voor een stopper ook zeker voelen. Dit gezeur uit zich in de typische ontwenningsverschijnselen, zoals trillende handen, zweetbuien en humeurwisselingen. Het lichaam snakt er naar en dat maakt het doorbreken van de nicotineverslaving zo moeilijk.

Hulp bij nicotineverslaving

Wie wil stoppen met roken kan met diverse hulpmiddelen de stoppoging een succes maken. Om de nicotineverslaving te kunnen doorbreken, kan men gebruik maken van producten met therapeutische nicotine. Op deze manier kan men de gewoonte aanpakken, terwijl de nicotinereceptoren hun mond houden. Het klinkt misschien gek: een nicotineverslaving doorbreken met behulp van therapeutische nicotine. Het klinkt namelijk of men zo de nicotineverslaving juist op peil houdt. Echter bouwt u het gebruik van deze therapeutische nicotineproducten langzaam af, waardoor de nicotinereceptoren wennen aan minder nicotine en zo de nicotineverslaving wordt afgeleerd.