Trimbos instituut

Het Trimbos Instituut is een kenniscentrum en houdt zich met kennisvergaring met betrekking tot mentale veerkracht, geestelijke gezondheid en verslaving. Het standpunt van Trimbos inzake de e-sigaret is dat het in de meeste situaties onverstandig is om een e-sigaret te gebruiken. Citaat “Niet-rokers moeten er zeker niet aan beginnen. En rokers alleen als ze andere methoden hebben geprobeerd om te stoppen, zoals nicotinepleisters, en die niet zijn gelukt. Dan raden wij de e-sigaret ook alleen aan als hulpmiddel om te stoppen met roken, en het gebruik daarna ook af te bouwen.”

Trimbos Instituut, sinds 1996

In 1996 fuseerden het Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid (NcGv) en het Nederlands Instituut voor Alcohol en Drugs (NIAD) en vormden zo samen het Trimbos Instituut. Tijdens de fusie besloot men het instituut te vernoemen naar psychiater Kees Trimbos, jarenlang voorzitter van de NcGv en voorstander van een goede geestelijke volksgezondheid in Nederland. Zo werd het Trimbos Instituut geboren.
Trimbos instituut

Trimbos Instituut: kenniscentrum

De hersenen zijn nog altijd een groot mysterie. We weten hoe ze werken, maar echt helemaal doorgronden, dat kunnen we nog niet. Daarom is er ook zo weinig bekend over het ontstaan van mentale stoornissen en wat verslaving bijvoorbeeld met de hersenen doet. Om de geestelijke gezondheid en de werking ervan beter te begrijpen, kunt u het Trimbos Instituut raadplegen. Het Trimbos Instituut is namelijk een kenniscentrum dat allerlei onderzoeken en gegevens verzamelt met betrekking tot geestelijke gezondheid, verslaving en mentale veerkracht. Op de website kunt u heel veel informatie, artikelen en wetenschappelijke onderzoeksresultaten terugvinden, maar ook adviezen.

Het Trimbos Instituut helpt

Wanneer iemand op zoek is naar een goede therapeut, een praatgroep of andere hulpmiddelen binnen de zorg die met geestelijke gezondheid en verslaving te maken hebben, dan is diegene bij het Trimbos Instituut aan het juiste adres. Het Trimbos Instituut is namelijk werkzaam in de gehele zorgketen, van het moment dat iemand hulp of zorg nodig heeft tot aan re-integratie in de samenleving. Ook stelt het Trimbos Instituut verschillende behandelplannen samen, maar er worden ook preventieprogramma’s ontwikkeld en veel onderzoek gedaan naar verslaving en geestelijke gezondheid.

Stoppen met roken & het Trimbos Instituut

Naast het onderzoeken en opstellen van behandelmethodes, helpt Trimbos Instituut ook met het stoppen met roken. Er wordt veel tijd gestoken in onderzoek, maar ook in voorlichting. Zo maakt het Trimbos Instituut voorlichtingsprogramma’s voor jongeren en kan iedereen er ook terecht voor hulp bij het stoppen met roken. Zo heeft Trimbos Instituut bijvoorbeeld diverse cursussen die gevolgd kunnen worden of materiaal om meer te leren over wat roken met het lichaam – en de geest – doet.

Trimbos is niet betrokken geweest bij het samenstellen van deze tekst en heeft geen bijdrage hierin geleverd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *