COPD

Kortademigheid, chronisch verkouden en altijd benauwd? Dan zou men zomaar COPD kunnen hebben. Deze longaandoening verergert wanneer men rookt of met regelmaat in een stoffige ruimte bevindt. De longarts zal pufjes (salbutamol) aanraden bij een benauwd of beklemmend gevoel. Deze verwijden de vaten waardoor er weer meer ruimte is om te ademen en zal hoest meestal flink verminderen.

COPD: chronische longaandoening

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een chronische longaandoening. Het houdt in dat er chronische een blokkade (pulmonary) aanwezig is in de longen. Deze wordt veroorzaakt door een verslechterde longfunctie en een daarmee samenhangende overmatige aanmaak van slijm. Onder COPD worden longziektes als chronische bronchitis en longemfyseem. Beide aandoeningen kunnen namelijk COPD veroorzaken. Ook komen ze vaak beide voor wanneer er COPD wordt vastgesteld.
COPD

COPD: chronische bronchitis

COPD kan dus te maken hebben met chronische bronchitis of met longemfyseem en soms zelfs beide. Bij chronische bronchitis heeft men eigenlijk last van chronische ontstekingen in de allerkleinste luchtwegen: de bronchiën. Om de ontstekingen te lijf te gaan maakt het lichaam dan extra slijm aan in de longen. Hierdoor ervaart de patiënt met COPD een vol gevoel in de longen, zoals bij een vastzittende hoest. Meestal gaat het gepaard met een benauwd gevoel en chronisch hoesten. Bij chronische bronchitis ontstaat er littekenweefsel op de longen, waardoor de aanmaak van slijm telkens doorgaat.

COPD: longemfyseem

De andere aandoening die bij COPD komt kijken is longemfyseem. Hierbij zijn de wanden van de longblaasjes beschadigd. Longblaasjes zijn kleine trosjes die in direct contact staan met de bronchiën. De blaasjes houden de luchtwegen open. Maar wanneer de bronchiën beschadigen, dan kunnen de longblaasjes hun werk niet doen en zullen uitrekken om toch de luchtwegen open te houden. Wanneer dit teveel of chronisch aan de hand is, dan ontstaan er onomkeerbare beschadigingen.

Behandeling van COPD

COPD veroorzaakt kortademigheid (eerst bij of na inspanning, later zelfs chronisch) en benauwdheid. Ook hoesten komt veelvuldig voor bij COPD. Wanneer een patiënt met COPD rookt, dan wordt er aangeraden hiermee te stoppen met roken. Uit onderzoek blijkt dat veel rokers namelijk deze ziekte krijgen (rond de 85% kans). COPD is een chronische aandoening en de beschadigingen kunnen niet worden herstelt. Een behandelplan bestaat daarom uit symptoombestrijding. Stoppen met roken helpt om de irritatie op de longen te verminderen, daarnaast is het goed om in beweging te blijven en daarnaast luchtwegverwijders (bijvoorbeeld een pufje) of slijmoplossers te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *