Houtrook

(Hout)rook is zeer schadelijk voor de gezondheid en is kankerverwekkend. De geur van een houtkachel of open haard roept waarschijnlijk gezellige herinneringen op maar vermijd deze zoveel mogelijk. Met name (lichte) astmapatiënten doen er goed aan houtrook ten alle tijden te vermijden. Door het verbrandingsproces komen schadelijke stoffen vrij zoals dioxine en benzeen. PAK’s, ultra fijnstof en koolmonoxide zijn giftige stoffen en schadelijk voor de algemene gezondheid. Tot de risicogroepen behoren; ouderen, COPD patiënten, kleuters en zwangere vrouwen. Houtrook kan de DNA beschadigen en veroorzaker van verschillende typen kankers. Fijnstof PM2,5 is zo’n kankerverwekkende stof wat ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Helaas is de overlevingskans bij longkanker klein.
Houtrook
Wanneer u de kinderen in bed stopt en houtrook ruikt op de slaapkamer meldt dit altijd bij uw gemeente. De gemeente heeft een zorgplicht voor haar burgers en zal moeten optreden. Echter, gemeenten en organisaties als kwf, longfonds, GGD en het RIVM zitten met handen in hun haar omdat er nagenoeg geen wetten en regels zijn om op te treden tegen houtrookoverlast. Alleen bij windstil en mistig weer mag er niet gestookt worden maar het kwaad is dan al geschied omdat een deel van de houtstokers hier geen rekenschap mee houdt. De oplossing zou zijn om houtkachels en openhaarden te verbieden in woonwijken maar het lijkt dat de politiek haar vingers hier niet aan durft te branden.

Slechts een handjevol houtkachels kunnen de hele buurt verontreinigen met ongezonde lucht. Fijnstof en ultrafijnstof brengt direct schade toe aan longen. De geur (fijnstof) blijft ook lang hangen en is luchten erg belangrijk maar ook luchten kan niet wanneer u hinder ondervindt omdat u mogelijk meer (ultra)fijnstof in huis haalt. Enige oplossing is alles potdicht houden en werken met een luchtreiniger.
Wanneer u een luchtreiniger wilt aanschaffen informeer goed naar de verschillen en welke luchtreiniger de beste fijnstoffilters heeft. Dergelijke filters zijn meestal niet geschikt voor 70°C en wordt het afgeraden filters te stofzuigen of te wassen. De structuur veranderd en daarmee verslechtert de filterefficiëntie.

Stoppen met roken, dampen en hout stoken is natuurlijk het beste voor uw longen. Vanwege langdurige structurele blootstelling aan rook veroorzaakt allerlei nare klachten en ziekten. Neem ook eens een kijkje op luchtfonds.nl voor meer informatie, wetenschappelijke onderzoeken en overlast van houtrook.

Over houtrook
Middels dit artikel willen wij u op de hoogte brengen van de gevaren van houtrook. Uit zeer recent onderzoek is gebleken dat houtrook zeer schadelijk voor de gezondheid kan zijn en daarbij ook nog eens kankerverwekkend. Ons dringende advies: neem geen risico en vermijdt houtrook ten aller tijde. Hout stoken is absoluut niet CO2 neutraal en vanwege dat feit niet duurzaam. Ook barbecues, terraskachels en vuurkorven kunnen voor vervelende gezondheidsproblematiek zorgen. Het feit dat wij dit zo expliciet aan u mededelen is niet voor niets, en dit gaan we nu aan u uitleggen.
Veel mensen waaronder uzelf misschien ook wel zijn dol op de geur van een brandende houtkachel. In de regel herinnert de geur voornamelijk de oude generatie mensen in Nederland aan mooie tijden waarbij men met de hele familie gezellig rondom de houtkachel of open haard zat. In de winter als het ijskoud is, maar ook tijdens het Sinterklaasfeest of gezellig als de kerstperiode is aangebroken.

Houtrook voor iedereen schadelijk

Het staat als een paal boven water dat de ‘confrontatie’ met houtrook of een brandende houtkachel slecht voor de gezondheid is. Toch is het zo dat sommige mensen er meer gezondheidsklachten aan overhouden dan andere mensen. Volgens doctoren zijn vooral astmapatiënten vatbaar voor de gevaren van houtrook. Deze groep mensen moeten houtkool helemaal vermijden. Hetzelfde advies geven we aan ouderen, COPD patiënten, kleuters en zwangere vrouwen. Zij lopen ook meer risico.

Houtrook is enorm gevaarlijk

Het gaat mis tijdens het verbrandingsproces. Als houtrook in ‘vlam staat’ komen er schadelijke stoffen vrij zoals dioxine en benzeen. Ter verduidelijking dioxine is een verzamelnaam voor een groep van organische verbindingen. Deze verbindingen bestaan uit een aantal zeer giftige stoffen. Zij ontstaan bij verbranding van materialen die chloor in zich hebben. Benzeen daarentegen, is een organische verbinding die ook wel omschreven wordt als aromatische verbinding.

Daarnaast zijn er nog meer giftige stoffen die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. PAK’s, ultra fijnstof en koolmonoxide zijn hier drie duidelijke voorbeelden van. Houtrook kan ook DNA beschadigen en staat aan de basis van verschillende soorten kanker. Helaas is de overlevingskans bij vele soorten kanker waaronder longkanker klein. In aanraking komen met houtrook kan leiden tot vervelende klachten zoals hoofdpijn, stress, misselijkheid, slaapklachten, irritatie van ogen en keel, hoesten, vermoeidheid en benauwdheid. Voorkomend zijn ook luchtwegklachten en hart- en vaatziekten die ontstaan.

Kom in actie bij houtrook van anderen

Ouders die hun kroost in bed stoppen en houtrook op de slaapkamer ruiken krijgen van ons het dringende advies directe de betreffende gemeente in te schakelen. Wat sommige mensen niet weten, en wij daarom expliciet benoemen, is dat Gemeenten in Nederland een zorgplicht hebben voor haar burgers en zullen moeten optreden. Momenteel zitten er veel haken en ogen aan maatregelen die er daadwerkelijk genomen kunnen worden. Voor diverse mensen in ons land een heus hoofdpijndossier.

Momenteel mogen Nederlanders alleen bij windstil en mistig weer niet stoken. Vooraanstaande wetenschappers hebben meerdere keren aangegeven dat de oplossing voor het probleem is dat houtkachels en openhaarden verboden moeten worden in woonwijken. Want, geloof het of niet, een handjevol houtkachels kan al een hele buurt verontreinigen met ongezonde lucht. Als een woonplaats dichtbevolkt is levert houtrook extra overlast voor omwonenden. Onlangs zagen we op tv een wetenschapper uitleggen dat alle rook ongezond is. Denk dus even twee keer na voordat u besluit uw hamburgers op het BBQ ijzer te gooien.

Ondanks alle regels en wetten die het lastig maken om houtrook helemaal uit te bannen kunt u zelf wel meehelpen aan de vermindering. Kies bijvoorbeeld voor schone energie, die geen vervuilende uitstoot heeft. U kunt nog zo goed gezind zijn er zijn altijd buren die koste ten koste gebruik willen maken van houtrook. Komt u in een dergelijke situatie terecht? Ga dan alstublieft het gesprek aan met uw buurman of buurvrouw.

In vele buurten is er iemand die door het leven gaat als buurtbemiddelaar. Diegene zouden wij in zo’n geval direct inschakelen. Werkt dat niet? Wijs uw buren op de website van RIVM. Vaak heeft die site een overtuigende kracht op mensen.

Informeer bij Gezondheidsorganisaties

Heeft u nog steeds vragen of weet u zich geen raad met onderwerpen met betrekking tot houtvuur? U kunt vaak ‘aankloppen’ bij gezondheidsorganisatie zoals de GGZ. Deze instanties hebben mensen in dienst die middels trainingen beschikking over nieuws en de laatste ontwikkelingen. De personen die als specialist worden aangewezen bij een gezondheidsorganisatie geven ook vaak voorlichting aan inwonende van de betreffende gemeente.
Op het moment van schrijven worden er nog geen officiële luchtmetingen gedaan bij overlast door houtrook. Wat we eerder in het artikel al aangaven, de regelgeving maakt dit gewoon heel lastig. Verder moet er qua onderzoeken nog een berg werk verzet worden.

Stookalert

Vanaf 1 november (2019) heeft de overheid een stookalert in het leven geroepen. Wanneer de weersomstandigheden dusdanig slecht zijn om te stoken komt er een alert. De luchtkwaliteit in combinatie met de weersomstandigheden moet stokers behoeden om de open haard of palletkachel aan te steken. Het is natuurlijk goed dat de overheid hier enige aandacht aan spendeert maar of hiermee de houtrookoverlast gaat verdwijnen is niet het geval. Houtrook is altijd schadelijk ongeacht de weersomstandigheden evenals een gecertificeerde (hout)kachel. RIVM en KNMI werken samen aan het online houtrook alert en zal waarschuwen wanneer beter niet gestookt kan worden. Het blijft een advies en komt er vooralsnog geen verbod op houtkachels in woonwijken en zal de emissies van houtstook volop aanwezig blijven op koude dagen.

Afgelopen zaterdag (30 november 2019) was het zo ver. RIVM heeft een stookalert afgegeven voor de provincies; Drenthe, Friesland, Noord-Holland, Overijssel, Flevoland en Gelderland. Op deze manier worden houtstokers geattendeerd om gelieve niet te stoken om gezondheidsklachten bij omwonenden te voorkomen. Of dit stookalert daadwerkelijk heeft bijgedragen is vooralsnog niet bekend.

7 gedachten over “Houtrook

 1. Ik heb hier ook van die stokende buren. Ik ruik het met de ramen en deuren dicht. Ben dan ook kort van adem.
  Het erge is dat iedereen hier in huis een ziekte heeft die te maken heeft met luchtvervuiling. Wij zitten in de miserie en zij doen maar op.

 2. DE oplossing is simpel en politiek haalbaar.
  Geen verbod, iedereen mag houtstoken.
  Maar zoals elke vorm van milieuverontreiniging moet je er wel een (stook) milieuvergunning voor aanvragen. Net zoals een kapvergunning kunnen stokers een stookvergunning aanvragen welke gemeld wordt in het lokale krantje en waar buren bezwaar tegen kunnen maken.
  Schone stokers en en stokers in afgelegen gebieden krijgen die vergunning want tegen hun zal geen bezwaar worden gemaakt.
  Buren van vuile stokers kunnen bezwaar maken en die vuile stokers krijgen geheel terecht dan dus geen vergunning.
  Ook de schone stokers en kachelbranche lobby zouden hier voorstander van moeten zijn want zij beweren immers dat je zonder overlast kan stoken.
  Een goed neveneffect van deze regeling is dat de rollen worden omgedraaid. Als een stoker in een woonwijk een vergunning wil hebben dan zal de stoker in gesprek moeten met zijn buren om stookafspraken te maken, wetende dat als hij zich er niet aan houd dat hij zijn vergunning niet krijgt. Dit werkt vele malen beter dan wanneer nu de rookslachtoffers bij de stoker moeten gaan vragen of er afspraken mogelijk zijn, waar de stoker in 9 van de 10 gevallen negatief op reageert omdat er voor hem toch geen consequenties zijn.
  Geeft burgers zelf de mogelijkheden om de houtrookproblemen aan te pakken zonder een algemeen houtstook verbod.
  Een vergunningsregeling zou de ideale oplossing zijn.

 3. Waarom stookt de Nederlandse regering dan hout en snoeiafval om energie op te wekken?
  En dat noemen ze dan ook nog groene energie.

 4. Gelukkig hebben wij jullie als buren en veel dank voor die informatie over houtkachels.
  Hier in België staan we nergens !
  Reeds 10 jaar ondergaan wij bijna dagelijks de stank en de rook veroorzaakt door de kachel van de achterbuur.Soms is het kotsen in de tuin en dikwijls moet ik naar binnen vluchten als ik buiten aan het werken ben.
  Politie bellen helpt niet wegens gebrek aan wetten,buur vriendelijk aanspreken ook niet,hem in gebreke stellen via aangetekende zending ook niet. Bijna dagelijks namen we video films van de rook en soms vuurspuwende schouw waar de rook niet verticaal kan worden afgevoerd en zonden dan telkens een mail naar de politie maar die belanden blijkbaar bij de spam berichten.
  Nu zijn we voor de derde maal naar de Vrederechter gestapt en wachten de uitslag af.
  We zijn echt ten einde raad en voelen ons gegijzeld door die “stille doder”.

  1. Hier net zo. Ook al 10 jaar in de rook. Niets helpt bij mijn olie- en houtstokende buren. Ik heb ze er een paar keer over aangesproken maar het kan hen niet schelen dat hun rook linea recta mijn huis inwalmt. Het is duur volk dat met niemand rekening denkt te hoeven houden en ze zijn absoluut niet technisch, weten niet hoe ze verstandig moeten stoken. Ze stoken met mist en met slecht hout (volgens hun houthandelaar). Omdat ik mijn huis nu potdicht houd en dus niet kan luchten heb ik last van mijn longen. De ramen open laten kan niet want dan zijn de raamposten vanbinnen zwart bij het wekelijkse afsoppen. Mijn was kan nooit buiten en als ik het binnen hang kan ik niet luchten omdat mijn ramen niet open kunnen. Ruzie maken met buren wil ik ook niet. Want op zich zijn het heel aardige mensen. Ze hebben alleen geen verstand en dat is jammer. Dus nu ben ik aan het accepteren dat mijn gezondheid naar de verdommenis gaat. Ook ik voel me een gijzelaar in mijn eigen huis. Het liefst ging ik hier weg maar dat kan helaas niet.

  2. Zelf heb ik oliestook maar bijna het hele dorp stookt hout uit de omliggende bossen. Vaak is het nauwelijks uit te houden en zet dan regelmatig het raam open maar buiten stinkt het dan nog erger dan binnen. Tijdens de zomermaanden heb je er geen last van. Het enige wat helpt is verhuizen. Daar komt bij dat ik de schoorsteenpijp niet vertrouw. Als de kachel aanspringt moet ik het raam open zetten. Vooral mijn ogen bijten en heb een verstopte neus. Mijn longen doen het gelukkig nog.

 5. Op deze zomerse dagen veranderd ons dorpje in een derde wereldland. Zoveel terraskachels en BBQ vuren dat het lijkt of je in India bent. En een enorme geur van hout ook die door windstilte ook nog blijft hangen. Ik pleit voor een totaal verbod van open vuur in de duinen want frisse lucht is hier op het platteland ver te zoeken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *