Ingrediënten sigaret

Steeds meer rokers stappen over op de elektronische sigaret. En dat is niet voor niets, want reguliere sigaretten zijn duur en bevatten veel schadelijke stoffen. De e-sigaret is goedkoper, minder ongezond en vormt dus een goed alternatief. Niet alleen als u stapsgewijs wilt stoppen, maar ook als u gewoon wilt blijven roken. Maar wat zijn eigenlijk de schadelijke ingrediënten van de sigaret? En wat zit er precies in e-smokers?

Naar de Startersets →

Schadelijke ingrediënten sigaret

Neemt u een trekje van een normale sigaret, dan krijgt u naast nicotine nog meer schadelijke stoffen binnen. Niet alleen koolmonoxide, maar ook teer en chemische toevoegingen die de sigaret een betere smaak geven. Tabak wordt bovendien vaak gebleekt met chemische middelen die uw gezondheid geen goed doen. Onderstaand een overzicht van de ingrediënten van de sigaret, met uitleg over de mogelijke gezondheidsschade en situaties waarin ze ook worden gebruikt. Overigens zijn de stoffen door de verbranding die tijdens het roken plaatsvindt nog schadelijker dan in hun pure vorm.

Stof – Effect/gebruik

Teer
Teer hecht zich aan de trilhaartjes, waardoor ze minder goed functioneren en rokers uiteindelijk last kunnen krijgen van benauwdheid.

Koolmonoxide
Door koolmonoxide kan het bloed minder goed zuurstof opnemen, waardoor de conditie en algehele gezondheid van rokers afneemt. Bovendien beschadigt het de bloedvaten.

Arseen
Wordt onder meer toegepast in mierengif.

Benzeen
Schokkend: wordt ook gebruikt in chemische wapens als napalm.

Cadmium
Is ook te vinden in batterijen en accu’s.

Formaldehyde
Is ook bekend als ontsmettingsmiddel en bestanddeel van verf.

Nitrosaminen
Worden onder andere gebruikt bij de productie van ballonnen en condooms.

Methanol
Ook een bekende brandstof voor gevechtsvliegtuigen en raketten.

Waterstofcyanide
Algemeen gebruikt als industriële pesticide.

E-smoker minder ongezond

Zoals uit het bovenstaande overzicht blijkt, zitten er in reguliere sigaretten veel giftige stoffen. Het toxische gehalte van de e-sigaret ligt vele malen lager en is ongeveer gelijk aan dat alternatieven als nicotinepleisters of -kauwgom. Daarnaast blijt uit onderzoek dat e-smoking maar liefst 700 maal minder kankerverwekkend is dan normaal roken.

Ingrediënten e-sigaret

In een e-sigaret zit een kleine gloeispiraal die e-liquid verdampt. Deze e-liquid is een mengeling van een basisvloeistof, smaakstoffen en nicotine. De basisvloeistof bestaat veelal uit propyleenglycol, een niet-giftige vloeistof die is goedgekeurd voor toepassing in etenswaren, cosmetica en medicijnen. Ook de smaakstoffen die in e-sigaretten worden gebruikt zijn goedgekeurd voor consumptie. De laatste stof, nicotine, wint men uit tabaksplanten. Zie ook Ingrediënten e-liquid.

Nicotine

Hoewel e-sigaretten dus veel minder toxische stoffen bevatten en er geen verbranding plaatsvindt, zit er wel nicotine in. Voor bepaalde groepen is e-smoking dan ook niet geschikt. Nicotine kan de bloeddruk verhogen en schade toebrengen aan hart en bloedvaten. Het gebruik van de e-sigaret is voor mensen met hart- en vaataandoeningen dan ook sterk af te raden. Ook personen die allergisch zijn voor propyleenglycol kunnen de elektrische sigaret beter links laten liggen. Tot slot zijn nicotinehoudende vloeistoffen niet geschikt voor zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 jaar. Behoort u niet tot deze categorieën, dan is e-smoking een goede vervanging voor het reguliere roken.

2 gedachten over “Ingrediënten sigaret

  1. Ik rookte vanaf mijn 14e jaar en ik ben gestopt toen ik 60 jaar werd, je voelt je veel gelukkiger en je smaak komt terug, zuurstof terug en traplopen en eten gaat gaat beter. Je wordt een nieuw mens.

  2. Ik ben Maria, 61 jaar en rook al van mijn 12e. ik ben aan het stoppen met roken, maar heb op bepaalde ogenblik een veel moeite om de sigaret niet op te steken. Net heb ik mijn 1e op, en besefte hoe snel een sigaret op is. (dan denk je niet meer roken) heeft er iemand goede tips voor mij? Ik weet dat je het zelf moet doen, en mijn voordeel is, dat ik gesteund wordt door mijn vriend. Ik wil er van af. MAAR SOMS IS DIE DRANG ZO GROOT. HELP MIJ, OM WEER EEN GEZOND MENS TE WORDEN mvg: Maria.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *