RIVM

RIVM
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne onderzoekt allerlei producten die te maken hebben met de Volksgezondheid. Zo onderzoekt RIVM ook regelmatig e-sigaretten en e-liquids op veiligheid en verboden (gevaarlijke) stoffen.

RIVM onderzoekt de e-sigaret

RIVM test met regelmaat verschillende e-sigaretten. Het is namelijk een zeer nieuw product en hoewel veel mensen er baat bij hebben, moet natuurlijk wel onderzocht worden of het gebruik van deze e-sigaret veilig is voor het lichaam. RIVM doet dit onderzoek niet altijd zelf, maar beroept zich vaak ook op onderzoeken van onafhankelijke onderzoeksinstanties. Zo kan het RIVM een beter advies geven over het gebruik van de e-sigaret aan het Ministerie van Volksgezondheid en natuurlijk aan de consument.

RIVM: de ene e-sigaret is de andere niet

Er valt voor fabrikanten van e-sigaretten nog wel het een en ander te doen, aldus het RIVM. Zo staat lang niet op alle verpakkingen aangegeven hoeveel nicotine er nu eigenlijk in de cartridges is verwerkt. Daarnaast ontbreekt nog wel eens de informatie over gebruik en de gevaren voor de gezondheid. Want ook al bevatten de cartridges geen teer of andere schadelijke stoffen uit een sigaret, er zitten wel andere stoffen in een e-sigaret. Zo meldt het RIVM dat stoffen als propyleenglycol en glycerol ook irritaties aan de luchtwegen kunnen veroorzaken. Sommige merken cartridges bevatten zelfs kankerverwekkende stoffen die men ook in tabak terugvindt, zoals nitrosamines en formaldehyde, aldus RIVM.

RIVM: advies e-sigaret

Omdat een e-sigaret nicotine bevat, blijft het een verslavend product. Ook kan het daardoor schadelijk zijn voor de ongeboren vrucht. Het RIVM adviseert daarnaast dat er meer kwaliteitscontroles moeten komen op het productieproces en de kwaliteit van de vloeistof in de cartridges. Daarnaast adviseert het RIVM om voorzichtig om te springen met de e-sigaret, goed de gebruiksaanwijzing te lezen en alleen een e-sigaret te gebruiken boven de 18 jaar. Meer weten? Lees dan de Factsheet e-sigaret van RIVM.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *