Clean Air Nederland

Clean Air Nederland
Clean air: op weg naar een rookvrije samenleving! Clean Air Nederland is een belangenvereniging die zich zeer actief en vaak succesvol inzet om roken en vooral de effecten van passief roken tegen te gaan. Schone lucht willen we immers toch allemaal?

Overlast van roken

Roken is om verschillende redenen ongezond. Het veroorzaakt verschillende soorten kanker en heeft zeer negatieve effecten op hart en bloedvaten. Ondanks deze wetenschap blijft een percentage mensen roken. Clean Air Nederland (voorheen Clean Air Now en Club van Actieve Niet-rokers) is een belangenvereniging die een rookvrije samenleving als doel heeft. Rookvrije werkplekken zijn inmiddels de norm geworden en het rookverbod in horeca heeft het roken in openbare gelegenheden teruggedrongen. Clean Air wil echter roken in de openbare ruimte totaal verbannen. Het verslavingspotentieel van sigaretten is te groot en de schade voor de omgeving (passief roken) blijft aanwezig. Als belangenvereniging zet Clean Air zich met een netwerk van vrijwilligers actief in om roken op onder andere evenementen, festivals en sportvelden tegen te gaan.

Successen

Clean Air bestaat veertig jaar en heeft in die tijd een aantal successen behaald. Hierdoor is de omgang met tabak door de jaren heen radicaal veranderd. Toen de vereniging werd opgericht was reclame voor sigaretten bijvoorbeeld een gewone zaak. De sigaret kon eenvoudig en goedkoop worden aangeschaft. Na het afdwingen van rookvrije werkplekken richtte Clean Air zich op een verbod van roken in de horeca. Dit stuitte in eerste instantie op veel verzet van horeca en politiek. De vereniging maakte met succes als eerste gebruik van het burgerinitiatief. Door 65.000 handtekeningen te verzamelen kon rookvrije horeca op de agenda van de Twee Kamer worden gezet. Na een lang traject werd in 2008 een rookverbod voor horeca aangenomen. De beruchte horecagelegenheden zonder personeel kregen na protest een uitzonderingspositie wat weer leidde tot een rechtsgang. Uiteindelijk werd in 2014 tot een definitief rookverbod in alle horeca besloten.

Verdere activiteiten

Clean Air wil informeren en is online zeer actief. Op de website en door middel van social media worden internationale ontwikkelingen op het gebied van rookbeleid gedocumenteerd. Clean Air kwam in 2015 veelvuldig in het nieuws vanwege een controversieel voorstel. Het pleidooi voor het verbieden van roken in eigen huis, in de tuin of op balkon wanneer buren hier last van hebben, zorgde voor enige ophef omdat hiermee de privésfeer in plaats van de openbare ruimte wordt geraakt. Ten tijde van het voorstel werd geopperd dat een verbod via een rechtsgang moet worden afgedwongen.

3 gedachten over “Clean Air Nederland

  1. Rokers worden door tal van duistere clubs zoals clean-air zwart gemaakt en overal uit de binnenruimten verdreven, zoals b.v. uit de horeca. Ik ben zwaar astma-patient en ondervind ernstige hinder van rokers buiten op straat!! Dat was tot 2016 niet zo omdat rokers gebruik maakten van de in de horeca aanwezige rookruimten. In de huidige situatie moet ik maar al te vaak langs een aaneengesloten lint van rokers en krijg ik het zwaar benauwd. Ondanks mijn zware astma vind ik dat rokers met rokers moeten kunnen roken!!! Naast dit alles is het te imbeciel voor woorden dat rokers torenhoge accijnzen betalen over een pakje sigaretten! 3.2 miljard euro hoopt het schizofrene tuig op het Haagse Pluche dit jaar weer binnen te halen! Als astma-patient krijg ik daar geen cent van en er zijn ook geen ondertsteunende fondsen voor mij en vele anderen!! Voor sigarettenfabrikanten ligt hier een gemiste kans!! Dat roken slecht is voor een mens kan zo zijn maar voorlopig is onze staat gek op rokers vanwege de accijnzen! Dan kunnen ze met die accijnzen weer fijn een aantal overzeese rokende asielzoekers binnenslepen! Alles bij Clean Air is schoon behalve het geweten van deze ploerten!!

  2. Nee maar over tietze door olanzapine of asthma door Risperdal hoor je niks?

  3. leve de vrijheid, leve de tolerantie. Als je maar wiet mag roken….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *