Zyban

Zyban is een receptgeneesmiddel dat kan helpen omgaan met de strijd tegen de ontwenningsverschijnselen als men stopt met roken. De stof bupropion beïnvloedt het humeur op een positieve manier.

Zyban: geneesmiddel voor stoppers

Stoppen met roken kan heel zwaar vallen. De ontwenningsverschijnselen vreten aan het humeur, er ontstaan nerveuze trekjes en sommige mensen ervaren zelfs depressiviteit en angstaanvallen. Wanneer ontwennen zo zwaar valt, dan wil men nog wel eens naar een sigaret grijpen. Doe dit niet en ga naar de huisarts en vraag om Zyban. Dit product is een receptgeneesmiddel en bevat de werkzame stof bupropion dat ook helpt bij depressiviteit. De werkzame stof van Zyban helpt om het hoofd tot rust te brengen, waardoor men beter met de ontwenningsverschijnselen om kan gaan.

Hoe gebruikt men Zyban

Als men echt wilt stoppen met roken dan kan Zyban goed werken als ondersteuning hierbij. Echter duurt het even voor Zyban werkt (minstens een week). Het is daarom verstandig om voordat men gaat stoppen naar de huisarts te gaan voor een recept. Begin vervolgens met het nemen van Zyban, terwijl men nog rookt. Zo kan er een buffer opgebouwd worden van bupropion in het lichaam. Na de zevende dag, zo luidt het advies, mag men twee tabletten per dag gebruiken. Na ongeveer anderhalve week stopt men dan met roken, maar niet met het gebruik van dit geneesmiddel.

Wie mag Zyban gebruiken

Wanneer u niet zwanger bent, borstvoeding geeft of zwanger wilt worden en niet overgevoelig bent voor de werkzame stof bupropion, dan kan in principe iedereen Zyban gebruiken. Overleg dit wel goed met een arts of met uw apotheker. Dat geldt ook voor de wisselwerking tussen Zyban en andere medicijnen of hulpmiddelen. Gebruikt u medicijnen voor andere aandoeningen, geef dit dan duidelijk aan.

Heeft Zyban bijwerkingen?

Net zoals andere antidepressiva of geneesmiddelen kan Zyban bijwerkingen geven. Vooral in de eerste week – wanneer het lichaam nog moet wennen aan bupropion – kunnen concentratiestoornissen, duizeligheid en verwardheid optreden. Daarom mag u absoluut in de eerste week dat u Zyban gebruikt of wanneer de dosis omhoog gaat geen autorijden. Wanneer de dosis minstens een week gelijk is gebleven, is dat wel weer mogelijk. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter en raadpleeg bij twijfel een arts of apotheker.

Naar de Startersets →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *