Liquid steepen

Liquid steepen zorgt ervoor dat de e-liquid een volwassen smaak krijgt. Er zijn verschillende manieren om e-liquid te steepen; sommige zijn langzaam maar effectiever, terwijl andere methoden sneller zijn maar minder effectief. Door het steepingsproces wordt liquid rijper en krijgt het een sterkere smaak.

Als je leert hoe je e-liquid kunt steepen, zul je genieten van een veel betere smaak, ongeacht welke clearomizer je gebruikt. Steepen is eigenlijk gewoon een proces om de liquid te laten verouderen. Wanneer je de liquid al prima op smaak vindt hoef je niet te steepen. Als je een smaak hebt die te sterk is en/of te zoet smaakt kan steepen het antwoord zijn. Steepen zal de zoetheid verminderen en de smaak in het algemeen verzachten. Let wel, steepen kan ook averechts werken en kan lichtere smaken zoals aardbei of andere fruitsoorten de smaaksterkte enorm afnemen! Denk ook aan de juiste instellingen op je e-sigaret om teleurstelling te voorkomen.

Voor het steepen zijn verschillende methodes zoals met warm water, magnetron of met een yoghurtmaker. Wij bespreken de veelgebruikte ‘standaard’ methoden. Begin met steepen door de liquid op een donkere en koele plaats te bewaren. Af en toe schudden en blootstellen aan lucht voor oxidatie. Oxidatie is in dit geval een goede zaak. Reductie vindt plaats wanneer oxidatie van bepaalde stoffen plaatsvinden en wanneer de stoffen worden verminderd, worden de smaken geconcentreerd. Dit kan saaie e-liquid veranderen in een geconcentreerde smaakbom als het goed wordt gedaan. Welke benadering je ook kiest, gebruik altijd glazen flessen voor het steepingsproces! Liquid laten rijpen is eenvoudig te doen, lees de verschillende mogelijkheden hieronder.

Inhoudsopgave

E-Liquid steepen methodes

De vloeistof wordt donker / bruin tijdens het weken/steepen, dit is normaal.
Liquid steepen

#1: Meest gebruikte steep methode
Als je geen haast hebt met de e-liquid, leer dan de traditionele methode, welke het meest wordt gebruikt. Verwijder de wikkels van de flessen. Plaats je glazen flessen e-liquid gedurende 6-14 dagen op een koele, donkere plaats. Zo kun je bijvoorbeeld een schoenendoos gebruiken. Schud de flessen eenmaal per dag gedurende 5-10 seconde. Zorg ervoor dat de flessen niet blootgesteld worden aan (zon)licht want dat kan je vape sap aantasten. Open de flessen af en toe voor een korte periode; de lucht zal het oxidatieproces versnellen. Laat ze niet te lang openstaan anders kan het sap verdampen. Deze methode is het eenvoudigste en meest gebruikte manier om je e-juice te steepen. Deze methode combineert de inhoud en een ander pluspunt voor een aantal weken is dat deze de moleculen activeert voor oxidatie.

#2: Warm badje
Vul een diepe kom met warm water. Test op warmte met je elleboog; het mag niet onaangenaam heet zijn. Verzegel je flessen in een zak met ritssluiting en plaats de flessen vervolgens in het bad. Wanneer het water tot kamertemperatuur afkoelt, verwijder je de flessen. Verwijder de dop van de fles en laat het zo’n paar minuten ontluchten. Vervolgens draai je de dop stevig vast en schud de fles goed.

#3: Warm badje zonder zak
Vul een diepe kom met warm water. Test op warmte met je elleboog; het mag niet onaangenaam heet zijn. Plaats de fles halverwege het warme water met de dop eraf. Laat het rusten totdat het water afgekoeld is. Dop stevig vastdraaien en schudden maar.

#4: Gebruik een Slow Cooker
Vul de crockpot met water. Plaats de e-liquid flessen in een zak met ritssluiting en verwijder zoveel mogelijk lucht uit de zak. Plaats de crockpot op low en plaats de flessen in de crockpot. Laat het 30 minuten tot 4 uur staan. Cooker uitzetten en laat de flessen even ademen. Draai daarna de dop stevig vast en schud deze goed.

#5: Gebruik een Slow Cooker zonder zak
Plaats een kruik in de bodem van de kom en vul deze met water. Plaats de e-liquid fles in de kom. Zet de crockpot op laag en laat deze van 30 minuten tot 4 uur staan. Cooker uitzetten en laat de flessen even ademen. Draai de dop stevig vast en schud deze goed.

#6: Gebruik je auto (alleen in de zomer)
Verpak je e-liquid flessen in een zak met ritssluiting. Plaats ze drie dagen in het handschoenkastje. Haal de flessen eruit, laat ze ademen, dop stevig vastdraaien en schudden maar!

#7: Kachel
Zet je kachel op een lage tot gemiddelde stand. Plaats je flessen, zonder dop, ongeveer 30 centimeter voor de kachel. Dop eraf en daarna goed schudden. Herhaal dit totdat je de gewenste resultaat krijgt.

#8: Kachel 2
Zet je kachel op een lage tot gemiddelde stand. Plaats de flessen in een zak met ritssluiting en vul een stenen pot tot halverwege. Plaats de stenen pot op 30 centimeter afstand van de kachel met de flessen erin. Wacht tot de liquid warm is geworden en daarna laten ademen en schud deze goed.

#9: Elektrische droger
Plaats de flessen in een zak met ritssluiting en verwijder de lucht zoveel mogelijk uit de zak. Plaats de zakken met flessen in een sok en sluit de sok af met een rubberen band. Plaats de verzegelde sok in de droger en laat hem gedurende 15-20 minuten op een lage stand lopen. Verwijder de flessen, dop eraf en laten ademen en schud deze goed.

#10: Magnetron
Plaats je glazen flessen in de magnetron en laat ze 10 seconden op hoog staan. Laat ze ademen, dop vastdraaien en schud deze goed.

Let wel, liquid steepen is geheel volgens eigen risico en zonder garantie.

Zie ook de Liquid calculator en houdbaarheidsdatum e-liquid