Last van een smaakblok?

Help ik heb last van een smaakblok! Dan bent u zeker niet de enige. Smaakblok staat ook wel bekend als damperstong of vaper’s tongue. Het komt niet alleen voor bij dampers en kan bij zo’n beetje alle consumpties voorkomen. Het is verder niet iets waarover u zorgen over hoeft te maken. Uiteraard met aanhoudende ‘klachten’ altijd uw huisarts of specialist raadplegen. Verder kunt u een smaakblok voorkomen door (enige tijd) over te stappen naar een andere type liquid. De smaakintensiteit neemt af en dan denkt de – met name beginnende – damper dat het aan de coil, vloeistof (e-liquid) of e-sigaret ligt. Dit is dus niet het geval.

Wat er gebeurt tijdens een smaakblok

Sensorische aanpassing van het lichaam is dat de smaakpapillen continue en herhaaldelijk wordt blootgesteld aan dezelfde aroma’s. Continu dezelfde liquidsmaak kan dus een smaakblok veroorzaken. Het lichaam geeft een signaal af en begint het te blokkeren waardoor de smaakbeleving (sterk) afneemt. Uiteraard verschilt dit per persoon en komt het vrij weinig voor.
Tong en smaakpapillen
De vraag is natuurlijk hoe u van de smaakblok afkomt. Damp in ieder geval niet meer dezelfde smaak als waarbij de smaakblok is ontstaan. Gebruikt u een e-base met aroma liquid, ga dan zeker niet meer aroma gebruiken want uw smaakpapillen kunnen slechts een bepaalde hoeveelheid aan en zal de smaakblok alleen maar kunnen verergeren.

Zoals gezegd kunt u beter overstappen naar een andere type e-liquid waarbij de verhouding anders is. Dampt u bijvoorbeeld een 70/30 PG/VG – welke als standaard wordt beschouwd – dan zou u eens kunnen overstappen naar een 50/50 PG/VG verhouding of hoge vg liquid. Met name over hoge vg liquid horen wij veel positieve reacties van mensen die kampen met een smaakblok.

Wanneer u verschillende soorten verhoudingen en smaken hebt geprobeerd en de smaakblokkering is er nog steeds dan zou u dit mogelijk kunnen oplossen door een andere elektrische sigaret te nemen. Verder is het belangrijk om hoge kwaliteit liquid te dampen waarbij de smaak consistent is want veelal goedkopere liquid kan sterk variëren waardoor de smaak van de liquid niet consistent is en verward kan worden met een smaakblok. Liquid voor gebruik ook altijd even schudden.
Middeltjes als een tongspray of mondwater lijkt bij de grote meerderheid niet te helpen en is het overstappen naar een andere type liquid, smaak en e-sigaret het effectiefst.

Ouder worden kan er ook mee te maken hebben omdat het aantal smaakpapillen afneemt waardoor u simpelweg minder proeft. Het kan ook komen door lichamelijke aandoeningen, medicijngebruik en ziekten.

Een smaakblok kan plots en onverwacht optreden en kan het voelen als een soort laagje op de tong. Zoals gezegd is een vaper tong niet alleen gerelateerd aan dampen en kan dit met alles voorkomen. Hoewel altijd over de tong wordt gesproken is dit niet helemaal terecht omdat u voor een groot deel ‘proeft’ met uw neus. De tong herkent basissmaken als zuur, zout, zoet en bitter maar de neus geeft een combinatie van dit alles. Wanneer u verkouden bent proef u immers ook nagenoeg niets. Het ‘laagje’ op uw tong schermt de smaakpapillen als het ware af waardoor de smaak mindersterk is.

Voorkomen van smaakblokkade, tips van dampers

  • Voorkom een damperstong door regelmatig van smaak en type e-liquid te wisselen
  • Menthol of mint dampen voor enkele weken
  • Smaakloze liquid dampen voor enkele weken of maanden
  • Sterk gekruid eten de eerste weken zoveel mogelijk vermijden
  • Mondwater en met enige regelmaat de tanden goed poetsen
  • (Tijdelijk) stoppen met roken en dampen

Veelvoorkomende oorzaken van een smaakblok

  • Lange tijd dezelfde smaak gedampt
  • Droge mond of uitdroging van het lichaam
  • Verkouden zijn, verstopte neus
  • Medicatie, stress en angst

Wanneer u deze stappen opvolgt zou het na enkele weken of maanden de smaak weer intenser moeten zijn. Hoelang het precies duurt is voor iedereen verschillend. Het is uiteindelijk een kwestie van volhouden.

Hebt u tip en/of advies? Laat het ons hier weten!