Zeg nee tegen roken

Zeg nee tegen roken, dat is makkelijker gezegd soms dan gedaan. Sociale druk en nieuwsgierigheid kunnen soms de overhand nemen. Nee-zeggen kan men leren.

Zeg nee tegen roken: jong geleerd…
Roken is slecht voor een mens. Waarom beginnen er dan toch zoveel jongeren met roken? Meestal komt dat door sociale druk. Vrienden en vriendinnen roken, dus waarom zou een tiener het niet ook uitproberen? Nieuwsgierigheid en een rebellerend karakter zorgen er ook nog wel eens voor dat ‘zeg nee tegen roken’ zich uit in het wel opsteken van een sigaret. Soms is ‘zeg nee tegen roken’ ook heel lastig, vooral als anderen de druk opvoeren er toch eentje te proberen. Toch is het mogelijk om ‘zeg nee tegen roken’ te leren aan tieners en kinderen. Want jong geleerd, is oud gedaan.

Hoe doet men dat: zeg nee tegen roken
Zeg nee tegen roken, het klinkt heel simpel maar kan zo moeilijk zijn. Het helpt om met tieners en kinderen om de tafel te gaan zitten en ze uit te leggen waarom ‘zeg nee tegen roken’ zo belangrijk is. Leg rustig uit wat de gevolgen zijn van roken voor de gezondheid. Probeer ook rollenspellen uit waarbij ‘zeg nee tegen roken’ centraal staat. Maak het uw kinderen rustig moeilijk door alles wat vrienden en vriendinnen kunnen zeggen op te noemen. Vertel ook dat ‘nee’ zeggen veel sterker is dan wanneer men ‘ja’ zegt tegen een sigaret.

Zeg nee tegen roken, zonder te verbieden

Veel ouders verbieden hun kinderen om te gaan roken. Een verbod is niet hetzelfde als ‘zeg nee tegen roken’, het is eerder een reden voor jongeren om dan toch stiekem in een hoekje van het schoolplein een sigaret op te steken. Want als ouders het verbieden, dan zal het waarschijnlijk wel interessant zijn om te doen… Druk uw kinderen op het hart dat een verbod er niet in zit, maar dat het wel voor de gezondheid vele malen verstandiger is om Nee te zeggen tegen roken.

Dampen wordt ook afgeraden voor niet-rokers!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *