Rookverbod

Sinds het rookverbod zijn veel mensen op zoek naar een alternatief. Veel zijn gestopt of gebruiken een e-sigaret, want deze valt niet onder het rookverbod.

Rookverbod: rookvrije werkplek

Het begon met het verbieden van roken op de werkplek. In kantoren was het namelijk heel normaal om achter het bureau te roken of om tijdens vergaderingen een sigaretje op te steken. Hier kwamen op een gegeven moment gezondheidsorganisaties tegen in actie. Meeroken is namelijk net zo schadelijk voor de gezondheid als zelf roken. Men vond dat iedereen recht had op een rookvrije werkomgeving. En zo werd het rookverbod voor de werkplek ingesteld. Doordat iedereen recht heeft op een rookvrije werkplek, werd het rookverbod ook doorgetrokken naar openbare ruimtes. In hallen, recepties of de passage in een winkelcentrum wordt immers ook gewerkt. Daarom is er ook een rookverbod voor openbare ruimtes gekomen.
Rookverbod

Rookverbod in de horeca

Heel lang is de horeca een discussiepunt geweest voor het rookverbod. Immers iedereen heeft recht op de rookvrije werkplek, maar men wil graag een sigaretje roken in het café of een restaurant. De pleidooi voor een rookvrije werkplek betekende dat er ook een rookverbod voor de horeca werd ingesteld. Op een buitenterras in een onoverdekte ruimte mag nog wel gerookt worden, mits anderen er geen last van ervaren. Wanneer het terras zich in een overdekte openbare ruimte bevindt – bijvoorbeeld in een overdekt winkelcentrum – dan geldt het rookverbod weer wel. Toch gaan er nu stemmen op om ook het rookverbod door te trekken naar terrassen in de openlucht.

E-sigaret (nog) valt niet onder het rookverbod

Het rookverbod is opgesteld voor rookwaren die tabak bevatten. Dit houdt in dat een waterpijp met tabak, sigaren, sigaretten of een pijp niet mogen worden gebruikt op plekken waar het rookverbod van kracht is. Wordt de waterpijp zonder tabak gerookt, bijvoorbeeld met stoomsteentjes of een e-liquid, dan mag het wel gebruikt worden. Het valt dan immers niet onder de Tabakswet en het rookverbod. Dit geldt ook voor de e-sigaret. Deze mag gewoon in het openbaar gerookt worden, omdat er geen tabak aan te pas komt. Bovendien wordt er alleen waterdamp zonder schadelijke stoffen uitgeademd. Met een e-sigaret kan men dus ongeacht het rookverbod gewoon genieten van een sigaretje.

Naar de Startersets →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *