Nicotineverslaving

Nicotineverslaving maakt stoppen met roken heel lastig en veroorzaakt meestal ontwenningsverschijnselen. Het doorbreken van nicotineverslaving is wel te doen via een elektrische sigaret omdat u dan de nicotinegehalte gestaag kunt afbouwen waardoor de verslaving aan nicotine afneemt en uw lichaam geleidelijk kan wennen aan steeds minder nicotine.

Wat is nicotineverslaving?

Roken op zich zou niet verslavend zijn, wanneer er geen nicotine in de tabak zit. De nicotine is namelijk de boosdoener dat men telkens weer een sigaret, sigaar, pijp of zelfs waterpijp wil roken. In de hersenen zitten namelijk nicotinereceptoren die maar al te graag de nicotine uit tabak willen opnemen. In ruil daarvoor geven zij dopamine of endorfine af aan het lichaam. Hormonen waar een mens intens blij van wordt. Zo blij, dat men het telkens weer wil voelen. En zo ontstaat er dus een nicotineverslaving. Wanneer men eenmaal rookt, gaat men vaak ook steeds meer roken om de nicotineverslaving te voeden. De nicotinereceptoren willen namelijk meer. Steeds meer…

Nicotineverslaving & stoppen met roken

De nicotineverslaving maakt het stoppen met roken nu juist zo moeilijk. De receptoren zullen namelijk steeds vragen waar hun nieuwe dosis nicotine blijft om in de nicotineverslaving te blijven voldoen. Wanneer de nicotinereceptoren geen nicotine krijgen, gaan ze zeuren. NiQuitin bracht dat een aantal jaren mooi in beeld met kleine zwarte monstertjes in de hersenen die maar zitten te vragen om nicotine voor de nicotineverslaving. Zo kan het voor een stopper ook zeker voelen. Dit gezeur uit zich in de typische ontwenningsverschijnselen, zoals trillende handen, zweetbuien en humeurwisselingen. Het lichaam snakt er naar en dat maakt het doorbreken van de nicotineverslaving zo moeilijk.

Hulp bij nicotineverslaving

Wie wil stoppen met roken kan met diverse hulpmiddelen de stoppoging een succes maken. Om de nicotineverslaving te kunnen doorbreken, kan men gebruik maken van producten met therapeutische nicotine. Op deze manier kan men de gewoonte aanpakken, terwijl de nicotinereceptoren hun mond houden. Het klinkt misschien gek: een nicotineverslaving doorbreken met behulp van therapeutische nicotine. Het klinkt namelijk of men zo de nicotineverslaving juist op peil houdt. Echter bouwt u het gebruik van deze therapeutische nicotineproducten langzaam af, waardoor de nicotinereceptoren wennen aan minder nicotine en zo de nicotineverslaving wordt afgeleerd.

Nicotineverslaving & e-sigaret

Wilt u stoppen met roken van tabak, maar kunt u de nicotineverslaving nog niet opgeven? U zou dan ook een e-sigaret kunnen proberen. Deze elektronische sigaret bevat ook therapeutische nicotine en niet de andere schadelijke stoffen die bij het roken van tabak komt kijken. Vervolgens dient u de milligram – vaak aangeduid met mg – af te bouwen naar 0 milligram.

Naar de Startersets →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *