e sigaret schadelijk?

Geplaatst op Geef een reactie

E-sigaret schadelijk of niet? De e-sigaret of elektrische sigaret is al jaren op de markt en wordt in vele landen ingezet als hulpmiddel om te stoppen met roken. In Frankrijk bijvoorbeeld zijn er hele winkels ingericht met alleen maar e-sigaretten van verschillende merken, met een adviseur in de winkel die precies kan vertellen welke e-sigaret geschikt is voor zijn klant. Aan de e-sigaret zitten vele voordelen. Zo is het 95% schoner dan het roken van gewone tabak en kan het effectief helpen bij het stoppen met roken. Maar er is ook een keerzijde aan de medaille, zo meldt het RIVM na eigen onderzoek: zo zou de damp van een e-sigaret schadelijk zijn en het verbruik zou moeten worden gereguleerd in de wetgeving.

Het onderzoek

Het RIVM (RijksInstituut voor Volksgezondheid en Milieu) is een onderdeel van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en onderzoekt voor de overheid welke producten er bijvoorbeeld gezond zijn en welke niet. Vervolgens geeft het de overheid een advies om de volksgezondheid en algehele welzijn van de inwoners van Nederland te verbeteren. In het kader hiervan voerde het RIVM een onderzoek uit naar de damp die men uitademt bij het roken van een e-sigaret en in hoeverre dit schadelijk zou zijn voor de medemens. Er wordt gezegd dat er louter waterdamp wordt uitgeademd, maar klopt dat wel?

Waterdamp blijkt schadelijk

Volgens het RIVM bevat de uitgeademde waterdamp “een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid”. Dit staat te lezen op de website van deze organisatie. Klik hier voor het rapport van de RIVM. De stoffen die de e-sigaret schadelijk maken voor de gezondheid zijn onder andere nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen in de vloeistof. Doordat de vloeistof verwarmt wordt, komen deze stoffen vrij en in de luchtwegen terecht. Uit het rapport blijkt dat – vooral wanneer men hier niet tegen kan – inhalatie van deze stoffen irritaties kan geven aan de luchtwegen, hartkloppingen kan veroorzaken en ook een verhoogde kans op kanker kunnen geven.

Verantwoord gebruik

Echter blijkt er ook uit dit onderzoek van de overheid dat verstandige gebruikers van de e-sigaret minder last hebben van deze schadelijke effecten op de gezondheid. Het is vooral belangrijk dat men vloeistoffen koopt die goed gecontroleerd zijn, bijvoorbeeld onder invloed van de Nederlandse wetgeving. Ook is het aan te raden het dampgedrag aan te passen. Neem een of twee trekjes per keer en leg de e-sigaret dan weg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert de overheid overigens wel om de blootstelling aan de uitgeademde dampen door derden in de wetgeving te reguleren, net zoals met roken van tabak is gebeurt. Inmiddels valt de e-sigaret onder de tabakswet.

Naar de Startersets →

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *