Longkanker

Het is een van de lichamelijke gevolgen van roken: longkanker. Maar wat is het precies, hoe ontstaat het. En hoe komt men weer van de longkanker af.

Longkanker: oorzaak van roken

Het kan met grote zekerheid gezegd worden dat roken longkanker veroorzaakt. Door het roken (en dus verbranden) van tabak komen er allerlei toxische stoffen vrij. Deze stoffen worden direct tot diep in de longen geïnhaleerd, waar ze in de longblaasjes en op het longweefsel blijven kleven. Hierdoor ontstaan er veranderingen in het weefsel op celniveau. Dat houdt in dat de celdeling bijvoorbeeld verkeerd gaat en deze groei van nieuwe cellen gaat woekeren in de longen, totdat er tumoren van longkanker ontstaan. Echter wil het niet zeggen dat longkanker alleen door roken wordt veroorzaakt. Er zijn ook patiënten die deze ziekte ontwikkelen doordat ze blootgesteld worden tijdens het werk aan kankerverwekkende stoffen. Of door een spontane ontwikkeling van een tumor.

De symptomen van longkanker

Het is heel lastig om te herkennen dat een patiënt longkanker heeft. Veel symptomen doen namelijk denken aan een beginnende verkoudheid, COPD of astma. Vooral bij oudere mensen wordt niet meteen gedacht aan longkanker, de symptomen kunnen namelijk ook met ouderdom te maken hebben. Bovendien bestaan de longen uit heel veel kleine longblaasjes waardoor een tumor soms zomaar over het hoofd kan worden gezien. De symptomen die bij longkanker komen kijken, zijn:
– een kriebelhoest die langer dan drie weken duurt;
– een luchtweginfectie (zoals een longontsteking of een flinke verkoudheid) die zelfs niet met antibiotica overgaat;
– pijn op of een vol gevoel in de borst;
– een opgezwollen gezicht of nek.
Andere symptomen van longkanker of kanker in het algemeen zijn plotseling gewichtsverlies, vermoeidheid en verslechterde eetlust. Bij elkaar zijn het nogal vage symptomen. Maar wanneer men rookt of met kankerverwekkende stoffen (zoals asbest) in aanraking is geweest is het verstandig om zichzelf wat grondiger te laten onderzoeken.

De behandeling van longkanker

Wanneer de diagnose longkanker wordt gesteld is het zaak direct met een behandeling te beginnen. Daarnaast zal er gekeken worden of er uitzaaiingen zijn in het lichaam. Ook zal de arts een behandelplan opstellen. Maar bijvoorbeeld ook een operatie adviseren. In een vroeg stadium kan longkanker genezen. Dat geldt ook voor een milde variant van longkanker. Er zijn echter ook gevallen waarbij behandeling niet meer mogelijk is. Stoppen met roken verkleint de kans op longkanker wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *