Halvering van het aantal tabaksdoden in Nederland is mogelijk

Aldus buitenlandse wetenschappers tijdens seminar Esigbond.

Forse gezondheidswinst voor volwassen rokers die overstappen op elektronische sigaretten. Een modern anti-rookbeleid moet rokers in staat stellen zich goed te informeren over e-sigaretten. Ook in Nederland.

Den Haag, 27 september 2018 – De Esigbond heeft vandaag haar eerste seminar georganiseerd. Tijdens het seminar zijn drie prominente en onafhankelijke deskundigen uit het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Frankrijk dieper ingegaan op de gezondheidswinst die kan worden behaald indien rokers overstappen op elektronische sigaretten.

Emil ’t Hart, voorzitter van de Esigbond: ‘De Nederlandse overheid scheert de e-sigaret en de veel schadelijkere traditionele sigaret over één kam. Dat is een slechte zaak en een gemiste kans. Een e-sigaret is een prima middel om te stoppen met roken en een veel beter alternatief voor de miljoenen rokers in Nederland. Een e-sigaret produceert damp en geen schadelijke sigarettenrook.
‘Met de organisatie van dit seminar hopen wij dat de Nederlandse overheid een voorbeeld gaat nemen aan met name het Verenigd Koninkrijk, waar de e-sigaret niet als vijand wordt gezien, maar als een belangrijk onderdeel van het anti-rookbeleid wordt erkend’, aldus ’t Hart.

De onderzoekers

Professor Lynne Dawkins, van de London Southbank Universiteit ging verder in op het Britse harm reduction beleid, waar de overheid rokers actief wijst op de voordelen van de e-sigaret ten opzichte van doorroken. De Franse arts Jacques Le Houezec, benadrukte onder meer dat de winkeliers die e-sigaretten verkopen goede voorlichting moeten kunnen geven over alle aspecten van de overstap van de sigaret naar de e-sigaret. Deze voorlichting aan wordt betaald door de Franse overheid. Tot slot, betoogde senior onderzoeker van het Noorse Instituut voor Volksgezondheid, professor Karl Lund, dat de Nederlandse overheid, naast een traditioneel tabaksontmoedigingsbeleid, ruimte moeten inbouwen voor de belangrijke rol die de e-sigaret en andere rookloze alternatieven kunnen spelen bij het verminderen van de schadelijke gevolgen van roken.

Noot voor de redactie
De Esigbond behartigt de belangen van MKB-ers die e-sigaretten verkopen en de volwassen rokers informeren. Voor nadere informatie: Emil t Hart (telefoonnummer op aanvraag)

Functies van de sprekers
Professor Dr Lynne Dawkins is verbonden aan het Centre for Addictive Behaviours Research London South Bank University

Jacques Le Houezec, PhD is een onafhankelijke consultant in Public Health & Tobacco dependence – Smoking Cessation Specialist, Rennes, France. Honorary Clinical Associate Professor, UK Centre for Tobacco and Alcohol Studies, School of Medicine, University of Nottingham, UK.

Karl E Lund, PhD is als senior onderzoeker verbonden aan het Noorse Instituut voor volksgezondheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *