Gezonde sigaretten

Gezonde sigaretten bestaan niet helaas. Kruidensigaretten bevat weliswaar mogelijk geen tabak maar er is altijd sprake van een verbranding. Door verbranding komen schadelijke stoffen vrij welke ongezond zijn en slecht voor uw gezondheid. Mogelijk zijn ze iets minder schadelijk dan regulier tabak maar het blijft een ongezonde bezigheid en is het gezondheidsvoordeel beperkt. Onafhankelijke wetenschappers hebben al wel aangetoond dat de e-sigaret maar liefst circa 95% minder schadelijk is dan tabak.

Verschillende soorten sigaretten
Veel verschillende soorten is met name afhankelijk van de type tabaksplant. Echter, een maïsplant of suikerrietstengels zijn in het verre oosten populair en veel gebruikt. Verder worden in Aziatische landen tabak vermengd met verschillende soorten kruiden en planten zoals de populaire kretek sigaret in Indonesië.

Conclusie is dat niets gezond is waar een verbranding of verdamping bij plaatsvindt. Het blijft allemaal kankerverwekkend en dergelijke producten kunt u dan ook het beste vermijden. Toxische stoffen komen vrij en daar houden de longen niet van.

Meest gezonde sigaretten

Dat gezonde sigaretten niet bestaan is inmiddels wel duidelijk. Bij elke sigaret op de wereld is er sprake van een verbranding. Zodoende kunnen we stellig zeggen dat het sowieso slecht is voor de gezondheid. Er gaan op het internet een hoop fabeltjes rond, waarbij ze zeggen dat er wel gezonde sigaretten zijn maar dat is niet het geval. Hart- en vaatziekten, longaandoeningen, onvruchtbaarheid en kanker: Steeds vaker worden we geconfronteerd met de gevaren van roken, mede veroorzaakt door de teer die ontstaat bij het verbranden van tabak.

Effecten van roken

Wist u dat tabaksrook duizenden verschillende stoffen bevat? Van honderden stoffen is bewezen dat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Van ruim zeventig(!) stoffen in rook dat vrijkomt door tabak verbranding is aangetoond dat het een negatieve uitwerking heeft op de volksgezondheid. In tabak zit onder andere teer en koolmonoxide. Teer is een mengsel van stoffen dat vrijkomt bij de verbranding van organisch materiaal zoals tabak, anders dan nicotine en koolmonoxide. Koolmonoxide neemt in het bloed de plaats in van zuurstof. Hierdoor vermindert het zuurstoftransport in het bloed en verslechtert de conditie.

Stoppen met roken via hulpmiddelen
Het allerbeste advies dat wij u kunnen geven is om te stoppen met roken via Cold Turkey methode. Er zijn diverse methoden en behandelingen om te stoppen met roken. Als u twijfelt en nog niet zeker weet of u wilt stoppen met roken proberen wij u toch over de streep te trekken. Stoppen is voor velen een logische doch zeker geen gemakkelijke keuze en vereist wilskracht en discipline.

E-Sigaret ook niet helemaal gezond
Overweegt u een e-sigaret aan te schaffen? Het is een mogelijkheid, is minder schadelijk dan de traditionele sigaret (volgens het RIVM) maar ook de e-sigaret is schadelijk voor de gezondheid en dus niet gezond! Onafhankelijke onderzoekers en gerenommeerde instanties erkennen wel dat de verdamping van e-liquid in elektrische sigaretten minder schadelijk is dan verbranding van tabak maar het blijft ongezond en zijn andere stopmethoden zoals nicotinepleisters of nicotine spray mogelijk een beter alternatief om rookgewoonte af te leren.

Nicotinevervangers zijn een optie als u een einde wilt maken aan uw sigaretten rook gedrag en om uw nicotineverslaving de baas te zijn. Deze hulpmiddelen worden in verschillende vormen aangeboden en maakt de kans op slagen doorgaans groter. Vervangers onderdrukken de ontwenningsverschijnselen en worden geadviseerd wanneer u meer dan tien sigaretten per dag rookt. Deze hulpmiddelen zijn verkrijgbaar zonder recept en wordt mogelijk vergoed door uw zorgverzekeraar. Apothekers adviseren wel om ten aller tijde met uw dokter te overleggen welke nicotinevervanger het beste bij u past.

Gezondheidsrisico’s vermijden? Dan dient u geen van dit alles te doen. Alles waarbij een verdamping of verbranding bij plaatsvindt is slecht voor uw longen. Het opstoken van uw houtkachel is ook uit den boze. Fijnstof uit houtrook is namelijk minimaal 30 keer schadelijker dan sigarettenrook. Ultrafijnstof zijn minuscule deeltjes welke lang in de lucht blijven hangen. PM staat particulate matter. PM 0.5 > 2.5 fijnstofdeeltjes dringen diep door in de longen en wordt opgenomen in de bloedbaan welke voor ontstekingen kan zorgen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *