Kruidensigaret

Wanneer men stopt met roken, wordt er soms als alternatief een tabaks- en nicotinevrije kruidensigaret geadviseerd. Niet verslavend, wel slecht voor de gezondheid. Gezonde sigaretten bestaan niet. Dampen en Vaporizer kruiden zijn eveneens schadelijk voor de gezondheid.

Kruidensigaret, de alternatieve sigaret

De naam zegt het eigenlijk al, in een kruidensigaret worden andere ingrediënten verwerkt dan in een gewone sigaret. Het vloeitje wordt namelijk gevuld met kruiden, zoals kruidnagel, of andere planten met bladeren, zoals sla en klaver. Ook delen van maïs of suikerrietstengels kunnen de tabaksbladeren vervangen in een kruidensigaret. Soms worden er aan de reguliere tabak kruiden toegevoegd om zo een kruidensigaret te maken.

Geen nicotine in een kruidensigaret

Wanneer er absoluut geen tabaksbladeren in de kruidensigaret zijn verwerkt dan zit er ook echt geen nicotine in. Dat betekent dat de verslavende werking van de kruidensigaret ten opzichte van een gewone sigaret nagenoeg niet aanwezig is. Een ander bijkomend voordeel is dat een pure kruidensigaret zonder tabaksbladeren niet onder de tabakswet valt en daardoor niet onderhevig is aan prijsverhogingen als het gaat om de tabaksaccijns. Dit geldt alleen voor kruidensigaretten zonder tabak. De kruidensigaret waar kruiden aan de tabak zijn toegevoegd bevatten wel nicotine en tabak, dus deze kunnen wel een verslavende werking hebben en vallen onder de regels van de tabakswet.

Kruidensigaret ingezet als hulpmiddel

Omdat de kruidensigaret geen nicotine bevat wordt het nog wel eens aangeraden als alternatief voor de gewone sigaret wanneer men gaat stoppen met roken. Zo kan de nicotineverslaving worden afgebouwd, terwijl men toch de rookmomenten nog heeft. Toch is het niet helemaal ongevaarlijk om kruidensigaretten te roken.

Kruidensigaret: niet beter voor de gezondheid

Hoewel een pure kruidensigaret geen tabak bevat wil dat niet zeggen dat het geen schadelijke gevolgen kan hebben voor de gezondheid. Met het roken van sla of maïsbladeren in een kruidensigaret komt namelijk gewoon teer vrij. Maar er kunnen ook andere schadelijke stoffen ontstaan wanneer een kruidensigaret wordt gerookt. Dat is iets waar veel mensen niet bij stil staan. De ingrediënten (sla, suikerrietstengels et cetera) van de kruidensigaret zijn voor consumptie immers niet schadelijk. Tijdens het verbranden (wat gebeurt bij het roken van een kruidensigaret) kunnen er toxische stoffen vrijkomen die dan toch worden ingeademd en zelfs kankerverwekkend kunnen zijn. Hier wordt veel onderzoek naar gedaan.

8 gedachten over “Kruidensigaret

 1. Let op er zijn wel degelijk planten die ook nicotine hebben in het blad.
  Bladeren van de tomatenplant bevat ook nicotine

 2. is er kennis over roken van mieriksbladeren vroeger, andere culturen?

 3. Hi, ik was benieuwd of er al meer informatie was over de schadelijke stoffen die vrij komen bij het roken? Ik hoor het graag! Liefs, Puck

  1. Ja, schadelijke stoffen komen vrij omdat er een verbranding plaatsvindt. Bij verbranding komen er altijd schadelijke verbrandingsstoffen vrij.

   1. Dan moeten we de kruidensigaret met de minste vrijkomende verdrandingsstoffen vinden. Is er al onderzoek?

    1. Een verbranding is een verbranding. Er komen niet minder verbrandingsstoffen bij het roken van een kruidensigaret vrij. De beste manier is gewoon niet meer roken.

  2. Teer en koolstofmonoxide, ook is het niet zo heel goed voor je longen. Er zit geen nicotine in. Wel kankerverwekkend dus vanwege de teer.

   1. Ik zag laatst iemand met een Kencos 4 waterstof vape. Hij zei dat het een gezond alternatief is voor roken. Is dat echt zo?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *