Roken en hoesten

Hoesten komt heel veel voor bij rokers. De longen willen namelijk de irriterende stoffen uit de luchtwegen verwijderen, waardoor men gaat hoesten. Roken en hoesten komt bij de meerderheid voor.

Hoesten en roken

Hoesten is een reflex van het lichaam om irriterende stoffen uit de longen en luchtwegen te verwijderen. Daarom hoesten we als we ons verslikken, maar ook tijdens een verkoudheid. Omdat door het roken de longen continue geïrriteerd worden door teer, nicotine en rook, moet men ook meer hoesten. Dat komt ook doordat de longen meer slijm aanmaken om zo teer en rook te kunnen inkapselen. De longen voelen vol aan en dat moet er nu eenmaal uit. Daarom gaat hoesten en roken vaak gepaard. Het wordt ook wel rokershoest genoemd.
roken en hoesten

Rokershoest: hoesten in de ochtend

Rokershoest is een vorm van hoesten die vooral in de ochtend voorkomt. In de nacht hebben teer, nicotine, vuil en stof zich in de longen verzameld en bij het opstaan voelt men dat de longen ‘vol’ zitten. Met uiteraard hoesten als gevolg. Wie rookt en in de ochtend veel moet hoesten heeft zeker een rokershoest te pakken. Deze vorm van hoesten lost men echter niet op met een hoestdrankje.

Hoesten en roken: beter om te stoppen

Wie veel moet hoesten door het roken, staat ook vaak aan de beginfase van COPD. Een longaandoening, waarbij de longen steeds slechter gaan functioneren en blijvend beschadigd raken. Ook maken de longen steeds meer slijm aan en zal het hoesten alleen maar verergeren. Het is zeer aan te raden om te stoppen met roken als het hoesten echt een rokershoest betreft. Wanneer men stopt met roken, zullen de longen niet verder beschadigd raken waardoor ernstige vormen van COPD uit zullen blijven. Maar het hoesten zal ook zeer snel afnemen.

3 gedachten over “Roken en hoesten

  1. waarom je harder gaat hoesten als je door een rokershoest wordt overvallen?

  2. Ik rook al 40 jaar en ja ik sta s’morgens op met een slijmhoest ik ben nu al een paar dagen bezig met een elektronische sigaret en dat gaat super er zit wel nicotine in maar geen teer enz… kan ik op deze manier van die hoest afgeraken

    1. Nee hoor heb dit zelf ook geprobeerd blijkbaar ook nog verder hoesten met vape

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *