Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum

Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum afgekort NVIC adviseert hulpverleners over vergiftigingen. Het NVIC informeert over vergiftigingen en gezondheidseffecten evenals behandelingsmogelijkheden.
Alleen professionele beroepsmatige hulpverleners kan telefonisch contact opnemen met het NVIC. Het NVIC is een onderdeel van Universitair Medisch Centrum Utrecht ofwel UMC Utrecht.

Inhoudsopgave

Vergiftiging door e-liquid

Wij hebben het nog niet meegemaakt dat een klant een vergiftiging heeft opgelopen van e-liquid die wij verkopen. Wel kunnen mensen een allergische reactie uitlokken door het dampen van e-liquid.

Het negatieve nieuws van de laatste maanden (eind 2019) heeft dan voor zover wij weten geen betrekking op e-liquid maar op oliën. Damp nooit oliën want deze zijn niet bedoeld voor de elektrische sigaret. Dit kan namelijk dood tot gevolg hebben.

E-Liquid mag nooit worden gedronken en vermijd huid- en oogcontact. Als hiervan sprake is neem dan contact op met 112. Vloeibare nicotine is met name voor kinderen zeer gevaarlijk. Bewaar e-liquid dan ook altijd buiten het bereik en zicht van kinderen en huisdieren. Dit geldt ook voor uw e-sigaret.

Hoe herken je vergiftiging?
Het is soms erg lastig om een vergiftiging te herkennen. Dit kunt u dan ook niet zelf goed bepalen tenzij u een professionele hulpverlener bent. Bij het vermoeden van een vergiftiging neem altijd direct contact op met de huisarts.

Wanneer ernstige klachten opspelen bel altijd 112. Dit kunnen klachten zijn zoals; moeilijk ademhalen, niet kunnen slikken, duizeligheid, hevige hoofdpijn, uitval van ledematen, slecht zien of niet helder kunnen nadenken.

Vergiftigingencentrum
Vergiftigingsinformatiecentrum staat ook wel bekend als toxicologisch centrum of als antigifcentrum. Dit is een gezondheidsinstelling met veruit de meeste kennis over vergiftigingen. De expertise is breed en maakt deel uit van de divisie vitale functies van UMC Utrecht. Het is inmiddels bekend als het NVIC en stelt diagnoses en behandelingen. Het telefoonnummer 0302748888 is alleen voor hulpverleners bereikbaar.

2 gedachten over “Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum

  1. “E-Liquid mag nooit worden gedronken en vermijd huid- en oogcontact. Als hiervan sprake is neem dan contact op met 112.”
    Beetje raar hoor.
    Ik denk dat je hier nicotine bedoeld?

    1. Klopt, nicotine zit meestal in e-liquid vandaar :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *