Maagzuur door roken

Wist u dat men last kan krijgen van brandend maagzuur door roken? Dat komt doordat roken de sluitspier van de maag verslapt. Met alle gevolgen van dien.

Brandend maagzuur

Iedereen heeft maagzuur in de maag. Dat is heel belangrijk, want de zure vloeistof zorgt ervoor dat het eten goed wordt verteerd. Gelukkig wordt er doorgaans weinig van opgemerkt: de maag is namelijk voorzien van een dikke laag slijmvlies. Deze slijmvlieslaag beschermt de maagwand tegen het maagzuur. Pas wanneer het terugloopt in de slokdarm (bijvoorbeeld door te boeren of een overvloedige maaltijd) dan wordt het brandende, bijtende effect van maagzuur waargenomen. En dat is geen fijne sensatie. Een slokje melk wil nog wel eens helpen en anders zijn er gelukkig drankjes of kauwtabletjes die kunnen helpen om de symptomen weg te nemen. Het is echter beter om te weten waar het brandende maagzuur door wordt veroorzaakt, zodat u de oorzaak kan wegnemen.
Maagzuur door roken
Bekende medicijnen welke zonder recept verkrijgbaar zijn tegen brandend maagzuur is Rennie, Rennie helpt ook tegen zure oprispingen, opgeblazen gevoel en tegen winderigheid. Hebt u last van hevige maagzuur dan kan Gaviscon verlichting bieden. Gaviscon suspensies werkt binnen enkele minuten en remt de maagzuur tot 4 uur lang. Volgens Gaviscon mag het ook bij zwangerschap worden gebruikt. Roken tijdens zwangerschap is zeer onwenselijk en ook dampen wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Hebt u last van maagzuur maar geen medicijnen bij de hand? Dan kan suiker helpen.

Verschillende oorzaken voor brandend maagzuur

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen waarom een mens last krijgt van brandend maagzuur. Tijdens de zwangerschap komt het bijvoorbeeld vaker voor. Vooral wanneer de baby groeit en meer tegen de maag aan duwt. Overgewicht kan hetzelfde effect hebben. Een overvloedige maaltijd moet extra worden aangepakt door de maag, waardoor er meer maagzuur aangemaakt wordt om alles te verteren. Een teveel aan maagzuur loopt zo gemakkelijk terug de slokdarm in. Het gebruik van medicijnen, het drinken van koffie of eten van bepaalde kruiden kan brandend maagzuur ook verergeren. Brandend maagzuur kan ook veroorzaakt worden door roken.

Brandend maagzuur door roken

Hoe komt het dat roken het hebben van brandend maagzuur kan verergeren? Rook komt immers niet in de maag terecht. Toch? Tijdens het inhaleren gaat rook niet alleen naar de longen, het kan ook via de slokdarm in de maag terechtkomen. Het gevolg hiervan is dat het sluitspiertje bovenaan de maag wat het maagzuur tegen moet houden, verslapt. Een verslapt sluitspiertje is niet instaat om het maagzuur tegen te houden, met de brandende sensatie tot gevolg. Deze is te voelen in de slokdarm en keel. Het gaat gepaard met zure oprispingen, nachtelijk hoesten en soms zelfs misselijkheid.

Wat te doen bij maagzuur door roken

Het klinkt wellicht heel simpel, maar het loont om te stoppen met roken om van het brandend maagzuur door roken af te komen. Het sluitspiertje kan zich herstellen wanneer er niet meer gerookt wordt. Hierdoor neemt de pijn van het brandende maagzuur in keel en slokdarm ook af. Stoppen met roken is niet altijd gemakkelijk, maar gelukkig zijn er hulpmiddelen om geleidelijk te stoppen met roken. En wordt er in de tussentijd nog last van brandend maagzuur ervaren, dan zijn er verschillende middelen in de drogisterij verkrijgbaar om de symptomen te bestrijden.

4 gedachten over “Maagzuur door roken

  1. Na hoelang merk je het resultaat na stoppen met roken is namelijk niet zo fijn gevoel dat je eten opboert.

  2. Ben 14 dagen gestopt met roken en nog altijd last van maagzuur oprispingen. Hoe lang nog en gaat dat ooit weg?

    1. Ik al 4 weken gestopt maar elke nacht moet ik spugen van zuur

  3. Sinds ik nicotine pleisters gebruik. Heb ik maagzuur last. Vantevoren had ik dit nooit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *