Zwanger en roken

Roken is niet goed voor een mens. En al helemaal niet voor een ongeboren baby. Zwanger en roken gaan daarom niet samen. Roken en de pil eigenlijk ook niet. U mag ook de e sigaret niet gebruiken tijdens zwangerschap en borstvoeding.

Zwanger en roken geeft grote risico’s

Miskraam, vroeggeboorte, wiegendood, het zijn slechts enkele risico’s die zwanger en roken kunnen veroorzaken. Maar dat niet alleen. Roken tijdens de zwangerschap kan ook zorgen voor een te laag geboortegewicht. Baby’tjes die te vroeg worden geboren of een laag geboortegewicht hebben, hebben het veel moeilijker in het begin. Ze zijn veel vatbaarder voor infecties, de organen zijn nog niet geheel ontwikkeld en ze kunnen het maar moeilijk warm houden.
zwanger en roken

Zwanger en roken: lange termijn problemen

Op de lange termijn kan zwanger en roken leiden tot obesitas bij het kind, astma, benauwdheid en hoesten. Ook kunnen er hersenbeschadigingen door nicotine ontstaan, waardoor het kind later ADHD of leermoeilijkheden kan krijgen. Daarom gaan zwanger en roken niet samen. Ook meeroken is gevaarlijk voor de ongeboren baby.

Zwanger en roken: stop met de kinderwens

Heeft u een kinderwens? Stop dan zo snel mogelijk met roken, zodat het lichaam kan herstellen, maar u ook de tijd heeft om de ontwenningsverschijnselen de baas te worden, want ook therapeutische nicotine kan de zwangerschap nadelig beïnvloeden. Zwanger en roken brengt vele gezondheidsrisico’s met zich mee (zoals eerder beschreven) en dat zijn risico’s die u voor een groot deel kunt voorkomen.

Roken en de pil

Zwanger en roken is geen combinatie, maar eigenlijk is roken en de pil dat ook niet. Wanneer u de anticonceptiepil gebruikt en rookt, dan kan dit – vooral bij vrouwen boven de 35 jaar – extra risicovol zijn voor het hart en de bloedvaten. Stoppen met roken is daarom zeker aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *