Kanker door roken

Roken en kanker zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Kanker door roken komt namelijk veel voor. Kanker door roken ontstaat door verbranding van tabak. Door de verbranding komen allerlei schadelijke stoffen vrij welke schadelijk zijn voor het lichaam. Hebt u al kanker en voelt u zich onzeker? Het KWF kan u hierbij helpen.

Kanker door roken: aangetaste luchtwegen

We weten dat roken kanker kan veroorzaken. Kanker door roken komt voornamelijk voor in de mond- en keelholte en in de longen. Dat komt omdat de luchtwegen het allereerst in contact komen met de giftige stoffen die men binnenkrijgt door het roken of pruimen van tabak. Overigens kan er ook kanker in de neusholte ontstaan door het snuiven van tabak. Kanker door roken kan ontstaan door het roken van sigaretten, sigaren en waterpijptabak.

Hoe ontstaat kanker door roken

Kanker ontstaat altijd door een verkeerde celdeling. Hierdoor ontstaat er een woekergroei waardoor de tumoren ontstaan. De verkeerde celdeling ontstaat doordat de cellen zijn beschadigd. Bij kanker door roken beschadigen de cellen door de giftige stoffen die vrijkomen bij het verbranden van tabak. Daarnaast slaat de teer die in de tabak zit op het gezonde weefsel, waardoor de woekergroei ook kan ontstaan. Hoe zwaarder met inhaleert, hoe dieper de schadelijke stoffen in de luchtwegen terechtkomen. Maar ook in het bloed en dus de rest van het lichaam.

Kanker door roken genezen

Is kanker door roken te genezen? Dat ligt er net helemaal aan hoe zwaar het lichaam is aangetast. Wanneer er uitzaaiingen zijn ontstaan door de kanker door roken, dan wordt het een lastig verhaal. Maar net als bij andere vormen kan ook kanker door roken te behandelen zijn. Wanneer kanker door roken is vastgesteld door een arts, zal hij of zij een behandelplan met de patiënt ontwikkelen. Het is wel verstandig om direct te stoppen met roken wanneer er kanker is geconstateerd.

Voorkom kanker door roken

Kanker door roken is mogelijk te voorkomen. Ten eerste door niet te beginnen met roken of onmiddellijk te stoppen met roken van tabak (dus ook met het roken van waterpijptabak). Ook is het verstandig om veel vitamine C te gaan gebruiken. Dit wil niet zeggen dan men gewoon kan doorroken, want vitamine C houdt kanker door roken zeker niet tegen. Het helpt wel vrije radicalen af te vangen die wellicht kanker door roken kunnen veroorzaken. En het verhoogt op den duur de weerstand. Wanneer men direct stopt met roken verkleint de kans op kanker door roken. Echter loopt men nog wel risico.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *