Ingrediënten e-liquid

Elektronische sigaretten bevatten een gloeispiraal (coil / atomizer) waarmee een e-liquid wordt verdampt, zodat u deze kunt inhaleren. Maar waar bestaat de vloeistof uit? Wat zijn de ingrediënten van e-liquid / dampvloeistof?

Verdamping, geen verbranding

Elke e-sigaret is uitgerust met een reservoir. Dit kan worden gevuld met e-liquid in diverse smaken, verschillende gehaltes aan nicotine en op basis van PG of VG. Klikt u op de aan-knop, dan activeert u de gloeispiraal in de e-sigaret, waardoor de e-liquid verdampt. Zuigt u vervolgens aan de e-smoker, dan wordt dit door een microprocessor geregistreerd, waarna een kleine hoeveelheid nicotine aan de damp wordt toegevoegd. Bij dit proces vindt geen verbranding plaats en komen geen schadelijke stoffen als koolmonoxide, teer en chemische oplossingen vrij.

Ingrediënten e-liquid

Maar hoe kan dit? Waardoor komt u bij e-smoking niet in aanraking met de toxische stoffen die bij het reguliere roken wel een rol spelen? Het antwoord is even kort als eenvoudig: die stoffen zitten simpelweg niet in de e-liquid. Maar waar bestaat deze dan wel uit? De ingrediënten van e-liquid zijn ten eerste een basisvloeistof, smaakstoffen en tot slot nicotine. De basisvloeistof die in e-sigaretten wordt gebruikt is veelal propyleenglycol, een niet-toxisch middel dat veilig is verklaard voor gebruik in voeding, verzorgingsproducten en geneesmiddelen. Ook de smaakstoffen in de e-liquid zijn goedgekeurd voor consumptie. De nicotine? Die wordt net als die in reguliere sigaretten gewonnen uit tabaksplanten.

Hoofdingrediënten
Tobacco essential oil Virginia, Vanillin, Peach aldehyde, beta-ionone, Tabanone, puur water, Ethyl maltol, Glycerol, Propylene glycol. Elke liquidsmaak heeft haar eigen samenstelling en kan dus afwijken van bepaalde ingrediënten.

Minder gezondheidsrisico’s

Wat het normale roken erg ongezond maakt, zijn onder andere de teer en koolmonoxide in sigaretten. Koolmonoxide vermindert de zuurstofcapaciteit van het bloed en beschadigt de bloedvaten, wat op de langere termijn tot een slechtere conditie, lagere algemene gezondheid en een verhoogd risico op hart- en vaatklachten kan leiden. Teer gaat vastzitten aan de trilhaartjes in de luchtwegen, waardoor ze minder goed kunnen bewegen en minder goed in staat zijn om de geïnhaleerde lucht te filteren, wat hoestbuien en benauwdheid kan veroorzaken. Overigens zitten in reguliere sigaretten nog talloze andere stoffen die de gezondheid kunnen schaden, zoals arseen, cadmium en formaldehyde.

Andere voordelen van e-liquid

E-liquids zijn er in verschillende prijsklassen. Maar welke u ook kiest, u bent altijd goedkoper uit dan bij gewone sigaretten. Bent u een fervent roker, dan kan de besparing zelfs oplopen tot tientallen euro’s per week. Ook positief: de e-liquid is na verdamping vrijwel geurloos, zodat u geen last hebt van nare luchtjes in uw huis of auto. Bovendien is de e-smoker niet brandgevaarlijk en kunt u hem ook gebruiken op plaatsen waar normaal gesproken niet mag worden gerookt. Zie ook de bijwerkingen van de e sigaret. De houdbaarheidsdatum van liquid is over het algemeen 2 jaar en moet op het flesje staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *