Bijwerkingen e sigaret

Natuurlijk wilt u de bijwerkingen van de e sigaret weten, kan het kwaad? Hoe schadelijk en ongezond is de e-sigaret en welke e-liquid is het minst schadelijk? Allemaal legitieme vragen natuurlijk. De laatste jaren verschijnen steeds meer positieve berichten omtrent de elektrische sigaret van onafhankelijke partijen! Engeland is koploper als het gaat om wetgeving en onderzoek in positieve zin. Enkele jaren geleden verscheen er een zeer positief artikel over de e sigaret dat deze maar liefst 95% minder schadelijk is dan tabak! Dit is onderzocht door de RIVM van Engeland; Public Health England afgekort PHE. Ander onderzoek blijkt dat de e sigaret veel effectiever is om te stoppen met roken dan met pleisters en kauwgom.

Hoe ongezond is dampen nu eigenlijk?
Het blijft natuurlijk een ongezonde bezigheid en kan nimmer gezegd worden dat de e-sigaret gezond is. Wel kunt u kiezen voor zoveel mogelijk gebaseerde biologische liquids te dampen. Deze bevat circa 0,1% PG wat verwaarloosbaar percentage is volgens deskundigen. Wilt u meer weten lees dan de eigenschappen van e-liquid. De korte termijn bijwerkingen / effecten zijn inmiddels wel bekend welke zich vaak vertalen door een intolerantie voor propyleenglycol, afgekort PG. Krijgt u fysieke last tijdens het dampen? Dan heeft u waarschijnlijk een PG allergie. Het NVIC geeft informatie over vergiftigingen.

Welke e sigaret is niet schadelijk? Alle (e-)sigaretten zijn schadelijk voor uw gezondheid. Wel kunt u kiezen om een verwaarloosbaar percentage chemicaliën te dampen door de biologisch variant te nemen.

Wat zegt het RIVM

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu erkend dat het elektrisch roken minder ongezond is dan tabakssigaretten. Vanzelfsprekend raden ze gebruik af omdat het ongezond is want bepaalde liquids kan chemische onzuiverheden bevatten welke wel schadelijk zijn voor de gezondheid. Consumenten zou de e sigaret niet langdurig moeten gebruiken wat geldt voor met en zonder nicotine. Lees meer informatie over hoe de RIVM tegen de e-sigaret aankijkt.

Download de factsheet e sigaret van RIVM.

Kort en goed, dampen blijft ongezond maar is minder schadelijk dan tabak!

Lees ook de Vraag en Antwoord, Veelgestelde vragen en download de bijsluiter.