Ziek door roken

Ziek door roken? Ziek door roken is een associatie die snel wordt gemaakt. Roken kan veel ziektes veroorzaken. Ook is een roker sneller grieperig of verkouden.

Lagere weerstand

Het is algemeen bekend dat door te roken er verschillende aandoeningen en ziektes in het lichaam kunnen ontstaan. Rokers zijn overigens toch sneller ziek dan iemand die niet rookt. Dat heeft te maken met het feit dat de natuurlijke weerstand van het lichaam bij rokers lager is. Roken vraagt namelijk veel van het lichaam. Het lichaam wordt namelijk bij iedere sigaret bestookt met allerlei slechte stoffen, waartegen zij in het verweer komt. Daarom hebben rokers ook dikkere slijmvliezen: deze zijn continu bezig om de luchtwegen (neus, longen, bijholtes) schoon te vegen. Doordat het lichaam dus constant in gevecht is met de schadelijke stoffen in sigaretten, verlaagt de weerstand aanzienlijk ten opzichte van virussen en bacteriën. Een griep of verkoudheid manifesteert zich dan veel gemakkelijker, omdat de weerstand van het lichaam zich daar niet bezig mee kan houden. Men wordt dus sneller ziek door roken.

Luchtwegen

Ziek door roken manifesteert zich vooral in de luchtwegen – hier is de weerstand door roken het laagst. Symptomen als veel hoesten, vaak een verstopte neus en keelpijn zijn veel gehoorde klachten. Dat komt door de verdikking van de slijmvliezen op deze plekken. Het is te vergelijken met een gewone verkoudheid: om het virus in te kapselen, zetten de slijmvliezen op. Hierdoor kan het ook niet verder het lichaam in. Door te stoppen met roken hoeven de slijmvliezen minder hard te werken om longen en dergelijke te beschermen, waardoor deze symptomen ook sneller afnemen. Door te blijven roken kunnen chronische ziekten ontstaan, zoals COPD, een zware aandoening aan de luchtwegen, bronchitis en dergelijke. Ook hart en vaten komen steeds meer onder druk te liggen, waardoor hier allerlei aandoeningen aan kunnen ontstaan. Verder zijn er nog meer ziektes die door roken worden gestimuleerd, zoals long- en keelkanker.

Vitamine C bij ziek door roken

Rokers die hun weerstand op peil willen houden, doen er sowieso verstandig aan om extra vitamine C te gebruiken. Van vitamine C is het bekend dat het de weerstand ondersteunt. Ook Echinacea, vitamine D en zink kunnen helpen om de weerstand te ondersteunen. Daarnaast wordt het aangeraden om te stoppen met roken. Zodra men stopt met roken kan de weerstand zich herstellen en dus langzaamaan weer verbeteren. Dit heeft wel zijn tijd nodig en daarom gebruikt de ex-roker daarom ook extra vitamine C. Toch zal de stopper merken dat de weerstand dan zienderogen toeneemt en men veel minder vaak last heeft van griepjes, verkoudheidsklachten en andere aandoeningen. Ook wanneer er al hart- en vaatziekten of aandoeningen aan de luchtwegen zijn geconstateerd loont het om te stoppen met roken om zo de kans op verergering en dus verbetering toe te laten nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *