Snuiftabak

Snuiftabak is een zeer fijngemalen tabak dat door de neus opgesnoven kan worden. Hoewel het niet wordt gerookt, is het wel schadelijk voor de gezondheid. Er zijn verschillende soorten snuiftabak van een viertal merken; Lowen-prise, Gawith Original, Gletscher Prise en Ozona President.

Hoe gebruik je snuiftabak

Hoe werkt snuiftabak? Hoe dien je snuiftabak te gebruiken? Het inhaleren van snuiftabak gaat via de neus en snuif je het alsof je aan een bloem ruikt. Nadat je snuiftabak hebt gesnoven wacht een aantal seconden met inademen. Zo ervaar je de volle smaak van snuiftabak en geniet je van het tintelende gevoel van frisheid. Niezen na een snuifje snuiftabak is niet erg. Hoe vaker je tabak snuift, hoe minder vaak je hoeft te niezen. Of je nu de voorkeur geeft aan snuiftabak via de rug van je hand of de vingertoppen, dat maakt niets uit. Snuiftabak moet licht vochtig zijn. Mocht het niet makkelijk uit de dispenser (doosje) stromen dan een lichte tik geven.

Snuiftabak als statussymbool

In de Gouden Eeuw was snuiftabak zeer populair in Nederland. Het hebben van snuiftabak was zelfs een groot statussymbool, want alleen de echte rijken konden het betalen. Ten eerste omdat de snuifdoos erg kostbaar was waarin de snuiftabak werd bewaard. Deze werd ten allen tijden mee gedragen, voor een snuifje tussendoor of om mee te pronken. Ten tweede omdat het productieproces om deze tabak te maken nogal veel tijd vergt. De meeste snuiftabak in die tijd kwam uit de Amerikaanse staat Virginia of uit Amersfoort. Deze laatste was zelfs het meest populair.

Twee soorten snuiftabak

Snuiftabak is er in twee soorten: rapensnuif en stelensnuif. Bij rapensnuif worden de tabaksbladeren gesausd in een mengsel van rozenwater, keukenzout, jeneverbessensap en dropwater en vervolgens wordt het gefermenteerd. Dit proces kan vervolgens een paar jaar duren. Daarom was snuiftabak erg kostbaar. Bij stelensnuif wordt het fermenteren overgeslagen en worden de tabaksbladeren tijdens het hakken gesausd. Vervolgens wordt het snuiftabak voorzien van geurstoffen, zoals eucalyptus en menthol. Deze geurstoffen maakten snuiftabak ook zo geliefd: het opende de neus.

Snuiftabak
Snuiftabak kopen
Snuiftabak minder populair?
Hoewel snuiftabak in Nederland steeds minder populair is geworden, merken we toch een stijging in populariteit van het gebruik over de grens. Duitsland, Marokko en Denemarken. Vooral op plekken waar het rookverbod zeer streng is, wordt er meer snuif gebruikt door jongeren, omdat men hierbij niet passief kan mee roken. En door het strenge rookverbod is men bang dat het snuiven van tabak weer een stuk populairder gaat worden en dus ook in Nederland.

De gevolgen van snuiftabak

Net als gewone tabak bevat snuiftabak nicotine, het wordt immers van dezelfde tabaksbladeren gemaakt. Het is daarom net zo verslavend als het roken van tabak. Maar ook net zo schadelijk. Uit onderzoek blijkt dat het gebruiken van deze tabak kanker kan veroorzaken in de mond en de bovenste delen van de luchtwegen. Het is dus beter om deze tabak niet te snuiven en dus niet te gebruiken.

Snuiftabak kopen →

6 gedachten over “Snuiftabak

 1. Volgens mij is er nooit bewezen dat snuiftabak slecht voor je is, behalve dan dat langdurig gebruik de neus kan beschadigen. Er is dan ook niet veel onderzoek naar gedaan. Wat hier boven staat is informatie betreffend snus, een veel gemaakte fout in Nederland. Snuiftabak en snus zijn niet hetzelfde.

  1. Snus is vochtige snuiftabak (snuff) wat via de stellen methode word geproduceerd. Het gebruik hier is geheel onschuldig, het geeft geen enkel verhoogd risico voor ziektes.
   Een opstap naar roken is het ook niet, de landen waar het het meest word gebruikt zijn ook de landen met de minste rokers (Zweden, Noorwegen en IJsland). Het gezondheidsrisico van snuiftabak via de rapen methode ligt net op de grens van statisties relevant.
   Dat het net zo schadelijk is als roken is dan ook absoluut niet waar.

   1. Hoi hans, ik heb snus geprobeerd het is nat en niet door je neus te krijgen. Ik gebruik de niet natte variant afkomstig van marokko. Dr marokkaanse snuiftabak is droog en extreem sterk. Wat ze doen is snuiftabak drogen en dan mixen met as van een boom die mogelijk niet in nederland voorkomt. Dat is alles. Snuift lekkerder en gaat makkelijker naar binnen. De snuiftabak plant komt ook niet in nederland voor. Heb ze paar weken geleden thuis geplant en ze beginnen al aardig te groeien. Met de lockdown en beperkingen in marokko kon ik er helaas niet aankomen. Nu effe zelf experimenteren. Maar goed, elk jaar smokkelde ik 2 kilo. Officeel is snuiftabak in europa niet verboden. In Marokko is het wel verboden.

 2. Ik vraag me af of nicotine de verslaving bepaalt. Heb destijds 25 jaar heel stevig over de longen 45 cigaretten per dag gerookt. Ben cold turkey gestopt (open hart operatie) wist niet wat ik met mijn handen moest doen, maar geen lichamelijke klachten.

  1. Wij delen dezelfde gedachten …heb het zelfs geopperd in een verslavingskliniek , Maar ze deden of ik gek was. Maar waarom wordt nicotineverslaving dan niet 100% opgelost door nicotine -kauwgom of -pleisters ?

   1. Dat klopt ook inderdaad want A: er zitten een soort van MAO-remmers in tabak die de afbraak van bepaalde neurotransmitters vertragen waardoor je dus meer van oa. Dopamine krijgt in je brein. B. Er wordt vermoed dat er ook andere stoffen in tabak zitten die effect hebben op oa. Dopamine.
    C. Er zitten in tabak een aantal nicotine analogen zoals cotinine, nor-cotinine, abasine etc. die een ander effect hebben in gezamelijk gebruik met nicotine als nicotine alleen (met name meer een rustgevend en bevredigend gevoel) wat dus niet op te vangen is met nicotine alleen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *