Rokerslongen

Rokerslongen is de gewone benaming voor de longaandoening COPD. Rokerslongen ontstaan door roken van tabak. Stoppen met roken kan het proces vertragen.

Rokerslongen: hoe ontstaat het

Kort gezegd kan men stellen dat rokerslongen ontstaan door het roken van tabak. De schadelijke stoffen die via de rook in de longen komen, gaan hier namelijk niet meer weg. Teer en andere stoffen blijven achter in de longblaasjes en stapelen zich hier op. Vervolgens herkennen de longen deze stoffen als schadelijke indringers en gaan meer slijm aanmaken. Dit is een normale reactie van de longen – zij doen dit immers ook wanneer men stof of andere allergenen inademt of bij een verkoudheid of bacterie-infectie. Men zal steeds meer gaan hoesten, omdat de longen zichzelf schoon willen houden. Dit is het begin van het ontstaan van rokerslongen.
Rokerslong

Rokerslongen: obstructie blijft

Met een virus- of bacterie-infectie en zelfs met allergenen is het zo dat deze vanzelf weer uit de longen verdwijnen. Maar bij rokerslongen blijven de schadelijke stoffen achter in de longen en longblaasjes. Hoeveel slijm de longen ook produceren en hoe hard men ook hoest, het vuil blijft zitten. Door het hoesten en de schadelijke invloeden van teer en andere stoffen uit tabak, ontstaan er blijvende beschadigingen aan de longen. Zo ontstaat er bijvoorbeeld littekenweefsel. Dit alles bij elkaar vormen de rokerslongen. Wanneer de beschadigingen aan de rokerslongen zijn ontstaan, dan is dit niet meer om te keren.

Wat te doen bij rokerslongen

Rokerslongen gaan niet meer over. Wanneer er eenmaal littekens en beschadigingen in het weefsel zijn ontstaan, zal de gezondheid van de longen langzaamaan verminderen. Hoe meer men rookt, hoe sneller de gezondheid achteruit gaat. Rokerslongen zijn niet te genezen. Wel kan het proces van rokerslongen verminderd worden door te stoppen met roken. De beschadigingen op de rokerslongen gaan niet meer weg, maar de gezondheid van de longen kan dan wel weer stabiliseren.

2 gedachten over “Rokerslongen

  1. Mag ik deze plaatjes gebruiken bij mijn volgende tekst: Hete rook, roken, vapen!
    Op deeltjes, welke een hogere temperatuur hebben dan de lichaams-eigen-temperatuur, bijvoorbeeld afkomstig van open vuur of een sigaret, zal omdat deze deeltjes warmer zijn dan de gevormde waterdamp geen neerslag plaats vinden. Deze hete deeltjes zullen niet voldoen aan de vereiste filterprincipes van het lichaam. Zie het in dit boek beschreven Respiratie Expectation Diagram. Die deeltjes kunnen ongehinderd de longen, de alveolaire ruimten bereiken en vullen tot in de alveolaire ruimte en daar neerslaan ( rokerslongen).

  2. Ik heb 2 jaar gerookt ben al 2 dagen gestopt maar bij diep ademhalen en hoesten doen m’n longen zeer. Kunt u me hiermee helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *