Roken trombose

Trombose door roken? Door verschillende oorzaken kan, waaronder roken, trombose ontstaan. Wat trombose precies is en waarom roken trombose kan veroorzaken leest u hier.

Trombose: bloedstolling in de aderen

Trombose is een aandoening van de bloedvaten, waarbij een bloedstolling ontstaat in de bloedvaten. Officieel wordt dit stolsel een trombus genoemd, maar het staat ook bekend onder de naam bloedpropje. In alle aders van het lichaam kan een trombus of bloedstolsel ontstaan. Dus zowel in de slagaders, als de gewone aders en de allerkleinste haarvaatjes. De bloedstolsels belemmeren de doorstroming van het bloed, waardoor voedingsstoffen, zuurstof en een goede temperatuur niet door het gehele lichaam verspreid kan worden. Met alle gevolgen van dien. Bloedstolsels in de vaten zijn dus vervelend, maar kunnen ook levensbedreigend zijn. De trombus kan bijvoorbeeld loslaten en meegevoerd worden naar de hersenen of het hart waar het een hartinfarct of een beroerte kan veroorzaken.

Roken en trombose

Wat hebben roken en trombose met elkaar te maken? Het roken van tabak kan ervoor zorgen dat de bloedvaten minder flexibel worden. Een stugge vaatwand beweegt niet mee en kan de bloedstolsels makkelijker loslaten in de bloedstroom. Wordt in combinatie met roken ook nog eens de anticonceptiepil gebruikt, dan is de kans op bloedstolsels in het bloed nog groter. Roken en de anticonceptiepil kunnen namelijk trombose veroorzaken.

Herken trombose

Is een bloedvat volledig afgesloten, dan is dat vaak te zien. Bijvoorbeeld in een bloedvat in het been, dan kan het been dik en pijnlijk worden. Het is dan zaak om zo snel mogelijk een arts in te schakelen. Overigens is het niet altijd goed te zien. Bijvoorbeeld wanneer de obstructie plaatsvindt in de hersenen, rondom het hart of in de longen. Dan is het een stuk moeilijker te herkennen. Bij veelvuldig hoofdpijn, moeilijker ademhalen en weinig zuurstof in het lichaam is het belangrijk om een arts te raadplegen of er geen trombose in het spel is. Stoppen met roken is zeker aan te raden wanneer er een verhoogde kans is op de vorming van trombose in het lichaam. Spreek hier eens over met uw huisarts of gynaecoloog. Zij helpen u graag verder – ook bij het stoppen met roken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *