Roken op school

Roken op school? Roken op school en op het schoolplein wordt vanaf 2020 geheel verboden. Zien roken, doet roken en we gaan voor een rookvrije generatie.

Zien roken, doet roken

Vroeger was roken heel normaal. We wisten niet dat het schadelijk voor het lichaam was en iedereen deed het. Op televisie stonden de praatprogramma’s blauw van de rook en konden de sprekers met moeite gezien worden. Een sigaret opsteken in een videoclip, televisieprogramma of film was heel normaal. En waarom zouden jongeren niet beginnen met roken als hun helden van het witte doek of uit de muziekwereld het ook doen? Zien roken, doet roken. Zolang we het normaal vinden dat er gerookt wordt, zullen de kinderen het ook heel normaal vinden. Zelfs al weten we nu hoe gevaarlijk roken (en meeroken) is voor de gezondheid van volwassenen en helemaal voor kinderen. Om kinderen rookvrij op te laten groeien is een rookverbod op school een logische stap.

Niet meer roken op school

Vanaf 2020 moeten alle schoolterreinen van basisscholen, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs helemaal rookvrij zijn. Wie nog een sigaret opsteekt op het schoolplein of binnen de muren van het schoolgebouw zelf, is strafbaar. Ouders en ook leraren zullen zich hier aan moeten gaan houden. Door te laten zien dat het normaal is om niet te roken, zullen kinderen dit gezonde sociale gedrag over gaan nemen en later ook de verleiding van een sigaret kunnen weerstaan. Een rookvrij schoolterrein helpt mee om scholen schoner en gezonder te laten zijn.

Goede afspraken maken

Het is dus heel belangrijk dat scholen goede afspraken maken met leraren, ouders en leerlingen over niet roken op het schoolterrein. Door middel van informatieborden, brieven en flyers stellen scholen ouders en verzorgers op de hoogte van de rookvrije plannen. Door ook asbakken van het schoolterrein te verwijderen, wordt een duidelijke boodschap afgegeven. Wees niet bang om elkaar aan te spreken op de gevolgen van meeroken op kinderen. Het is zelfs mogelijk voor scholen om mee te doen aan ‘stoppen met roken’-programma’s voor de leraren, zodat iedereen het goede voorbeeld kan geven aan de kinderen.

Niet meer roken op school: laat het zien

De overheid biedt via de website Gezondeschool.nl diverse documenten met tips aan om het rookvrije schoolterrein bespreekbaar te maken met ouders, leraren en leerlingen. Het is ook mogelijk om via deze website een stoeptegel of informatiebord te bestellen om zo op het schoolterrein te laten zien dat het om een rookvrije omgeving gaat. Door naar buiten te treden met deze informatie, geeft u leerlingen, leraren en ouders de tijd om te stoppen met roken (indien zij roken natuurlijk) en om te wennen aan het feit dat roken op school en het schoolplein niet meer getolereerd wordt. Zo gaan we samen voor een gezonde, maar vooral rookvrije generatie.

1 gedachte over “Roken op school

  1. Ik ben een leerkracht en wil niet stoppen met roken. Moet ik ontslag nemen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *