Roken op openbare plaatsen

Roken op openbare plaatsen? Roken op openbare plaatsen is verboden. Aan de lijst van plaatsen waar niet gerookt mag worden, worden regelmatig nieuwe plekken toegevoegd.

Openbare plaatsen

Alle gebouwen en plaatsen waar mensen samenkomen, daar mag niet meer gerookt worden. Dit kan bijvoorbeeld het stadhuis zijn of een treinstation, maar ook ziekenhuizen, zwembaden en scholen. Ook op de luchthavens mag niet meer gerookt worden. Veel instanties en openbare gebouwen hebben daarom rookzones of rookruimtes ingesteld om de roker toch een plek te geven waar hij of zij van een sigaretje kan genieten. Zo zijn op Schiphol speciale rookruimtes te vinden, waar dan gerookt mag worden. Terrassen en rookzones buiten zijn ook plekken waar men een sigaret mag opsteken. Deze zones en rookruimtes mogen daarbij geen rookoverlast veroorzaken en er moeten voorzieningen zijn waar rokers hun uitgemaakte sigaret in kunnen weggooien.

Niet roken langs de lijn

In de horeca mag niet meer gerookt worden, omdat we allemaal recht hebben op een rookvrije werkplek. Maar daarnaast hebben we ook allemaal recht om te sporten in een rookvrije omgeving. Hoewel veel sporten buiten plaatsvinden, hebben sporters toch last van de rook vanaf de kant van het veld. Tijdens het sporten staan de longblaasjes verder open om meer zuurstof binnen te halen. Loopt de sporter dan langs een roker af, dan halen de longen ook meer tweedehands tabaksrook naar binnen. Met alle gevolgen van dien. Daarom hebben veel sportclubs en verenigingen ingesteld dat men niet meer mag roken langs de lijn. En al helemaal niet meer als er kinderen aan het sporten zijn. Sommige grote stadions zijn ook bezig om een rookverbod op de tribunes in te stellen. Het is immers een openbare ruimte waar ook kinderen komen.

Buiten het terrein

Openbare gebouwen mogen ook aangegeven dat er op het terrein zelf niet meer gerookt mag worden. Immers de stoep of de parkeerplaats behoort ook tot de openbare ruimte. Het ziekenhuis in Groningen start met een proef waarbij er op het terrein van het ziekenhuis niet meer gerookt mag worden. Dat betekent dat men het terrein echt helemaal moet verlaten om nog een sigaretje te kunnen opsteken. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat kwetsbare mensen in het ziekenhuis zo min mogelijk in aanraking zullen komen met sigarettenrook.

Roken op openbare plaatsen wordt moeilijker

Deze maatregelen zorgen er allemaal voor het moeilijker wordt voor een roker om op openbare plaatsen te mogen roken. Echter voor een e-sigaret gelden deze regels (nog) niet. Voor de eigen gezondheid is het beter om te stoppen met roken. Een e-sigaret kan daar zeker ondersteuning in bieden. Mocht men nog niet toe zijn om te stoppen met roken, dan is het goed om er rekening mee te houden dat er op steeds meer plekken in Nederland niet meer gerookt mag worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *