Roken in pretparken

Roken in pretparken mag sinds dit jaar alleen nog maar in daarvoor bestemde rookzones. In de rijen is het verboden. Zo heeft de Club van Elf besloten.

Rookverbod in de rij

Sinds het begin van het pretparkenseizoen 2017 hebben 21 pretparken en dierentuinen besloten om een rookverbod in te stellen bij wachtrijen van attracties. De zogeheten Club van Elf wil op deze manier jonge kinderen beschermen tegen de schadelijke gevolgen van meeroken. Vooral in lange wachtrijen, zelfs in de buitenlucht, kan er door anderen worden meegerookt. Rook zweeft immers overal heen, waardoor iemand het zomaar kan inademen. Om dit te voorkomen, is dus sinds de start van dit seizoen de maatregel ingesteld: niet roken in de wachtrij. Dit geldt voor onoverdekte en voor overdekte wachtrijen.

Strenge maatregel

Niet roken in pretparken en dan met name in de rij van een attractie klinkt als een strenge maatregel, maar volgens Efteling en de andere parken van de Club van Elf is het noodzakelijk om kinderen zo rookvrij mogelijk te kunnen laten opgroeien. Ieder park mag zelf weten hoe zij de maatregel doorvoeren. In het ene park zal het dus anders worden aangegeven dan in het andere park. Bij Efteling is er gekozen voor een aanvulling op de borden bij wachtrijen. Ook wordt het personeel getraind om rokers in de wachtrij op hun gedrag aan te spreken. Er worden geen problemen verwacht, maar mocht men zich niet houden aan de regels dan is het mogelijk dat de bezoeker uit het park wordt gezet.

Rookzones in het park

Door roken in pretparken te verbieden wordt een dagje uit voor de meesten een stuk leuker. Echter wil de Club van Elf nog geen algeheel rookverbod voor de parken instellen, omdat er nog 23% van de Nederlandse bevolking rookt. Om iedereen te laten genieten van een fijne dag in het pretpark, hebben de meeste parken rookzones ingesteld. Dit geldt niet alleen voor pretparken, ook veel dierentuinen doen dit. Rookzones zijn bijvoorbeeld terrassen of speciale rookzuiltjes met een goede afzuiging. Ze zijn gemakkelijk te vinden, want ze worden natuurlijk aangeduid met duidelijke bordjes en er zullen asbakken staan waar de sigaretten in kunnen worden weggegooid. De niet-roken zones worden uiteraard ook goed aangeduid. Hoe de parken de rookzones aankleden mag geheel naar eigen inzicht.

Rookverbod al langer van kracht

Een rookverbod in pretparken of dierentuinen is niet heel nieuw. Veel parken hadden al een rookverbod, ook van de 21 parken die zijn aangesloten bij de Club van Elf. Zo heeft Apenheul een algeheel verbod door het hele park ingesteld en mag er alleen gerookt worden op de terrassen bij de restaurants. Ditzelfde geldt voor Madorudam. Het aanscherpen van het rookverbod in de wachtrijen van zowel overdekte als onoverdekte attracties is geheel nieuw.

2 gedachten over “Roken in pretparken

 1. In de Efteling is het een groot Rookgordijn. Personeel spreekt mensen in de wachtrij niet aan.
  Ook op terrassen en bankjes is het een groot rookfestijn. Het is verschrikkelijk. Er hangt een grote rookwalm in het hele park. Probeer maar eens een broodje met je kids rookvrij te eten.
  Ook ouders met kinderen lopen rookend door het park heen.
  Dit kan echt niet meer in deze tijd.
  Zeer slechte zaak dat in een park waar de kinderen centraal staan een slecht voorbeeld de hele dag zichtbaar is!

 2. Walibi houd zich helemaal niet aan deze regel, was in 2018 geweest en daar werd gerookt en geblowd in de rij. Personeel zag dit en deed er vervolgens niks aan.
  Reactie van Walibi was, het was druk en soms zien we het niet…
  Wat een flauwekul…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *