Roken in de auto

Roken in de auto? Roken in de auto mag niet. Tijdens het roken is men minder met het verkeer bezig. Met kinderen in de auto mag er helemaal niet gerookt worden.

Nieuwe verkeersregels

Roken in de auto met kinderen achterin is sinds 2016 verboden. In veel landen is dit het geval, maar in Nederland geldt deze regel dus nog niet zo lang. De reden ervoor is simpel: we willen kinderen in Nederland steeds minder bloot stellen aan schadelijk meeroken. Omdat een auto minder goed geventileerd is, hoopt de rook – en de daarin genestelde schadelijke stoffen – zich enorm op. Uit onderzoek blijkt dat de concentratie aan kankerverwekkende stoffen in sigarettenrook in een besloten ruimte zoals een auto 11 tot 27 keer hoger is dan roken in huis. Zelfs het openzetten van een raampje blijkt niet te helpen deze concentraties te verminderen. Omdat u uw eigen kind of de kinderen van anderen hier niet aan bloot wilt stellen, is het beter om niet te roken in de auto.

Ogen op de weg

Net als het stiften van de lippen of eten achter het stuur ontneemt roken de concentratie van de bestuurder. Het opsteken van een sigaret bestaat uit een aantal handelingen die de concentratie op het verkeer om u heen aanzienlijk vermindert. Met alle mogelijke gevolgen van dien. Bovendien kan de rook het zicht op de weg ontnemen. Aangezien we niet met een smartphone achter het stuur mogen zitten, is het niet meer dan redelijk dat roken achter het stuur ook niet meer mag. Zelfs niet in de file.

Rook trekt in de bekleding

Roken in de auto heeft ook nog een ander nadeel. De geur van tabak en de schadelijke stoffen uit de tabaksrook trekken allemaal in de bekleding. Dus bij iedere trek aan de sigaret en iedere uitademing kleven de stoffen in de stoelen, de bekleding van het dak en in de vloerbedekking. Ook aan de deurhendels blijven de schadelijke stoffen kleven. Dit blijft vervolgens een hele tijd in de auto aanwezig. Een kind – of andere medegebruiker – kan zo toch nog de derdehands rook binnenkrijgen door de stoelen, deuren en dergelijke aan te raken, in te ademen of door in de ogen te wrijven.

Geur blijft hangen

Een laatste reden waarom men niet zou moeten roken in de auto is dat de geur in de auto blijft hangen. Een roker zelf ruikt het niet, maar as in de asbakjes en de tabaksrook in de bekleding geven geur af. Niet iedereen vindt dit erg lekker. Het kan zelfs een reden zijn om een auto niet te kopen. Mocht u de auto willen verkopen, dan moet de auto in zijn geheel gereinigd worden. En dan nog is dat geen garantie dat de geur helemaal verdwenen is. En dat is dan zonde van het geld.

3 gedachten over “Roken in de auto

  1. oke roken in auto met minderjarige snap ik nog wel echter wat als minderjarige zelf ook rookt?? in nederland is het vooralsnog niet verboden om te roken in de auto als volwassenen met kinderen weet ik niet maar lijkt mij niet verstandig.

  2. Het lijkt me dat een verkoper van tabak/rookwaar daar minder mee blij mee is dan een onafhankelijke nieuwsverspreider. Is het niet interessanter om je af te vragen welke bron de NOS heeft geraadpleegd dan?

  3. Hoe komt het dat de NOS aangeeft dat roken in de auto niet verboden is.
    Wat is de bron om aan te geven dat jullie aannemen dat het wel verboden is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *