Roken in buitenland

In het buitenland een sigaretje opsteken, mag niet altijd overal. Voordat men op reis gaat is het goed om te checken waar men wel en niet mag roken.

Weet waar het mag

Rokers zijn uiteraard welkom in het buitenland, maar het is wel belangrijk om te weten waar er wel en waar er niet gerookt mag worden. Het niet navolgen van deze regels kan hoge boetes tot gevolg hebben. Voordat men op vakantie gaat naar het buitenland is het daarom aan te raden om alle regels rondom roken in het buitenland eigen te maken. In Bhutan bijvoorbeeld is er zelfs een landelijk verbod op de verkoop van tabakswaren. Ook is roken in publieke ruimtes niet altijd toegestaan. In Japan en delen van de Verenigde Staten is het zelfs verboden om op straat te roken. Toch mag er in Japan dan wel weer in restaurants en openbare ruimtes worden gerookt. In Finland, een zeer populaire vakantiebestemming, mag er in veel openbare ruimtes en zelfs hotelkamers niet meer gerookt worden.

Rookverbod in de auto

In Nederland is het rookverbod in de auto nog niet helemaal doorgevoerd. Wel is het beter om niet in de auto te roken, omdat het de concentratie op het verkeer schaadt en medepassagiers hebben er last van. In de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië is roken in de auto geheel verboden. Vooral wanneer er kinderen in de auto zitten. In Frankrijk geldt dit rookverbod bij kinderen jonger dan 12 jaar, in Groot-Brittannië voor kinderen tot en met 18 jaar.

Leeftijdsgrens voor tabaksverkoop

Veel landen hebben al heel lang waarschuwingen en nare foto’s op de sigarettenverpakkingen staan. In Groot-Brittannië mogen sigarettenverpakkingen niet eens in het zicht staan in de winkel. In Finland mogen er geen sigaretten verkocht worden aan jongeren onder de 18 jaar. De verkoper riskeert dan namelijk een gevangenisstraf van een half jaar. Ook in Australië mag er aan jongeren van 18 jaar en jonger geen tabak worden verkocht. Wie tabakswaren koopt voor jongeren jonger dan 16 jaar dan is diegene ook strafbaar.

Terrasje pakken? Rookverbod checken

Een belangrijk onderdeel van de vakantie is natuurlijk genieten van een hapje en een drankje op een terras. Let dan ook op of er wel gerookt mag worden. Op de terrassen en bij horecagelegenheden staat uiteraard aangegeven of er gerookt mag worden. Als er asbakken staan, dan mag het meestal wel. Door het te vragen is deze informatie het snelste verkregen natuurlijk. Maar het is goed om van te voren te weten of er buiten op een terras gerookt mag worden of niet. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld is het in veel staten verboden om op een terras een sigaret op te steken. Ook in Finland zien ze dat niet graag. Informeer bij het reisbureau naar de regels rondom rookbeleid en roken in het buitenland. Dat gaat wel zo prettig op vakantie.

1 gedachte over “Roken in buitenland

  1. Er wordt niet echt gezegd waar wel coulant met roken wordt omgegaan. Ik kan een hele lijst landen aanvoeren waar iedereen nog zelf mag uitmaken waar die wat doet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *