Roken en ziektes

We weten allemaal dat roken en ziektes hand in hand gaan. Roken kan verschillende aandoeningen verergeren of er kunnen nieuwe ontstaan.

Roken en ziektes: waarom ontstaan ze

Roken kan verschillende ziektes veroorzaken. Waarom roken en ziektes samengaan heeft te maken met het effect van roken op het lichaam. Door het verbranden van tabak komen er allerlei giftige stoffen vrij in het lichaam. Deze worden diep ingeademd en vervolgens door de longen met zuurstof meegegeven in het bloed. Vervolgens komen er veel vrije radicalen vrij in het lichaam door te roken. Deze vrije radicalen hebben vervolgens vrij spel, hierdoor verminderd de weerstand, kunnen cellen vreemde delingen maken en kan er een verhoogde slijmproductie opgang komen in de longen. Daarom zijn roken en ziektes met elkaar verbonden.

Roken en ziektes: hoe ernstig is het?

Roken en ziektes die als gevolg van roken kunnen ontstaan kunnen heel ernstig zijn. De een krijgt COPD, de ander ontwikkelt een vorm van kanker in de longen of de mond en keelholte. Er zijn ook mensen die roken en geen ziektes krijgen, maar wel vaker vermoeid zijn of veel kwetsbaarder voor verkoudheden. Want veel rokers hebben gewoon een lagere weerstand, waardoor ze door ze veel kwetsbaarder zijn voor diverse ziektes. Toch is het beter om geen risico met roken en ziektes te nemen.

Roken en ziektes: wat te doen

Wanneer men weet dat roken en ziektes een logische combinatie is, dan kan er vaak ook wat aan gedaan worden. Stoppen met roken verkleint ook de kans op ziektes. De weerstand kan namelijk beter de vrije radicalen te lijf, wanneer de constante aanvoer van toxische stoffen afneemt. Mensen die roken en ziektes kunnen krijgen, doen er verstandig aan om extra vitamine C te gebruiken om de vrije radicalen af te vangen en de weerstand in balans te brengen. Wanneer men stopt met roken is het ook verstandig om extra vitamine C te blijven gebruiken om zo de balans in het lichaam te herstellen. Hoewel stoppen met roken heel goed is en de kans op ziektes hierdoor verkleint, is het ook verstandig om de longen regelmatig te laten controleren. Zelfs na jaren gestopt te zijn kan het roken nog ziektes veroorzaken. Raadpleeg hiervoor gewoon een arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *