Roken en stress

Roken lijkt ontspannend te werken: tijdens een moment van stress steekt u een sigaret op en alle hectiek is even vergeten. De ontspanning is echter van korte duur, want een sigaret is binnen enkele minuten op en roken leidt uiteindelijk juist tot fysieke onrust. Hoe zit het precies met roken en stress?

Stress roker

Om aan drukte en spanning te ontsnappen nemen rokers vaak een sigaret. Even naar buiten of even rustig zitten, sigaret in de hand en de zorgen en gejaagdheid lijken al gauw weg te ebben. Roken werk in zo’n geval als een korte time-out. We gebruiken echter nadrukkelijk termen als ‘lijkt ontspannend’ en ‘korte time-out’, want na het roken komt de stress onverminderd en vaak zelfs in sterkere mate terug. Hoe kan dat?

Opgejaagd gevoel

Tijdens het inhaleren komt er nicotine in het lichaam. Hierdoor komen neurotransmitters als endorfine en noradrenaline vrij. Deze geven voor een korte periode een prettige sensatie, maar die trekt al snel weg. Roken voert echter ook de hartslag en bloeddruk op, wat juist voor een opgejaagd gevoel zorgt. Ook de koolmonoxide in tabak is van invloed. Door deze stof kan het bloed minder goed zuurstof opnemen, terwijl u deze in drukke periodes juist hard nodig hebt.

Roken en ontspanning

Wilt u ontspannen, dan is roken dus geen goed idee. Beter is het om te wandelen, fietsen, sporten, douchen, lezen, de sauna te bezoeken, muziek te luisteren, aan yoga of meditatie te doen of naar familie of vrienden te gaan. Mist u toch uw sigaret? Kies dan voor de e-smoker. De e-liquid die hierin zit, bevat geen koolmonoxide en het nicotinegehalte hebt u zelf in de hand. Bovendien kunt u voor een gevoel van rust gewoon een paar trekjes nemen, zonder een hele sigaret te hoeven roken. Andere voordelen zijn dat het niet stinkt, vrijwel overal is toegestaan en zowel op de korte als langere termijn veel goedkoper is. Roken en stress? Geen goede combinatie. Ontspan op een andere manier en verruil de reguliere sigaret voor de e-smoker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *