Roken en stofwisseling

Valt men echt af van roken? En waarom komt men aan wanneer er met roken wordt gestopt? Er bestaat een direct verband tussen roken en stofwisseling.

Beïnvloed roken de stofwisseling

Veel jonge meiden beginnen met roken, omdat roken de stofwisseling zou beïnvloeden. Helaas is dat geen fabeltje. Er is wel degelijk een verband tussen roken en stofwisseling. De nicotine in de tabak zorgt ervoor dat dankzij roken de stofwisseling versnelt. Maag en darmen werken sneller, waardoor eten sneller verteerd. Daarnaast remt roken de eetlust. Toch is afvallen een slechte reden om te beginnen met roken.

Roken en stofwisseling: aankomen na het stoppen

Omdat tijdens het roken de stofwisseling versnelt, valt men af. Wanneer men stopt met roken zal de stofwisseling weer zijn normale snelheid aan gaan nemen. Dit houdt vaak in dat de stofwisseling een stukje langzamer zal werken dan wanneer men nog rookte. Ook komt de eetlust weer terug. Dit alles kan er voor zorgen dat stoppen met roken de stofwisseling wederom beïnvloed, zoals dit tijdens het roken ook gebeurde.

Hulp na roken met de stofwisseling

Wanneer u stopt met roken en de stofwisseling hierdoor nadelig wordt beïnvloed, dan is het verstandig goed te letten op wat u eet. Gezond eten met veel verse groente en vers fruit is niet alleen goed, het helpt ook het lichaam te reinigen na het roken. Help na het stoppen met roken de stofwisseling een handje door direct te gaan sporten. Dit hoeft niet meteen een fanatiek sportregime te zijn, maar u kunt natuurlijk eerst lekker gaan wandelen en voorzichtig te beginnen in de sportschool. Heeft u al een goede conditie? Dan kunt u natuurlijk na het stoppen met roken de stofwisseling helpen door er een schepje bovenop te doen.

4 gedachten over “Roken en stofwisseling

  1. Heb ongeveer 35 jaar gerookt nu 8 maanden gestopt 14 kg gegroeid van 89kg naar 103 kg. Gelukkig meet ik 1.95m en valt het niet zo op. Maar ik voel me niet beter dan toen ik nog rookte hoor. Dat is voor mij een complete fabel. Ben gestopt omdat ik het te duur vond worden. Als het weer 8 euro een pak shag wordt begin ik morgen weer!

  2. Het duurt 2 maanden voordat de insulineresistentie is genormaliseerd

  3. Hoelang duurt het (in dagen en/of uren) totdat je stofwisseling genormaliseert is (dus stabiel) na het stoppen met roken, dus dat je ook niet meer aankomt omdat je stofwisseling is veranderd?

    1. Reken maar eerder op weken en maanden ipv dagen en uren. Ik ben 17 kg aangekomen voordat het stabiliseerde. Daar heb ik 5 maanden over gedaan. Het is gelukkig voor iedereen anders, maar een lichaam past zich normaal gesproken niet zo snel aan dat je van uren of dagen kan spreken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *