Roken en de pil

Roken en de pil: slechte combinatie
Roken is schadelijk voor de gezondheid. Dat is algemeen bekend. Maar wist u dat roken in combinatie met het gebruik van de anticonceptiepil zeer slecht kan zijn voor de gezondheid van een vrouw? Dit heeft alles te maken met de hormonen in de pil en het effect van roken op het lichaam.

Anticonceptiepil

De anticonceptiepil beschermt een vrouw tegen een ongewenste zwangerschap. Om een zwangerschap te voorkomen zitten er hormonen in de pil, namelijk oestrogeen en progesteron. De combinatie van deze twee zorgen ervoor dat een zwangerschap uitblijft. Het gebruik van de pil (vooral bij vrouwen boven de 35 jaar) kan echter wel trombose veroorzaken. Trombose zijn kleine bloedpropjes in de vaten. Is er een verhoogd risico op trombose of op hart- en vaatziekten dan kan het gebruik van de pil door een arts worden afgeraden.

Gevolgen van roken en de pil

Roken verhoogd de kans op hart- en vaatziekten. Het is algemeen bekend dat roken de aders minder soepel maakt en dat er meer aderverkalking kan optreden. Ook verhoogd roken de kans op trombose. Wanneer een vrouw de anticonceptiepil gaat gebruiken en hierbij rookt, dan is de kans op aandoeningen aan hart- en bloedvaten, de vorming van trombose en aderverkalking nog groter. De schadelijke gevolgen van roken kunnen door de anticonceptiepil versterkt worden, met alle gevolgen van dien.

Aan de pil? Stop met roken

Voor vrouwen boven de 35 jaar is de kans op hart- en vaatziekten vele malen groter wanneer men de pil gebruikt en rookt. Daarom is het verstandig om te stoppen met roken (bijvoorbeeld met de hulp van een elektrische sigaret) wanneer u de anticonceptiepil gaat gebruiken. Druk ook tienermeisjes op het hart dat roken en de pil een zeer schadelijke combinatie is. Misschien niet direct, maar wel in de nabije toekomst. In de bijsluiter van de anticonceptiepil staat overigens ook opgenomen waarom stoppen met roken of niet gaan roken belangrijk is in combinatie met de pil. Voor vragen over roken en de pil raadpleegt u altijd uw arts.

1 gedachte over “Roken en de pil

  1. moet je stoppen met roken als je aan de anticionceptie pleister gaat? en heeft het invloed op de bescherming van niet zwanger worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *