Meeroken

Meeroken met e sigaret. Meeroken van tabakslucht is schadelijk voor iedereen die zich in een rokersruimte bevindt. Immers wordt er tweedehands rook ingeademd, waar veel schadelijke stoffen in zitten. De e-sigaret heeft dit niet, althans dat zeggen de fabrikanten. Er wordt louter en alleen waterdamp uitgeademd, aangezien de flacons geen tabak en dus geen schadelijke stoffen bevatten. Maar is dit wel zo? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) deed er onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat men wel degelijk kan meeroken met een e-sigaret en dat dit schadelijk zou kunnen zijn.

Schadelijke waterdamp

Het onderzoek van de RIVM liegt er niet om, zo staat er te lezen als een van de belangrijkste conclusies op de website van het RIVM dat de uitgeademde damp “een aantal ingrediënten en chemische onzuiverheden in hoeveelheden die schadelijk zijn voor de gezondheid”. De waterdamp bevat namelijk restjes nicotine, maar ook stoffen die tijdens de verhitting van de vloeistof in de e-sigaret vrij komen, namelijk propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen in de vloeistof. Bij elke teug worden de stoffen verwarmt, worden ingeademd en dus ook weer uitgeademd.

Meeroken kan dus wel

Doordat de waterdamp van de e-sigaret bevatten is het dus technisch mogelijk dat andere meeroken met uw e sigaret. Er wordt volop onderzoek gedaan naar de mogelijke gevolgen hiervan. Daarom is het beter om anderen niet mee te laten roken met de e-sigaret. Neem dezelfde voorzorgsmaatregelen als die genomen werden met het roken van tabak: niet in de buurt van baby’s of kinderen, gebruik het niet tijdens de zwangerschap, gebruik het niet met huisgenoten in kleine ruimte, zoals in de auto of een kleine kamer en damp niet waar mensen met longaandoeningen bij zijn. Dat helpt in ieder geval om het meeroken met de e sigaret zo veel mogelijk te beperken.

Volg de onderzoeken

Het is aan te raden om deze onderzoeken op de voet te volgen – of het laatste nieuws omtrent e-sigaretten hier te vernemen – zodat u precies weet waar u aan toe bent en hoe veilig de e-sigaret precies is. Bij een normaal gebruik is de e-sigaret niet schadelijk en de modellen en vloeistoffen die in Nederland worden verkocht zijn zo veilig mogelijk en worden regelmatig onderworpen aan kritische tests.

3 gedachten over “Meeroken

 1. Ik vind het een slechte zaak dat de NL overheid niet ingrijpt nu blijkt dat er meestal nicotine wordt toegevoegd aan vloeistoffen voor e-sigaretten en andere vapes. Nicotine is een geurloze en transparante vloeistof die daardoor, ook in hoge concentraties niét opgemerkt wordt in binnenruimtes. En ook niet geproefd wordt bij het zuigen aan een e-sigaret. Nicotine is meer verslavend dan heroine. Na blootstelling aan o.a. nicotine in vapes (of passief meeroken) ben ik de dag erna geheid akelig, met hoofdpijnscheuten, matige stoelgang, slecht humeur, een bedompt gevoel, aangezichtspijn en een apathische stemming. Dit duurt 2-3 dagen.
  De enige remedie hiervoor is zelf óók nicotinejunk te worden, maar dat zou mijn gezondheid als 50-er flink schaden.
  Ik hoop dat het gebruik in scholen en sporthallen aangepakt gaat worden. Echter, de narigheid met nicotine concentraties in de lucht is, dat het niet ruikbaar of meetbaar is.

 2. Beste Lies,

  Jij bent een van de 1 procent die hier enige hinder van ondervind!
  En onder die 1 procent zijn 72 ex rokers die daardoor een aandoening aan de longen hebben of Copd.
  Dus vul het verder maar in !!!

  Theo Pors

  Een e roker

 3. Ik krijg zelf een naar gevoel (soort kriebel) in mijn keel als ik in 1 ruimte zit met een e-roker. Ik heb het nu binnen 3 dagen 2 x meegemaakt bij 2 afzonderlijke mensen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *