Lichamelijke gevolgen door roken

Roken is schadelijk voor u. Maar kanker is slechts een van de lichamelijke gevolgen door roken. Welke lichamelijke gevolgen door roken zijn er eigenlijk? We weten allemaal dat roken slecht voor het lichaam is. Lichamelijke gevolgen door roken variëren van minder ernstige tot zeer ernstige aandoeningen en ziektes. Uiteraard loopt niet iedereen dezelfde gezondheidsrisico’s die te maken hebben met de lichamelijke gevolgen door roken, want er komt ook een deel erfelijke aanleg bij kijken. Toch is het beter om de risico’s te beperken. Vooral wanneer de lichamelijke gevolgen door roken en erfelijkheid voor bepaalde ziektes en aandoeningen nauw met elkaar verband houden.

Lichamelijke gevolgen door roken in de luchtwegen
Er zijn verschillende soorten lichamelijke gevolgen door roken. Te beginnen bij aandoeningen in de longen. De longen staan natuurlijk, samen met de mond en keelholte, het meest bloot aan het roken en daarom komen veel van de lichamelijke gevolgen door roken voor in de longen. Denk hierbij aan COPD, longkanker en beschadigingen aan de longblaasjes. Omdat de longen continu in aanraking komen met irriterende stoffen en rook zal er ook een veel hogere slijmvorming optreden. Hierdoor kan kortademigheid en vervolgens COPD ontstaan. Beschadigingen aan de longen door teer maken het ademen ook lastiger en de longen zullen zich wederom proberen te gaan beschermen met extra slijm. Andere lichamelijke gevolgen door roken in de luchtwegen zijn mond-, keel- of longkanker.

Lichamelijke gevolgen door roken in hart- en bloedvaten
Roken beschadigt het hart en de bloedvaten, doordat er verkalking in de aderen ontstaat. Veel lichamelijke gevolgen door roken hebben daarom te maken met hartfalen, vernauwde bloedvaten, beroertes, hersenbloeding of ander hersenletsel en impotentie. Dit laatste heeft immers ook met een verslechterde bloedsdoorstroming te maken.

Vrouwen lopen groter risico op lichamelijke gevolgen door roken
Wist u dat vrouwen die roken meer kans hebben op lichamelijke gevolgen door roken dan mannen? Dat schijnt te maken te hebben met de hormoonhuishouding. Zo kunnen vrouwen ook andere vormen van kanker (zoals borstkanker) ontwikkelen door roken. Dat vrouwen een groter risico lopen, wil niet zeggen dat mannen ongestraft kunnen roken: ook zij lopen kans op lichamelijke gevolgen door roken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *