Klokhuis over stoppen met roken

Het Klokhuis is een zeer populair kinder- en jongerenprogramma die verschillende belangrijke en populairwetenschappelijke onderwerpen aansnijdt. Op een duidelijke, soms grappige manier, maken zij documentaires en sketches om zo het nieuws en abstracte zaken voor kinderen en jongeren tastbaar te maken. Het is zeg maar de 1 vandaag van het Jeugdjournaal. Zo schuwt het Klokhuis ook niet om programma’s of reportages te maken over roken en stoppen met roken.

Goede voorlichting is belangrijk

Als we met zijn allen willen dat de jeugd niet gaat roken, dan is goede voorlichting over de nare gevolgen van roken heel belangrijk. Maar ook een Klokhuis over stoppen met roken hoort hier zeker bij. Want wat moet komt er allemaal kijken bij het stoppen met roken? Roken is immers een verslaving en daar komt men niet zo makkelijk vanaf. Goede voorlichting hierover helpt kinderen en jongeren tevens om de problemen rondom een stoppoging van ouders, grootouders, oudere broers en zussen of andere familieleden veel beter te begrijpen.

Zonder verzachtende doekjes

De reportages van Klokhuis over stoppen met roken of tabak worden best hard neergezet. Dat is misschien wel nodig om te zorgen dat kinderen en jongeren in de toekomst niet gaan roken. Bovendien zorgt het programma ervoor dat de feiten op een duidelijke manier boven tafel komen. Hierbij zijn geen satirische stukjes nodig. Wilt u uw kinderen graag goed voorlichten, laat ze dan eens naar de secties over tabak kijken. Op hun website (HetKlokhuis.nl) zijn de reportages terug te kijken en zijn er nog andere links te vinden naar bruikbare pagina’s met informatie die vooral voor kinderen helder en duidelijk zijn.

Geef ook zelf voorlichting

Rokers kunnen vaak als hypocriet worden ervaren wanneer zij hun kinderen verbieden om te gaan roken. Kinderen en vooral tieners hebben vaak een houding dat ze het daar niet mee eens zijn: de ouders roken immers ook. Praat daarom met kinderen over het eigen rookgedrag. Vertel dat het niet gezond is, maar waarom stoppen moeilijk is. En kijk vooral samen naar het Klokhuis over stoppen met roken. Het helpt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *