Bang voor kanker

Bang voor kanker als roker
Rookt u? Dan weet u vaak best dat dit een ongezonde verslaving is die heel grote gevolgen kan hebben voor de gezondheid en voor uw omgeving. Veel rokers zijn bang voor kanker ontstaan door roken. Deze angst is zeer reëel, zo blijkt uit cijfers van KWF Kankerbestrijding. 30% van de sterfte door kanker bestaat bijvoorbeeld uit rokers en een kwart van de rokers overlijdt voordat ze de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt aan de gevolgen van roken door kanker. De kans dat een roker kanker ontwikkelt is zelfs 50%.

Meest voorkomende vormen van kanker door roken

Kanker ontstaat doordat het lichaam verkeerde celdelingen maakt. Dit kan gebeuren doordat bepaalde cellen continu aangevallen worden door lichaamsvreemde stoffen. De cellen proberen zich te verdedigen, waardoor het immuunsysteem verzwakt. De aantasting van de vreemde, schadelijke stoffen gaan door, waardoor cellen op slechte wijze gaan delen, woekeren en groeien. Kanker door roken kan ontstaan in de luchtwegen, mondholte, neus en longen. Ook kanker in maag, lever, baarmoeder, baarmoederhals, darmen en borsten kan door roken ontstaan. Bang voor kanker door roken is daarom een heel reële angst. Wist u dat meerokers ook een verhoogde kans hebben op de ontwikkeling van longkanker? Deze kans is maar liefst 20%! Dit geldt ook voor baby’s en kinderen.

Bang voor kanker? Stop met roken!

Het is onvoorstelbaar hoe snel het lichaam zich weer in balans kan brengen wanneer u stopt met roken. Hoewel de kans op kanker nog steeds bestaat, wordt deze wel stukken kleiner als er gestopt wordt met roken. Het lichaam kan zich namelijk herstellen, het immuunsysteem wordt beter en cellen kunnen zich veel gemakkelijker verdedigen tegen aanvallen van schadelijke stoffen van buitenaf. Door te stoppen met roken neemt niet alleen de eigen kans op de ontwikkeling van kanker door roken af, ook de kans op kanker bij de meerokers wordt een stuk minder. Dat stoppen met roken niet simpel is, dat weet iedereen. Maar bang voor kanker zijn en toch doorroken is ook geen optie. Gebruik daarom hulpmiddelen, zoek een praatgroep en zorg dat de omgeving meehelpt. Dan lukt het zeker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *