Roken en stofwisseling

Valt men echt af van roken? En waarom komt men aan wanneer er met roken wordt gestopt? Er bestaat een direct verband tussen roken en stofwisseling.

Beïnvloed roken de stofwisseling

Veel jonge meiden beginnen met roken, omdat roken de stofwisseling zou beïnvloeden. Helaas is dat geen fabeltje. Er is wel degelijk een verband tussen roken en stofwisseling. De nicotine in de tabak zorgt ervoor dat dankzij roken de stofwisseling versnelt. Maag en darmen werken sneller, waardoor eten sneller verteerd. Daarnaast remt roken de eetlust. Toch is afvallen een slechte reden om te beginnen met roken.

Roken en stofwisseling: aankomen na het stoppen

Omdat tijdens het roken de stofwisseling versnelt, valt men af. Wanneer men stopt met roken zal de stofwisseling weer zijn normale snelheid aan gaan nemen. Dit houdt vaak in dat de stofwisseling een stukje langzamer zal werken dan wanneer men nog rookte. Ook komt de eetlust weer terug. Dit alles kan er voor zorgen dat stoppen met roken de stofwisseling wederom beïnvloed, zoals dit tijdens het roken ook gebeurde.

Hulp na roken met de stofwisseling

Wanneer u stopt met roken en de stofwisseling hierdoor nadelig wordt beïnvloed, dan is het verstandig goed te letten op wat u eet. Gezond eten met veel verse groente en vers fruit is niet alleen goed, het helpt ook het lichaam te reinigen na het roken. Help na het stoppen met roken de stofwisseling een handje door direct te gaan sporten. Dit hoeft niet meteen een fanatiek sportregime te zijn, maar u kunt natuurlijk eerst lekker gaan wandelen en voorzichtig te beginnen in de sportschool. Heeft u al een goede conditie? Dan kunt u natuurlijk na het stoppen met roken de stofwisseling helpen door er een schepje bovenop te doen.

5 gedachten over “Roken en stofwisseling

  1. Roken versnelt inderdaad de spijsvertering. Het nadeel daaraan merkte ik na het stoppen met roken dat je door het feit dat je weet dat je spijsvertering enorm snel is, je je totaal geen zorgen maakt over wat je eet, hoeveel je eet, wanneer je eet, het geeft eigenlijk wel een soort van vrijheid want je moet niet met eten bezig zijn…. Voor mij was dat een herademing nadat ik boulimia had gehad eigenlijk. Ik had overmatig laxeermiddelen genomen (nooit overgegeven) maar vanaf dat ik merkte dat dat niet meer nodig was omdat de sigaret dat voor mij deed, was dat voor mij vrijheid, het einde van mijn boulimia. Nadat ik gestopt was met roken leek mijn eten wel opnieuw een obsessie omdat ik inderdaad zo gezond mogelijk wilde eten, maar hoe, wat, hoeveel, wanneer? Het leek soms ook totaal niet meer te “verteren”, hoe gezond het ook was. Ze zeggen dat je niet méér moet gaan eten of hetzelfde eetpatroon aanhouden en dat je dan 2 tot 3 kg bijkomt… Voor mij was dat niet zo simpel. Het leek alsof ik opnieuw moest leren eten, gezond eten, met eten bezig zijn, doseren…
    Nu wat ik eigenlijk nog maar pas heb ontdekt, is dat door het stoppen met roken, ook de alcohol minder goed verteert. Nergens vind je daar iets van op het internet maar het is eigenlijk wel logisch. Als roken het eten veel beter verteert, verteert roken de alcohol ook beter. Ik heb in mijn rokend leven ook wel alcohol genuttigd; eigenlijk bijna dagelijks. Maar nooit had ik daar problemen mee dat mijn eten niet verteerde of zo, of mijn wijn niet verteerde, alles verliep perfect. Ik begreep zelfs niet dat ze zeiden dat mensen dikker werden van alcohol want bij mij verteerde alles altijd perfect en onmiddellijk.
    Nu ik gestopt ben met roken, is dat dus wél het geval. Ik moet zeker niet meer dan 2 glazen drinken, want dan verdwijnen de remmingen en dan ga je weer een pakje sigaretten gaan kopen en ben je weer terug bij af. Maar zelfs 1 glas geeft mij al zo’n “vol” gevoel, alsof dat gewoon op mijn maag blijft liggen. Als ik er dan bij gegeten heb, is het verschrikkelijk. Alles zit zo vast en dik als maar zijn kan. Het lijkt totaal niet te willen verteren. Ik vind het raar dat je dat nergens terugvindt op het internet. Gaat men ervan uit dat je automatisch en onmiddellijk ook stopt met alcohol drinken als je stopt met roken? Is misschien wel het beste om te doen uiteraard als je dat kan maar als je het gevoel hebt dat je eerst ene verslaving gaat aanpakken en nadien pas de andere, mag men dat ook wel vermelden ergens op het internet. Zo van “pas op met alcohol gebruik want vanaf nu gaat alcohol niet meer zo goed verteren.” In sigaretten zit amoniak en amoniak lost zowat alles op denk ik dan… ook alcohol. Dit is wat je vindt als je zoekt op “amoniak en alcohol” => Het combineren van deze producten creëert perazijnzuur, dat potentieel giftig is en de huid, ogen en het ademhalingssysteem kan irriteren. => Als je weet dat mijn huid eruit zag als iemand van 100 jaar terwijl ik nog niet eens de helft ben en dat ik, als ik de straat moest oversteken, buiten adem was, en mijn ogen enorm snel achteruitgingen, moet je eigenlijk niet verder zoeken he. Maar dus qua vertering, dit geldt dus niet alleen voor de spijsvertering maar ook de vertering van alcohol… Althans toch zeker bij mij.

  2. Heb ongeveer 35 jaar gerookt nu 8 maanden gestopt 14 kg gegroeid van 89kg naar 103 kg. Gelukkig meet ik 1.95m en valt het niet zo op. Maar ik voel me niet beter dan toen ik nog rookte hoor. Dat is voor mij een complete fabel. Ben gestopt omdat ik het te duur vond worden. Als het weer 8 euro een pak shag wordt begin ik morgen weer!

  3. Het duurt 2 maanden voordat de insulineresistentie is genormaliseerd

  4. Hoelang duurt het (in dagen en/of uren) totdat je stofwisseling genormaliseert is (dus stabiel) na het stoppen met roken, dus dat je ook niet meer aankomt omdat je stofwisseling is veranderd?

    1. Reken maar eerder op weken en maanden ipv dagen en uren. Ik ben 17 kg aangekomen voordat het stabiliseerde. Daar heb ik 5 maanden over gedaan. Het is gelukkig voor iedereen anders, maar een lichaam past zich normaal gesproken niet zo snel aan dat je van uren of dagen kan spreken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *