Griep en verkoudheid

Griep en verkoudheid
Hoewel velen denken dat verkoudheid en griep hetzelfde zijn, is dit echter niet waar. Het komt erg vaak voor dat mensen die verkouden zijn zeggen dat ze griep hebben, maar dit klopt dus helemaal niet. Griep en verkoudheid zijn namelijk verschillende ziekten, die veroorzaakt worden door verschillende virussen. Om je meer inzicht te geven in de verschillen tussen de beide ziekten, worden op deze pagina de symptomen van verkoudheid en griep op een rijtje gezet, om vervolgens de symptomen van beide ziekten met elkaar te vergelijken.

Symptomen van griep

Als je griep hebt, heb je te maken met verschillende vervelende symptomen. In de meeste gevallen zijn deze symptomen zo vervelend, dat mensen met de griep een paar dagen uit de running liggen en in bed moeten blijven.

Zo kun je bij de griep last hebben van koorts (hoger dan 38 graden), koude rillingen, spierpijn, hoest, een verstopte neus, hoofdpijn, moeheid en zwakte. Daarnaast spreek je bij de meeste mensen die griep hebben van een gevoel van ‘algehele malaise’, dit is het gevoel van doodziek zijn die de meeste mensen met griep ervaren. Je voelt je dan zo ellendig, dat je het liefst alleen maar in bed ligt en er pas uit komt als je je weer beter voelt.

Symptomen van verkoudheid
Mensen die verkouden zijn, hebben weer last van hele andere symptomen. Zo heb je bij verkoudheid last van niezen, een lage verhoging (van minder dan 38 graden), keelpijn, tranende ogen, hoest, een verstopte neus, het gevoel dat je niet lekker in je vel zit, hoofdpijn en soms ook oorpijn.

Verschillen tussen griep en verkoudheid
Als je de ziekten griep en verkoudheid met elkaar vergelijkt op basis van bovenstaande symptomen, zijn er zeker belangrijke verschillen tussen beide ziekten te ontdekken. De verschillen tussen griep en verkoudheid, zijn de volgende:
– Bij griep heb je vaak een verhoging van boven de 38 graden, bij verkoudheid is dit vaak lager dan 38 graden.
– Bij griep ervaar je een gevoel van algehele malaise (doodziek zijn), bij verkoudheid zit je slechts niet lekker in je vel.
– Bij griep heb je last van koude rillingen, spierpijn en moeheid en zwakte, bij verkoudheid is dit niet het geval.
– Bij verkoudheid heb je last van niezen, keelpijn en tranende ogen, bij griep is dit niet het geval.

Zoals je ziet, zijn er dus vele verschillen te ontdekken tussen beide ziekten. Hoewel er dus zeker overeenkomsten zijn tussen beide ziekten, wil het niet zeggen dat als je verkouden bent, je ook meteen de griep hebt of andersom. Door de symptomen van griep en verkoudheid in je achterhoofd te houden bij het waarnemen van klachten, weet je met welke ziekte je precies te maken hebt. Op deze manier kun je de ziekte die je op dat moment hebt, effectief bestrijden.
Griep tips. Blijf thuis. De griep is een bijzonder besmettelijke ziekte die als een bosbrand om zich heeft grijpt. Gedraag u dus niet als een werkbeest of een martelaar. Blijf thuis van uw werk – of van waar dan ook – tot minstens een dag nadat uw lichaamstemperatuur weer normaal is. Kinderen houdt u thuis van school of kinderdagverblijf tot ze volledig genezen zijn.

Rust! Met deze tip zult u het waarschijnlijk niet zo moeilijk hebben, want u bent toch te ziek om iets te doen. Bedrust is erg belangrijk, omdat uw lichaam dan al zijn energie kan stoppen in het bestrijden van het virus. Door bezig te blijven terwijl u ziek bent, verzwakt u uw afweermechanismen en riskeer u complicaties.

Drink! Zorg ervoor dat u voldoende drinkt. Als u veel drinkt – het maakt niet uit wat, zolang het maar niet alcoholisch is – neemt u tegelijkertijd ook gemakkelijker de noodzakelijke vitaminen en mineralen op.

Voorzichtig met andere geneesmiddelen. Medicijnen tegen verkoudheid, die u zo bij de drogist of apotheker kunt kopen, kunnen de griep symptomen tijdelijk verzachten. Middeltjes die antihistaminica bevatten, bijvoorbeeld, kunnen helpen tegen een loopneus. Maar pas op, dergelijke medicijnen kunnen u het valse gevoel geven dat u aan de beterende hand bent. Als u dan besluit maar weer uw normale bezigheden op te pakken, kan dit leiden tot terugval en zelfs ernstige complicaties uitlokken.

Gorgelen met zout water. Een pijnlijke of ruwe keel is een normaal verschijnsel bij griep. Gorgelen met een zoutoplossing verzacht de pijn en spoelt eventuele afscheiding weg die zich in uw keel ophoopt. Los hiervoor 1 theelepel zout op in een halve liter warm water. Deze concentratie benadert de pH-waarde van lichaamsweefsel en is erg weldadig. U mag dit middel zo vaak toepassen als u wilt, maar let er wel op dat u de vloeistof niet inslikt – het hoge natriumgehalte is niet zo gezond.

Neem een snoepje. Harde snoepjes of zuigtabletten kunnen de keel ook verzachten. Door erop te zuigen houdt u de keel vochtig.

Bevochtig de lucht. Het ongemak van hoesten, een zere keel of droge neusgaten kan flink verminderd worden door voor een hogere luchtvochtigheid te zorgen in de slaapkamer. Een luchtbevochtiger of verstuiver kan ook helpen bij een beklemde borst of een verstopte neus.

Verzorg uw neus. Door vaak uw neus te snuiten, is deze waarschijnlijk heel gevoelig geworden. Smeer daarom uw neusvleugels regelmatig in om de irritatie tegen te gaan. Aangezien vaseline snel uitdroogt, kunt u hiervoor beter een speciaal product bij drogist of apotheker kopen.

Warmte. Een typisch kenmerk van griep is dat uw spieren vermoeid zijn en pijn doen. Een verwarmingskussen verzacht de pijn.

Een warm voetbad. Ga bij hoofdpijn of een verstopte neus met uw voeten in een bak warm water zitten. Dit kan helpen.

Zorg voor frisse lucht. Zorg ervoor dat uw ziekenkamer altijd voldoende gelucht wordt. Pas echter op voor tocht. Draag, om koude rillingen te voorkomen, warme, goed passende nachtkleding.

Laat u wrijven. Een wrijfbeurt op uw rug kan helpen het immuunsysteem te activeren om de griep te bestrijden. Het voelt lekker en doet u sowieso goed.

Eet licht en verstandig. Wanneer de griep op zijn hoogtepunt is, hebt u waarschijnlijk totaal geen eetlust. Maar zodra u klaar bent om over te schakelen van vloeibare niet iets vastere kost, kunt u het beste de nadruk leggen op lichte, zetmeelhoudende voeding. Droge toast is prima, net als bananen, appelmoes, kaas, gekookte rijst, rijstepap, gekookte graanproducten en yoghurt. Maak een verfrissend dessert: schil goed rijpe bananen en vries ze in. Maal ze vervolgens fijn inde keukenmachine.

Verzorg uw lippen. Om te voorkomen dat uw lippen door de koorts te droog worden en barsten, kunt u ze beter regelmatig voorzien van een laagje vaseline, cacaoboter, aloë-veragel of een andere lippenbalsem.

Koorts bij kinderen. Als een kind hoge koorts heeft, kunt u er het beste voor zorgen dat het weinig kleren aanheeft en veel drinkt. Dep de huid ter afkoeling met een doek die u vochtig hebt gemaakt met lauw water. Zet desnoods een ventilator naast het bed voor wat afkoelende lucht.

Ziek griep goed uit. Ga niet meteen als u zich wat beter voelt, weer met volle kracht aan de slag. De griep zal des te harder terugslaan. Bovendien kan het leiden tot ernstige complicaties. Begin, als u voelt dat u aan de beterende hand bent, kalmpjes aan met wat gewone huiselijke dingen en ga pas over tot de normale bezigheden als u zich weer helemaal in orde voelt.

Huiduitslag kan ook voorkomen tijdens de griep. Raadpleeg altijd een dokter als u uitslag krijgt.
Hebt u griep verschijnselen? Voelt het net of u pas door een vrachtwagen werd overreden? Bent u zo ziek dat u bang bent dat u doodgaat? Of liever, bent u zo ziek dat u bang bent dat u niet zult doodgaan? Als uw hoofd bijna barst, uw spieren pijn doen en uw voorhoofd gloeit, bent u waarschijnlijk gepakt door het griepvirus. En het zal u in zijn greep houden tot het er genoeg van heeft. De geniepige virus zouden we misschien beter het beest met de duizend gezichten kunnen noemen. Want hoewel er slechts drie hoofdtypes zijn (influenza A, B en C), beschikken deze over onbeperkte mogelijkheden om andere vormen aan te nemen. En al is het dus waar dat een aanval van de ene soort u immuun maakt tegen dat specifieke virus, het volgende jaar – of zelfs later dit jaar nog – kunt u alweer worden geveld door een gemuteerde nakomeling ervan. Is er dan geen ontkomen aan? Dat hangt ervan af. U kunt natuurlijk bepaalde voorzorgen nemen om in de toekomst minder vatbaar te zijn, maar als de griep u eenmaal in de klauwen heeft, helpt niets meer. Naar antibiotica grijpen haalt niets uit. Dat komt doordat griep een virale infectie is, en antibiotica kunnen simpelweg geen virussen doden. Het beste wat u kunt doen, is de ellende te verzachten.

Feiten over de griep

Wat is het verschil tussen een verkoudheid en griep? Hoewel er overeenkomsten bestaan tussen beide ziekten – en hun behandeling – worden ze veroorzaakt door twee totaal verschillende organismen. Het hoogtepunt van een verkoudheid duurt dan misschien langer, de griep geeft doorgaans meer ongemak. Hieronder worden de gebruikelijke griep symptomen vergeleken en wordt aangegeven wat het verschil is, afhankelijk van het feit of ze worden veroorzaakt door een verkoudheid of door griep.

Koorts
Bij griep een kenmerkend symptoom, komt plotseling op; bij verkoudheid zeldzaam.
Hoofdpijn
Een duidelijk symptoom bij griep, slechts zelden bij verkoudheid.
Algemeen pijngevoel
Normaal bij griep, vaak ook felle pijn; bij verkoudheid meestal in veel lichtere vorm.
Vermoeidheid
Vermoeidheid treedt bij griep sterk op en kan twee tot drie weken duren; een verkoudheid geeft een lichte vermoeidheid.
Loopneus
Soms voorkomend bij griep, bijna altijd bij verkoudheid.
Zere keel
Griep gaat soms gepaard met een zere keel; bij verkoudheid is het een normaal symptoom.
Hoest
Normaal griepsymptoom dat erg hevig kan worden; een verkoudheid geeft een lichte tot iets ergere droge hoest.

Onderschat griep niet

Griep kan ook tegenwoordig nog even dodelijk zijn als in 1918, toen over de hele wereld meer dan 20 miljoen mensen stierven aan de Spaanse griep. Ga naar uw huisarts als u last krijgt van;

  • Uw stem schor wordt;
  • U pijn krijgt in de borstkas;
  • U moeilijk kunt ademen;
  • U geel of groen slijm ophoest.

Denk er ook aan dat voortdurend overgeven kan leiden tot uitdroging, wat vooral ernstig is bij erg jonge kinderen en oudere mensen. Pijn in de onderbuik kan wijzen op een ander probleem, bijvoorbeeld een blindedarmontsteking. Als de pijn of het overgeven na een dag niet minder wordt, ga dan naar de dokter.

Herken de tekens van gevaar

Raadpleeg een arts in geval van:

  • Koorts bij een kind van minder dan 4 maanden oud.
  • Koorts die gepaard gaat met stijfheid in de nek.
  • Koorts van meer dan 40,5 °C, die u zelf niet omlaag krijgt.
  • Koorts van meer dan 41 °C, altijd;
  • Koorts die langer dan drie dagen aanhoudt.

Artsen waarschuwen dat bij kinderen beneden de 6 jaar een oraal gemeten temperatuur van 38,9 °C graden of meer stuipen kan uitlokken. Volwassenen met een chronische ziekte, zoals een hartkwaal of een ademhalingsziekte, moeten erg voorzichtig zijn bij langdurige hoge koorts.

Griep voorkomen – Griep verschijnselen. Of u onder de griep zal bezwijken, hangt in hoge mate af van uw persoonlijke immuniteit en het soort griepvirus dat dat jaar circuleert. Toch zijn er dingen die u kunt doen om de vatbaarheid voor dit venijnige virus te verminderen.

Laat u inenten. Elk jaar ontwikkelen wetenschappers een vaccin tegen de stam van het virus dat het recentst is aangetroffen. Het beste dat u dus kunt doen, is u in de herfst of heel vroeg in de winter tegen de griep te laten inenten. Dergelijke inentingen worden vooral aangeraden aan mensen die in een verzorgingstehuis verlijven, mensen met een chronische hart- of longaandoening, iedereen boven de 65 en het meeste verplegend personeel. Mocht de inenting de griep toch niet tegenhouden, dan vermindert ze in elk geval de hevigheid ervan flink. Wacht niet tot de griep onder de mensen is, want het duurt ongeveer twee weken voor het vaccin begint te werken. Laat u echter niet inenten als u allergisch bent voor eieren, want daarvan wordt het vaccin gemaakt.

Vermijd drukke plaatsen. Aangezien het virus zich gemakkelijk verspreidt, kunt u tijdens een epidemie beter wegblijven uit bioscopen, theaters, winkelcentra en andere drukke plaatsen. Blijf ook uit de buurt van mensen die niezen of hoesten, al moet u daarvoor uit de lift stappen of uw zitplaats in de bus afstaan.

Kom uit de kou. Langdurige blootstelling aan nat en koud weer verlaagt uw weerstand en verhoogt uw kans op een infectie.

Gooi slechte gewoonten overboord. Roken en alcohol kunnen eveneens uw weerstand ondermijnen. Vooral roken tast de luchtwegen aan en maakt u vatbaarder voor griep.

Kussen doet u op eigen risico. Kussen is één van de meest doeltreffende manieren om griep te verspreiden. Zelfs in één kamer slapen met een zieke partner is vragen om moeilijkheden. Ga zo mogelijk zolang in een andere kamer liggen.

Spaar uw krachten. Zorg ervoor dat u niet te vermoeid raakt. Verf de huiskamer, poets de zolder of maak die speelkamer in de kelder maar een andere keer, in ieder geval niet in het griepseizoen.
Koorts en griep verschijnselen. Uw hele lichaam gloeit en u voelt zicht helemaal niet prettig. Vergeleken bij u is de duivel maar een koele kikker. U hebt koorts. Luister echter, voor u stappen onderneemt om het vuur te blussen, eerst naar wat artsen u adviseren.

Ga na of u echt koorts hebt. Hoewel 37 °C wordt beschouwd als de norm, is dat niet absoluut. De ‘normale’ temperatuur verschilt van persoon tot persoon en kan gedurende de hele dag flink schommelen. Voeding, te dikke kleding, emotionele opwinding en lichamelijke inspanning kunnen de lichaamstemperatuur laten stijgen. Zware inspanningen kunnen de lichaamstemperatuur zelfs opdrijven tot niet minder dan 39,4 °C. Kinderen hebben meestal een hogere lichaamstemperatuur dan volwassenen, die ook nog sterker varieert. Als algemene regel geldt dus: bij een temperatuur van 37,3°C tot 37,8°C kunt u beginnen te denken aan koorts (‘verhoging’). Loopt de thermometer hoger op, dan is er sprake van koorts. Een kinderarts voegt hieraan toe dat iemands toestand vaak beter kan worden afgelezen van zijn uiterlijk dan van de koele, zakelijke cijfers. Een kind dat verhoging heeft en er ziek uitziet, moet eerder onderzocht worden dan een kind dat er goed uitziet en zich ook normaal gedraagt.

Vecht er niet tegen. Als u inderdaad koorts hebt, denk er dan aan dat koorts op zich geen ziekte is, maar slechts een symptoom van een ziekte. Koorts is namelijk een verdedigingsmechanisme van het lichaam tegen infectie. Koorts kan dus zelfs nuttig zijn: het kan een ziekte verkorten, de werking van antibiotica versterken en een infectie minder besmettelijk maken. Weeg deze mogelijkheden af tegen het ongemak dat u ondervindt als u een lichte koorts gewoon uitziekt.

Blijf genoeg drinken. Als u het warm hebt, gaat uw lichaam zweten om af te koelen. Als u echter te veel water verliest – wat mogelijk is bij hoge koorts – sluit het lichaam zijn zweetkanaaltjes af om meer waterverlies te verhinderen. Hierdoor is het moeilijker om de koorts te drukken. Zorg er dus voor dat u genoeg drinkt. Behalve schoon water, adviseren artsen ook het volgende.

Vruchten- en groentedranken. Deze zijn rijk aan vitaminen en mineralen. Vooral bieten- en wortelsap bevatten hoge concentraties voedingsstoffen. Vindt u tomatensap lekker, kies dan een merk dat weinig zout (natrium) bevat.

Heilzame thee. Hoewel elke thee voor het nodige vocht zal zorgen, zijn bij koorts bepaalde soorten toch beter dan andere. Thee, getrokken uit gelijke delen gedroogde tijm, lindebloesem en kamillebloemen is bijvoorbeeld erg goed: tijm heeft ontsmettende eigenschappen, kamille vermindert de ontsteking en linde stimuleert het zweten. U vindt de grondstoffen in de reformwinkel. Laat 1 theelepel van het mengsel 5 minuten trekken in een beker kokend water. Afgieten en heet opdrinken. Dit kunt u meerdere keren per dag doen.

Lindebloesem. Alleen lindebloesemthee is op zich ook goed. Het effect ervan is dat u flink gaat transpireren, waardoor de koorts gebroken wordt. Gebruik 1 theelepel van de bloesems per beker kokend water. Drink heet en vaak.

Wilgenbast. Deze bast is rijk aan salicylaten, stoffen die verwant zijn aan aspirine, en wordt beschouwd als het natuurlijke middel tegen koorts. Trek er thee van en drink deze in kleine hoeveelheden.

Gewone vlier. Nog een oud middeltje tegen koorts. Vlier geniet de voorkeur boven wilgenbast als u geen aspirine verdraagt. Ook hiervan trekt u thee die u naar believen mag drinken.

IJs. Als u te misselijk bent om te drinken, kunt u ook op ijs zuigen. Voor de afwisseling kunt u vruchtensap invriezen tot ijsblokjes. Voor kinderen kunt u eventueel een druif of aardbei in de ijsblokjes invriezen.

Verzachtende kompressen. Natte kompressen helpen de lichaamstemperatuur te verlagen. Ironisch genoeg kunt u dit doen met hete, vochtige kompressen. Wanneer de patiënt het onaangenaam warm krijgt, verwijdert u de kompressen en legt u koude kompressen op voorhoofd, polsen en kuiten. Houd de rest van het lichaam onder de dekens. Als de koorts oploopt tot meer dan 39,4°C mogen hete kompressen niet meer gebruikt worden. In plaats daarvan neemt u koude kompressen om te verhinderen dat de koorts nog verder stijgt. Ververs ze zodra ze even warm als het lichaam zijn geworden, en blijf dit doen tot de koorts zakt.

De spons erover. Ook verdamping heeft een verkoelend effect op het lichaam. Gebruik daarom koud kraanwater om de huid te helpen de overtollige warmte af te geven. Hoewel u het hele lichaam zou kunnen afsponzen, zijn vooral die plaatsen belangrijk die doorgaans het warmst zijn, bijvoorbeeld de oksels en de liezen. Wring de spons uit en wrijf één plaats tegelijk in, terwijl de rest van het lichaam bedekt blijft. De lichaamswarmte zal het vocht doen verdampen – een handdoek is dus niet nodig.
Artsen waarschuwen dat alcohol weliswaar sneller verdampt dan water, maar dat dit voor iemand met koorts onaangenaam kan aanvoelen. Bovendien bestaat het gevaar dat de dampen worden ingeademd of zelfs door de huid worden geabsorbeerd.

Neem een duik. Wanneer u koortsig bent, gebeurt het vaak dat u begint te rillen. Een warm bad is op dat ogenblik erg aangenaam. Voor baby’s wordt een bad op kamertemperatuur aanbevolen. Een andere mogelijkheid is het kind in te pakken in natte handdoeken (kamertemperatuur) en deze om het kwartier te vervangen.

U hoeft niet te lijden. Als u zich erg ellendig voelt, neem dan een pijnstiller. Voor volwassenen raadt men bij hoge koorts maximaal twee aspirientjes of twee paracetamoltabletten aan om de 4 uur. Het voordeel van paracetamol is dat minder mensen er allergisch voor zijn en dat het niet schadelijk is voor de maag. Aangezien aspirine en paracetamol elk op een iets andere manier werkzaam zijn, kunt u ze eventueel combineren als één van beide alleen niet helpt om de koorts te onderdrukken. Neem dan om de 6 tot acht uur twee aspirientjes plus twee paracetamol tabletten (in totaal dus vier tabletten). Of wissel af, dat wil zeggen dat u de ene keer twee aspirientjes neemt, en 3 à 4 uur later twee paracetamol tabletten. Vraag voor deze therapie altijd de goedkeuring van de huisarts.

Geef kinderen paracetamol. Geef kinderen en jongeren beneden de 16 à 18 jaar geen aspirine. Aspirine kan bij koortsige kinderen namelijk het syndroom van Reye uitlokken, een mogelijk dodelijke neurologische ziekte. In plaats daarvan kunt u beter 10 tot 14 milligram paracetamol per kilogram lichaamsgewicht geven, eens in de 4 uur. Er is geen enkele reden om dit vaker te doen. Te hoge doses, verspreid over verschillende dagen, zijn gevaarlijk.

Koortsstuipen

Kinderen kunnen van heel hoge koorts stuipen krijgen, vooral als ze een virale infectieziekte hebben, zoals een keelontsteking. Ook bij een bacteriële infectieziekte (bijvoorbeeld een oorontsteking) kunnen stuipen voorkomen. Een stuip duurt meestal maximaal 4 minuten. Het kind schokt, de ademhaling stokt en het kind is bewusteloos. Na een stuip valt het kind over het algemeen in slaap. Bel direct de huisarts. Duurt de stuip langer dan een minuut of vijf, bel dan een ambulance of het alarmnummer. Wat u zelf kunt doen? U moet ervoor zorgen dat het kind zichzelf geen pijn kan doen. Leg het dus zo neer dat het nergens tegenaan kan stoten. Probeer voor verkoeling te zorgen door het kind de kleren uit te trekken en na de stuip helemaal af te sponzen met lauwwarm water. Controleer de temperatuur van het kind regelmatig, want het mag niet te veel afkoelen (niet onder de 37 °C). Meestal loopt een stuip goed af, maar de arts zal het kind moeten onderzoeken of er toch niet wat ernstigers aan de hand is.

Kleding en dekens. Gebruik wat dat betreft uw gezond verstand. Als u het erg warm hebt, gooit u de extra dekens van u af of trekt u de dikke trui uit, zodat het lichaam zijn warmte kwijtraakt aan de lucht. Bent u daarentegen rillerig, pak uzelf dan in tot u zich goed voelt. Zuigelingen moeten zorgvuldig in het oog gehouden worden, aangezien zij hun kleren of dekens niet van zich af kunnen gooien als ze het te warm krijgen. Bovendien kunt u koorts veroorzaken door een kind te dik te kleden of het in een warme ruimte (bijvoorbeeld de auto) achter te laten.

Creëer een heilzame atmosfeer. Doe uw best van de ziekenkamer een heilzame omgeving te maken. Zorg ervoor dat het er niet te warm is – volgens Duitse artsen zou de temperatuur niet hoger mogen zijn dan zo’n 18 graden. Lucht de kamer voldoende om de genezing te bevorderen, maar let op dat het niet tocht. Een rustgevende omgeving betekent ook dat het licht gedempt moet zijn.

Eet wat – als u er zin in hebt. Pieker niet over de vraag of u de koorts moet voeden of uithongeren. Sommige artsen geven de voorkeur aan een dieet van vruchtensap tot de koorts bijna tot de normale waarde is gezakt. Anderen menen dat de koortsige patiënt juist moet eten, omdat het lichaam door de verhoogde temperatuur veel calorieën verbruikt. Uiteindelijk ligt de keuze bij u en is deze afhankelijk van uw eetlust. Denk er wel aan dat u genoeg moet drinken.
De Mexicaanse griep is een relatief nieuw virus (Influenza A, H1N1), dat delen bevat van het bekende varkensgriepvirus. Daarnaast bevat het virus van de Mexicaanse griep delen van het menselijke griepvirus en het vogelgriepvirus. Op deze pagina lees je alles over de Mexicaanse griep, zoals de symptomen van de Mexicaanse griep, hoe je ervoor kan zorgen dat je minder risico loopt om de Mexicaanse griep op te lopen en hoe je het virus van de Mexicaanse griep herkent, als je jezelf niet voldoende hebt beschermd tegen het virus.

De symptomen van de Mexicaanse griep
Mensen die de Mexicaanse griep hebben, krijgen te maken met verschillende ziekteverschijnselen. Ten eerste krijgen patiënten met de Mexicaanse griep te maken met de standaard symptomen van de griep, zoals koorts, koude rillingen, hoofdpijn, moeheid, een droge hoest en spierpijn. Enkele typische symptomen van de Mexicaanse griep waar men tevens mee te maken kan krijgen, zijn misselijkheid, keelpijn, een loopneus, braken en diarree. Zo heeft 94 procent van de patiënten met de Mexicaanse griep te maken met koorts, heeft 92 procent van de patiënten last van een droge hoest, klaagt 62 procent van de patiënten over een zere keel en heeft 25 procent van de patiënten van Mexicaanse griep last van braken en diarree.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen de Mexicaanse griep?
De Mexicaanse griep wordt verspreid door hoesten en niezen, aangezien het griepvirus in druppeltjes snot, slijm en speeksel zit. Wil je het risico om Mexicaanse griep op te lopen verkleinen, dan kun je de volgende maatregelen opvolgen:
– Was regelmatig je handen met water en zeep.
– Raak zo min mogelijk je mond, neus en ogen aan.
– Houd je hand voor je mond als je moet hoesten of niezen.
– Gebruik papieren zakdoekjes slechts eenmalig en gooi ze na gebruik direct weg.
– Desinfecteer voorwerpen in huis, zoals deurklinken, regelmatig om verspreiding te voorkomen.
– Ventileer je slaapkamer goed, zodat bacteriën hier niet blijven zitten. Dit geldt ook voor andere ruimtes in je woning.

Ik ben bang dat ik toch Mexicaanse griep heb. Hoe herken ik dit virus?
Als je last hebt van griepverschijnselen, wil dit niet meteen zeggen dat je te maken hebt met Mexicaanse griep. Echter, als je terugkomt van een reis naar landen als de VS en Mexico en als je na deze reis last hebt van koorts van 38 graden of hoger en griepklachten, dan is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Ook als je in landen bent geweest waar de Mexicaanse griep circuleert en je last hebt van de klachten van Mexicaanse griep, wordt het aangeraden contact op te nemen met de dokter. Vervolgens wordt door middel van een onderzoek gekeken of het virus in je lichaam aanwezig is.
Er zijn minstens 25 verschillende ziekten die chronische misselijkheid kunnen veroorzaken. Als de misselijkheid na een dag of twee niet over is, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. We zijn even nagegaan welke dingen uw maag overhoop kunnen halen. De stroperige oplossing. Als de misselijkheid niet zo erg is, is een stroperig frisdrankconcentraat een doeltreffend middeltje. De niet-kool-zuurhoudende siroop bevat een hoge concentratie koolhydraten die de maag tot rust brengen. Ook gewone suikersiroop helpt. De dosis voor volwassenen is 1 tot 2 eetlepels, voor kinderen 1 tot 2 theelepels.

Houd het helder. Als u echt iets in uw maag wilt hebben, houd het dan bij heldere dranken als thee en vruchtensap. Drink deze warm of op kamertemperatuur, maar zeker niet koud, anders belast u uw maag nog meer. Drink met kleine slokjes tegelijk.

Frisdrank zonder prik. Koude en koolzuurhoudende dranken worden afgeraden, maar frisdrank die u een tijdje laat staan tot hij lauw is en de prik eruit is, helpt tegen misselijkheid.

Begin met koolhydraten. Als u echt iets wilt eten en uw misselijkheid is niet al te erg, eet dan kleine hoeveelheden koolhydraten in de vorm van toast of crackers of iets dergelijks. Wanneer uw maag iets beter is, mag u overgaan op lichte eiwithoudende voeding, bijvoorbeeld een kippenborst of vis. Vet voedsel is het laatste dat u weer in uw voeding opneemt.

Pas op met geneesmiddelen. Maagpijnstillers als Maalox en Rennie zijn bedoeld voor maagstoornissen als gevolg van ziekte, niet voor misselijkheid. Als de misselijkheid veroorzaakt wordt door ontsteking of irritatie en niet te erg is, mogen ze eventueel gebruikt worden, maar geen van onze experts raadt ze echt aan. Bovendien zijn het geen heldere drankjes, zoals algemeen wordt aanbevolen.

Probeer de gemberkuur. Een van de geraadpleegde deskundigen zweert bij gemberwortel. Volgens hem werkt dit altijd tegen misselijkheid. Neem capsules met gemberwortel in poedervorm; de hoeveelheid hangt af van hoe misselijk u zich voelt. Wanneer u oprispingen hebt waarbij u gember proeft, weet u dat u genoeg gehad hebt. Verse gember is voor de meeste mensen te sterk, gezien de hoeveelheden die nodig zijn om hetzelfde effect te krijgen als met poeder.

Maar er een eind aan. Een van de doeltreffendste manieren om een eind te maken aan de misselijkheid, is door toe te geven aan de braakneiging. De misselijkheid verdwijnt meteen en u bent op zijn minst tijdelijk verlost van dat onpasselijke gevoel. Een vinger in de keel steken om te kunnen braken wordt echter niet aanbevolen.
Wat te doen bij griep
Als je griep hebt, wil je hier natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf. Je voelt je slap, moe, hebt last van hoofdpijn, spierpijn en je zit niet lekker in je vel, maar het liefst voel je je zo snel mogelijk weer als vanouds. Op deze pagina lees je wat je moet doen bij griep, zodat je zo snel mogelijk van de vervelende klachten van griep af bent en je weer lekker in je vel zit.

Ga naar bed en rust voldoende
Mensen die griep hebben, moeten zo veel mogelijk rusten en lekker veel slapen. Als je slaapt, kan je lichaam zichzelf namelijk weer genezen en word je dus sneller beter. Als je moeite hebt om in slaapt te komen vanwege je grieperige gevoel, kun je warme melk of kruidenthee drinken om sneller in slaap te komen. Ook kun je een paracetamol nemen om de koorts te verlagen en de pijn die je wakker houdt, te verzachten.

Daarnaast is het niet alleen belangrijk om voldoende te slapen, maar wordt het tevens aangeraden voldoende rust te nemen. Denk je dat je nog makkelijk kan werken, ondanks je grieperige gevoel? Dan kun je beter voor de zekerheid toch nog een dagje thuis blijven, want als je gaat werken is de kans groot dat jouw griepgevoelens alleen maar erger worden.

Eet voldoende vitamines
Als je veel vitamine C binnenkrijgt, voel je je al snel een stuk beter. Vitamine C zorgt voornamelijk tijdens griep en verkoudheid voor een flinke oppepper. Daarom is het belangrijk dat je veel fruit en groenten eet als je last hebt van de griep. Hierbij kun je denken aan kiwi’s, ananas, mandarijntjes, sinaasappel, druiven, komkommer of tomaat. Als je je niet goed genoeg voelt om te eten, kun je ook vitaminepillen slikken om toch vitamine C binnen te krijgen.

Drink voldoende
Door veel te drinken, wordt het vochtgehalte van je lichaam op peil gehouden. En dit is erg belangrijk, want als je koorts hebt verlies je veel vocht. Daarnaast spoel je afvalstoffen sneller uit je lichaam door veel te drinken, waardoor je sneller beter bent. Heb je last van je keel en moeite met slikken? Dan kun je je keel verzachten door (kruiden)thee te drinken. Zo krijg je alsnog vocht binnen en doet je keel bovendien minder zeer. Daarnaast voel je je rustiger als je kruidenthee drinkt, waardoor je beter kan rusten en de griep sneller weg zal gaan.

Neem medicijnen tegen de griep
Om het genezingsproces nog wat meer te versnellen en je grieperige gevoelens sneller te laten verdwijnen, kun je tevens medicijnen nemen tegen de griep. Voor volwassenen zijn er medicijnen als echinaforce, antigrippine, nisyspray, tussistin en nisyleen en voor kinderen zijn er middelen verkrijgbaar als nisykind, kinditherm, tussikind en rinikind.