Roken en sporten gaan niet samen. Toch wordt er op en rond het veld veel gerookt door sporters en toeschouwers. Met negatieve sportprestaties als gevolg.
Roken en sporten: geen dynamisch duo
Sporters leven over het algemeen gezond. Ze maken de juiste keuzes als het gaat om voeding en drinken weinig alcohol. Toch zijn er veel sporters (amateurs en professionals) die gewoon roken en sporten. Dit is geen goede combinatie: aan de ene kant is men bezig om het lichaam in conditie te brengen, terwijl het roken alleen maar schadelijke effecten heeft. Roken en sporten gaan daarom niet samen. Ook niet wanneer men niet actief deelneemt, maar als toeschouwer aan de kant staat. Want tweedehandsrook is net zo schadelijk.
Roken en sporten: minder conditie
Waarom gaan roken en sporten niet samen? Roken is natuurlijk ongezond, ook voor meerokers. De slechte stoffen, zoals teer, die worden geïnhaleerd in een rokerige omgeving, slaan op de longen. En die longen zijn nu juist zo belangrijk om lekker te kunnen sporten en het opbouwen van de conditie. Maar roken en sporten gaan ook niet samen in verband met de gezondheid van hart en bloedvaten. Want roken heeft ook negatieve effecten op het hart en de bloedvaten. Hierdoor wordt door roken de conditie die u zo graag wilt opbouwen aanzienlijk verminderd. Stoppen met roken en sporten gaan uiteraard wel samen.
Wanneer u stopt met roken zal u merken dat de conditie met sprongen vooruit gaat. Overigens wordt sporten ook zeer aangeraden zodra u stopt met roken. Zo bouwt u een betere conditie op en houdt u de stofwisseling goed op gang. Houdt u van roken en sporten, dan is het zeer verstandig om voor uw gezondheid en de sportprestaties toch te stoppen met roken.
Sporten en roken gaan eigenlijk niet samen. Enerzijds wordt de conditie bevorderd, anderzijds verminderd. Sporten en roken aan de kant is ook ongezond
Ongezond: sporten en roken
Loop de gemiddelde sportkantine in of wandel langs de sportschool en het valt toch op dat er gerookt wordt. En dat terwijl sporten en roken geen gezonde combinatie is. Ook niet als toeschouwer, want in kleinere ruimtes of op drukbezochte sportvelden kunnen de atleten best last hebben van het rookgedrag op de tribune. Sporten en roken komt echter veel vaker voor dan we zouden willen zien. Daarom is het verstandig om sporten en roken gescheiden te houden, maar ook om te stoppen met roken.
Sporten en roken: slecht voor de longen
Tijdens het sporten staat het lichaam helemaal ingesteld op het zoveel mogelijk binnenhalen van zuurstof. De spieren hebben immers zuurstof nodig om te kunnen bewegen. Tijdens het sporten hebben ze meer zuurstof nodig. Daarom hijgen we ook of halen we versneld adem. Longen die zo open staan, zijn dus extra vatbaar voor bijvoorbeeld tabaksrook. Teer en andere stoffen kunnen door sporten en roken veel directer binnendringen, met alle gevolgen van dien. Dit geldt voor sporten en roken, maar ook door sporten en meeroken.
Sporten en roken: rookverbod & stoppen
Omdat sporten en roken niet samen gaan, wordt er steeds meer gediscussieerd over het feit om ook in stadions en langs sportvelden – ook al staat men in de open lucht – het roken te verbieden. Ook bieden steeds meer sportscholen hulp aan om te stoppen met roken om zo de gezonde levensstijl nog gezonder te maken. Wat er gaat gebeuren rondom sporten en roken in verband met een rookverbod is nog niet zeker, maar het is wel fijn om zelf als sporter te stoppen met roken. Dat is beter voor uw gezondheid en de sportprestaties zullen met sprongen vooruit gaan.
Ik ben 4 mnd een niet roker. In de 4 mnd is mijn sportprestatie een stuk verminderd met conditie fitness.
Het lukt gewoon niet om op het niveau van toen ik rookte te sporten. Hoe kan dat toch! Had ik anders verwacht. Heb wel 50 jaar gerookt.
Hm, inderdaad merkwaardig. Wellicht spelen andere factoren na het stoppen in het begin nog en rol?
Kijk is na een jaar. Er komt ook veel los als je gestopt bent zeker als 50! Jaar gerookt hebt.
Groet
Ondanks mooie woorden over maatschappelijke betrokkenheid en respect wordt er op de tribunes bij PSV nog volop gerookt. PSV reageert daar niet of slechts badinerend op.
Kwalijke zaak.
Toont een organisatie zo niet haar ware gezicht?
m.vr.gr. Antoine van Gils