Roken en bloeddruk

De reguliere manier van roken schaadt de gezondheid; dat weet u ongetwijfeld. Maar wat is precies de relatie tussen roken en bloeddruk? Welke stoffen hebben een negatieve invloed op het hart en de bloedvaten? En hoe kunt op een relatief makkelijke manier stoppen of minderen, zodat u de risico’s omlaag brengt?

Hart- en vaatziekten

Roken verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Hoe langer en hoe meer u rookt, hoe groter het risico is. Natuurlijk kent u verhalen over mensen die zonder problemen van hun 16e tot hun 85e hebben gerookt, maar dat zijn uitzonderingen. Wie rookt, ondervindt daar bijna altijd de negatieve gevolgen van, variërend van ernstig (zoals een hartinfarct) tot minder ernstig (vroegtijdige huidveroudering en verminderde smaak en reuk).

Roken en bloeddruk

De boosdoeners zijn de stoffen die in tabak zitten. Daarbij gaat het met name om nicotine en koolmonoxide. Nicotine jaagt uw lichaam op: het vernauwt uw bloedvaten, versnelt uw hartslag en verhoogt uw bloeddruk. Koolmonoxide verdringt zuurstofmoleculen en leidt daardoor tot een verlaagde zuurstofopname. Verschillende deeltjes in tabak beschadigen de vaatwanden en veroorzaken een snellere stolling van het bloed. Samen vergroten deze factoren de kans op een beroerte, hartinfarct of vernauwing van de beenslagaders. Dat geldt overigens niet alleen als u zelf rookt; ook meerokers hebben een verhoogd risico.

Stoppen of minderen met roken

Stopt u met roken, dan zijn de risico’s na een jaar 50% afgenomen. Na 15 jaar is uw risico zelfs weer gelijk aan dat van iemand die nooit heeft gerookt. Maar hoe stopt u op een relatief makkelijke manier? Simpel: door te kiezen voor de e-sigaret. Hierbij vindt geen verbranding plaats en komt geen koolmonoxide vrij. Wel zit er nicotine in, maar de e-liquids zijn verkrijgbaar in verschillende nicotinegehaltes en zonder nicotine, zodat u stapsgewijs kunt afbouwen. Op deze manier kunt u blijven roken met een aanzienlijk lagere kans op gezondheidsschade of zelfs helemaal stoppen zonder dat dit heel abrupt en met de nodige ontwenningsverschijnselen verloopt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *