Wierook

Dat “rook” slecht voor de gezondheid is inmiddels wel bekend. Dit geldt ook voor Wierook. De soorten wierook zijn voornamelijk de stokjes/staafjes en kegeltjes. Beide brandt langzaam op en geeft voor veel mensen een aangename geur. Vanwege de verbranding is wierook even schadelijk als een sigaret volgens Test Aankoop! Al in 2004 en 2013 melde de Belgische consumentenclub Test Aankoop al dat wierook schadelijke verbrandingsstoffen bevat en sloeg alarm. Er zijn Europese regels opgesteld maar worden niet nageleefd aldus de consumentenorganisatie.

Wierook

Uit laboratoriumtesten blijkt wierook schadelijke stoffen als formaldehyde, benzeen en naftaleen vrij te komen tijdens de verbranding. Dit zijn bekende schadelijk stoffen en zijn kankerverwekkend. Klachten als duizeligheid en hoofdpijn komt vaak voor evenals irritatie van de longen, keel en ogen. Verschillende gezondheidsorganisaties pleiten dan ook voor een algeheel verkoopverbod of een leeftijdsgrens van 18 jaar en ouder.

Wierook is een mengsel van verschillende aromatische organische stoffen en kan rustgevend zijn. Echter, met de kennis van nu is het natuurlijk nog maar de vraag hoe rustgevend wierook is. Vooralsnog wordt niet gehandhaafd op het Europese beleid over wierook.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *