Wat is verwarmde tabak?

Wat is verwarmde tabak nou precies vraagt u zich af? Is het minder schadelijk? Het antwoord is ja. Het verhitten van tabak geeft minder schadelijke stoffen af dan wanneer u tabak op de traditionele manier verbrand. Het blijft natuurlijk ongezond.

Naast elektronische sigaretten worden er nu ook producten verkocht waarbij tabak niet langer meer wordt verbrand maar verwarmd. Verwarmde tabak of tabak verwarmen is net zoals e-sigaretten een beter alternatief voor rokers. Bij verwarmde tabak wordt de tabak verwarmd door een elektronisch apparaat. Hierbij komt er geen rook meer vrij maar wel een damp.

Heat not burn

Een systeem om tabak te verwarmen bestaat uit een elektronisch apparaat dat de tabak verwarmt en de tabaksticks die in het apparaat schuiven. De tabaksticks bestaan uit een filter en tabak, en zijn beschikbaar in een aantal tabak- en menthol varianten van verschillende intensiteit. Het gebruik van echte tabak zorgt voor een authentieke smaak. Tabak verwarmen komt qua beleving dicht in de buurt van roken. Ook qua ritueel is het gebruik van een tabakstick vergelijkbaar met roken – met een start en een einde – en duurt het ongeveer net zo lang als het roken van een sigaret. Dat verklaart de hoge slaagkans om volledig over te stappen op een beter alternatief met verwarmde tabak.

Het principe van verwarmde tabak is heel eenvoudig. De tabaksticks worden verwarmd door het apparaat waardoor er een nicotinedamp vrijkomt, zonder verbranding. Zo komen wel nicotine en aroma-bestanddelen vrij, maar niet de verbrandingsproducten. De meest schadelijke bestanddelen in de rook van een sigaret zijn het resultaat van de verbranding van tabak. Tabak verwarmen is niet risicovrij. Verwarmde tabak en e-sigaretten zijn alleen een betere keuze voor volwassen rokers en dus niet bestemd voor niet-rokers.

Tabak verhitten
De rook/damp dat vrijkomt bij het verwarmen van tabak heeft wel de tabaksgeur maar deze is veel minder sterk dan sigarettenrook en verdwijnt snel. Uw kleren, handen, huis en auto ruiken dus niet langer naar sigarettenrook. Bovendien verkleuren de vingers en de muren, meubelen en gordijnen niet meer. Doordat er geen verbranding plaatsvindt, is er bovendien ook geen sprake meer van as of vuur.

De meeste alternatieven voor het roken worden gekenmerkt door het feit dat er geen verbranding plaatsvindt. Bij e-sigaretten wordt een vloeistof verhit waardoor er een damp vrijkomt, al dan niet met nicotine. Nicotine zit van nature in tabak. Bij e-sigaretten met e-liquids wordt nicotine aan de vloeistof toegevoegd. Er zijn verschillende apparaten op de markt om tabak te verwarmen. In Nederland is IQOS het enige product dat tabak verwarmt. De HEETS iqos navulling tabak- en menthol sticks zijn speciaal ontwikkeld voor IQOS Startersets.