Verboden te roken

Verboden te roken! Het komt steeds vaker voor dat u een gebouw binnenloopt en er staat een groot bord met daarop de mededeling dat er niet gerookt mag worden. Niet alleen openbare gebouwen verbannen de sigaret binnen, ook openbare gelegenheden buiten mogen het roken verbieden. Denk hierbij aan openbare buitenzwembaden, kwetsbare gedeeltes van het bos en zelfs openbare tuinen, parken en dergelijke. Roken in de horeca mag al heel lang niet meer en rookvrije ruimtes verdwijnen soms ook.
Verboden te roken

Nieuwe overheidsregels

Het verboden te roken in de horeca is een maatregel van de overheid, omdat iedereen recht heeft op een rookvrije werkplek. Op kantoren en in winkels mag niet openbaar gerookt worden en in de horeca zijn de serveersters of de barman natuurlijk ook aan het werk. Aan de andere kant hoeven niet-rokers niet zomaar mee te roken met rokers. Overigens wordt door het verboden te roken in de horeca het beginnen met roken ontmoedigd, zo hoopt de overheid. Daarnaast zijn er sinds mei 2016 nieuwe regels aangenomen waarmee het rookbeleid is aangescherpt.

Verboden te roken & de e-sigaret

De overheid wil niet dat jongeren onder de 18 beginnen met roken en daarom mag de e-sigaret onder die leeftijd niet worden verkocht. Sinds is ontdekt dat de damp van een e-sigaret schadelijker is dan eerst werd gedacht (zo blijkt uit uitvoerig onderzoek van de Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), mag het gebruik van de e-sigaret in openbare ruimtes ook geweigerd worden in verband met de kans van het inhaleren van deze schadelijke stoffen door anderen. Wilt u hier meer over weten, kijk dan ook eens op de website van de Rijksoverheid.

Eigen bepalingen
Een uitbater van horeca, speeltuin, pretpark en dergelijke mag uiteraard zelf bepalen of er buiten gerookt mag worden of niet. Hangt er een verboden te roken bord aan het hek van de speeltuin of op de deur, dan is het niet meer dan logisch dat dit wordt nageleefd. Hou als roker van tabak of e-sigaretten altijd rekening met anderen, vooral wanneer er kinderen in de buurt zijn.

Naar de Startersets →

1 gedachte over “Verboden te roken

  1. Die kinderen houden ook géén rekening met ons! Een goed voorbeeld is de Corona virus! Die kinderen zijn drager van het virus en moeten géén mondmasker dragen. Dat virus is dodelijker dan de e-sigaret!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *