Rookverslaving

Roken is onherroepelijk verweven met het ontwikkelen van een rookverslaving. Naast een verslaving aan nicotine, ontstaat er ook een sociale rookverslaving.

Rookverslaving: geestelijk verslaving

Een rookverslaving ontstaat door de nicotine in de tabak. Het is mogelijk om deze verslaving dus te krijgen van verschillende soorten rookwaren, zoals sigaretten, sigaren, pijp en waterpijp. Het lichaam wil – als men eenmaal rookt – steeds meer genieten van de nicotine in de tabak. Maar niet alleen de nicotine is een boosdoener die de geestelijke rookverslaving aanwakkert. Ook de stoffen die worden toegevoegd aan tabak helpen hieraan mee. Aan tabak worden namelijk smaakstoffen toegevoegd, zoals menthol en drop. Hierdoor smaakt de tabak niet alleen lekkerder, het vergroot ook de rookverslaving.

Rookverslaving: lichamelijke verslaving

Nicotine veroorzaakt een geestelijke verslaving, maar de rookverslaving wordt ook een lichamelijke verslaving. Men raakt namelijk verslaafd aan de handeling die bij het roken komt kijken. Dat eerste sigaretje bijvoorbeeld bij een kopje koffie of de sigaar die zo lekker ruikt. En wat dacht u van het klaarmaken van een waterpijp. Alle handelingen die bij het roken komen kijken, zullen gemist worden zodra men stopt met roken. Daarom vormen ze een groot deel van de rookverslaving.

Rookverslaving: sociale verslaving

Naast een lichamelijke en geestelijke rookverslaving is er ook nog het sociale aspect dat komt kijken bij roken. Vaak wordt er samen gerookt, want dat is gezellig. Zelfs wanneer men in de regen staat, je deelt het immers samen. Ook wordt er veel gerookt terwijl er een biertje of koffie wordt gedronken. Omdat mensen roken associëren met gezelligheid kan er gesproken worden van een sociale rookverslaving.

Doorbreek de rookverslaving

Deze drie vormen van rookverslaving maken het stoppen met roken juist zo moeilijk. Men mist het sigaretje tijdens het uitgaan of de waterpijp delen met vrienden en de gezelligheid die erbij komt kijken. Om de rookverslaving te doorbreken moeten ook de andere verslavingen worden doorbroken. Gelukkig is het doorbreken van de lichamelijke en sociale verslaving wel eenvoudiger dan het doorbreken van de geestelijke rookverslaving. Bouw de andere verslavingen eerst af, door bijvoorbeeld minder te roken tijdens het uitgaan of door de sigaar na het avondeten te laten staan. Vervang deze door iets anders. Een schaaltje fruit bijvoorbeeld of een stukje kauwgom.

Nicotine producten →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *